Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Legea privind carantinarea și izolarea intră sâmbătă la vot final / Cazanciuc: „E nevoie de mai multe modificări” / JUSTIȚIE: Magistrații CAB au respins definitiv contestațiile lui Gabriel Oprea / El va fi judecat pentru ucidere din culpă / EXTERNE: Grecia testează toți turiștii / Olanda impune carantinarea românilor /

Breaking News:
 

Scandalul Savonea – Birchall: CCR a amânat pronunțarea, șefa CSM renunță la plângere

Conflictului dintre Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și Ana Birchall, fostul ministru al Justiţiei, era programat spre rezolvare marți, de Curtea Constituţională a României (CCR), însă ponunțarea a fost amânată pentru data de 27 noiembrie.

Însă cum Birchali nu mai este ministru, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, Savonea a transmis, marți, către CCR o adresă prn care cere stingerea conflictului, pe motiv că sesizarea sa nu mai este oportună.

”Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al justiției. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acțiunile căreia subscrisul a sesizat Curtea Constituțională, face inoportună soluționarea conflictului de natură constiuțională intervenit între ministrul justiției, doamna Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în document. 

Războiul dintre Savonea și Birchall a izbucnit după ce aceasta a lipsit la prima ședință de plen a CSM în care voia să o valideze pe Adina Florea procuror-șef la Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), în urma unui concurs controversat.

Ședința, de la care au lipsit mai mulți membri CSM, nu a întrunit cvorumul, iar următoarele 7 convocăr pe aceasă temă au avut același deznodământ, asfel că Adina Florea a rămas în stand-by.

La rândul său, Birchall o acuză pe Savonea că a încălcat atribuţiile plenului CSM şi ale ministrului Justiţiei, deoarece a iniţiat fără drept un proiect de modificare a Legii ANI.

Pe 8 octombrie, Lia Savonea a sesizat CCR, denunţând “criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei de la acea dată, Ana Birchall, pe care o acuza de “ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi “acţiuni de subminare a autorităţii CSM”.

Lia Savonea şi Ana Birchall au avut termen până pe 30 octombrie să transmită la CCR punctele de vedere asupra conflictului.

29 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv