Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, vot în Camera Deputaților / JUSTIȚIE: Chesnoiu a demisionat, DNA îl acuză de abuz în serviciu / 

Breaking News:

Scrisoare deschisă către Ciucă, sub amenințări cu plângerea penală: Opriți închiderea capacităților energetice!

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă, CNS Cartel Alfa cere oprirea închiderii de capacități energetice, cel puțin până când vor fi puse altele noi în funcțiune.

În caz contrar, confederația amenință că va depune o plângere penală împotriva tuturor membrilor Guvernului, având în vedere criza energetică majoră cu care se confruntă România.

Publicăm integral scrisoarea deschisă, semnată de liderul confederației, Bogdan Hossu:

Domnule Prim Ministru,

În plină criză a energiei, Ministerul Energiei merge orbeşte înainte cu închiderea de capacităţi de producţie. Mai sunt câteva zile până la termenul din PNRR pentru finalizarea Legii decarbonizării, care se doreşte promulgată prin OUG (deci aplicabilă imediat), prin care Guvernul a stabilit închiderea termocentralelor pe cărbune, fără a avea nimic pus în funcțiune în locul lor. 

În 2021 s-au închis 1.700 MW capacităţi de producţie şi s-au tăiat la fier vechi. În anul acesta, în baza angajamentelor iresponsabile din PNRR, se opresc încă 600 MW. Acest lucru în condiţiile în care deja în orele de vârf România importă în jur de 3.000 MW, la preţuri foarte mari. 

Toate statele membre ale UE care în prezent au capacități de producere a energiei electrice pe bază de cărbune au decalat termenele pentru oprirea acestor capacități. Mai mult, Polonia și Germania au stabilit că vor continua să producă energie electrică pe bază de combustibili solizi până în 2040, respectiv 2049. 

Înţelegem şi susţinem necesitatea eliminării treptate a utilizării combustibililor fosili pentru combaterea crizei climatice. 

Însă modul acesta heirupist şi fără niciun fel de planificare strategică pentru asigurarea energiei necesare pentru economie şi populaţie de care avem parte în Romania, adânceşte cu premeditare criza economică şi socială. Simplele promisiuni că vor fi deschise sau construite noi capacităţi nu au nicio legătură cu o abodare strategică. O abodare raţională, responsabilă față de cetățeni şi agenții economici, ar fi aceea în care programul de închidere este corelat cu punerea în funcţiune a unor capacităţi noi, spre exemplu prin introducerea unei prevederi legislative care să permită închiderea numai după un interval de două sau trei luni de la intrarea în funcțiune a noilor capacităţi.   

Toate aceste acţiuni ale Guvernului, lipsa de dialog real şi insistenţa cu care se merge înainte cu acest proiect sinucigaş, dau impresia că la nivelul guvernului avem de-a face cu un grup infracţional organizat, mână în mână cu anumiți furnizori de energie şi anumiti producători de energie, care doresc existența crizei în energie şi creşterea prețurilor pentru propriile interese.  

CNS Cartel ALFA solicită public modificarea de urgenţă a proiectului de ordonanţă privind decarbonizarea, modificarea termenelor şi adoptarea unui calendar clar de închidere treptată a capacităţilor în corelaţie strictă cu pornirea efectivă a altor capacităţi de producere de energie, care să lucreze în bandă cu cel puțin aceeaşi capacitate ca a celor ce se doresc închise.

În caz contrar, CNS Cartel ALFA va formula o plângere penală împotriva membrilor guvernului care vor semna OUG de decarbonizare, pentru subminarea economiei naţionale şi lezarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv