Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
Ministrul Justiției anticipează o tărăgănare și mai mare a dosarelor penale, de către judecători.

Stelian Ion, despre decizia CCR privind motivarea obligatorie a sentinţelor: Suntem în fața unui iminent blocaj

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat joi, la Parlament, despre decizia CCR privind motivarea obligatorie a sentinţelor în dosarele penale, că anticipează o amânare a pronunţării hotărârilor judecătorești, având în vedere lipsa de personal din instanţe.

CCR: Sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare

Deocamdată însă, decizia CCR nu a venit „la pachet” cu motivarea, astfel încât Parlamentul trebuie să o aștepte.

„Este greu de explicat acum înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunţării, astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti”, a precizat Stelian Ion, după dezbaterea de la Comisia juridică din Senat pe tema desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

El a precizat că a invitat grupul de lucru: „Este o decizie extrem de importantă şi (…) va trebui să fim foarte atenţi din punct de vedere legislativ, motiv pentru care am trimis deja o invitaţie către grupul de lucru din care fac parte reprezentanţi ai unor instituţii importante din sistemul judiciar, care lucra deja la punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directivele Uniunii Europene (UE). Aşadar, am lansat o invitaţie pentru a discuta această problemă cu prioritate faţă de celelalte decizii ale Curţii Constituţionale, care trebuie pusă în acord”.

Întrebat despre posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă în cazul în care nu se va putea veni cu o soluţie legislativă pentru remedierea acestei probleme în termen de 45 de zile, aşa cum prevede legea, Stelian Ion a afirmat că va fi o decizie politică în acest sens, „dacă va fi necesară”.

„Acest lucru va fi dezbătut în acel grup. Am verificat referendumul, pentru că, până la urmă, este vorba de ceea ce s-a votat în 2019, acolo întrebarea s-a referit la chestiuni care ţin de pedepse şi de infracţiuni, nu la chestiuni procedurale, la procedura penală nu a existat o procedură expresă. Dar va fi o decizie politică dacă va fi necesară şi în faţa unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă, tocmai pentru aceste situaţii a fost creat instrumentul ordonanţei de urgenţă, dar nu spun că va fi OUG, e o decizie pe care o vom lua”, a explicat ministrul Justiţiei.

10 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv