Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor / HG adoptată de Cabinetul Orban privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă / BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 
Legea permite împuternicirea pentru doar două mandate - spre exemplu, ministrul Carmen Dan nu l-a mai împuternicit pe șeful Jandarmeriei, Cucoș, căruia i s-a încheiat cel de-al doilea mandat, știind că este ilegal să o facă pentru a 3-a oară

STENOGRAME. Sindicate: Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal (a 3-a oară) pe șeful penitenciarelor, Marian Dobrică

Legea permite maximum două împuterniciri, dar ministrul Justiției a semnat-o ilegal pe a treia, motiv pentru care FSANP i-a făcut plângere penală!

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) reacționează la ceea ce califică a fi o nouă încercare de dezinformare din partea ministrului Tudorel Toader, precizând că tema duratei mandatului directorilor de penitenciare este una falsă și ascunde politizarea prin împuterniciri repetate și, deseori, ilegale a șefilor penitenciarelor.

Tudorel Toader a declarat luni că directorii numiți provizoriu în penitenciare vor mai rămâne în funcție, până ce Parlamentul va adopta un proiect de lege inițiat de el și care prevede modificarea statutului funcţionarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, astfel încât posturile de director să fie scoase la concurs pentru un mandat de 4 ani, deoarece în prezent ei pot rămâne în funcție până la pensie.

Iată precizările ministrului Justiţiei:

“În momentul în care am venit ministru al Justiţiei, am constatat faptul că statutul funcţionarilor din penitenciare prevede următorul lucru – concursul pentru ocuparea funcţiei de director de penitenciar se organizează potrivit statutului, dar pe o perioadă nedeterminată. Adică cineva ocupă funcţia de director până iese la pensie.

Or, în România, regula este a mandatului determinat. (…) Niciun demnitar al statutului român nu are mandat pe perioadă nedeterminată. Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, să fie această scoatere la concurs a posturilor. Cel care este în funcţie să poată ocupa din nou încă un mandat, dar să dăm speranţe şi altora care îşi doresc această funcţie.

Se va numi statutul poliţiştilor de penitenciare, ca să intre în familia ocupaţională ordine publică şi siguranţă naţională, unde am prevăzut mandat de patru ani, cu posibilitatea unui nou mandat. Din momentul în care am venit eu, nu am scos niciun post de director la concurs pe perioadă nedeterminată din acest considerent. Proiectul de lege este în Parlament, sper să fie procedură de urgenţă. În clipa în care este adoptat, toate posturile vor fi scoase la concurs”. 

Legea permite împuternicirea pentru doar două mandate. Spre exemplu, ministrul Carmen Dan nu l-a mai împuternicit pe șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, căruia i s-a încheiat cel de-al doilea mandat, știind că este ilegal să o facă pentru a 3-a oară.

Interimatul lui Cucoș la șefia Jandarmeriei expiră peste o zi. Iohannis nu vrea să convoace CSAT pentru numirea definitivă a acestuia
Un nou șef provizoriu la Jandarmerie, după ce lui Cucoș i s-a încheiat interimatul
PLANȘA Represaliilor. Operațiunea DEFRIȘAREA. Supraveghetorii. ARHIVA CSAT!

Sindicatul susține că ministrul Justiției dezinformează grosolan opinia publică, realitatea fiind că, de când acesta este în funcție, a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor de director de penitenciare după ce le-a anuțat pe site-ul instituției (nb!), împuternicind, în schimb, într-un mod lipsit de transparență, în funcții de conducere, ofițeri pe care să-i poată controla discreționar la fiecare 6 luni.

Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal pentru cel ce-al 3-lea mandat în funcția de director general al ANP pe comisarul șef Marian Dobrică, deși în urmă cu doar câteva luni se pronunțase în sensul încetării unor astfel de practici ca fiind ilegale, iar directorul general anunțase în Consiliul de conducere al ANP măsuri în același sens, după discutarea în prealabil a aspectelor tehnice și a alternativelor cu ministrul.

FSANP informează că a depus deja acțiune în instanță pentru suspendarea și anularea Ordinului ministrului justiței (OMJ) 1543/2018 care acordă în mod ilegal cea de-a 3-a împutenicire, contrar prevederilor legii și că a sesizatorganele de urmărire penală referitor la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, având în vedere că Marian Dobrică îndeplinește acte legate de o calitate pe care în drept nu o poate avea (art. 258, alin. 1 Noul Cod Penal).

Art. 55 alin. 3 din Legea 293/2004 prevede că “Ofițerii pot fi împuterniciți în funcți de conducere în unitatea în care sunt încadrați sau în care au fost detașați, împuternicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu inca 6 (sase) luni”, aceste împuterniciri fiind deja acordate din mai 2017 prin OMJ 1377, respectiv noiembrie 2017 prin OMJ 3190.

UTILE

  1. Ordine ale ministrului Justiției privind împuternicirea ilegală a lui Marian Dobrică în funcția de director general al ANP
  2. STENOGRAME | Cu ilegalul Dobrica si in contencios
  3. Directorul Dobrica, uzurpare de calitati oficiale
  4. Imputernicirea ilegala a directorului general, plangere prealabila
  5. Ministrul Toader submineaza, directorul Dobrica saboteaza
  6. O noua plangere penala impotriva ministrului Toader
  7. AUDIO | 08 august 2018 Intalnire MJ – ANP – Sindicate (extras)
  8. AUDIO | 07 decembrie 2017 Consiliu de Conducere ANP (extras)
Extras din stenograma sedintei din intalnirii de la Ministerul Justitiei dintre Sindicate – ANP si MJ, din data de 8 august 2017

Tudorel Toader – ministrul Justitiei
Sorin Dumitrascu – presedinte Federatia Sindicatelor sin Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP)
Gheorghe Bran – vicepresedinte FSANP
Alti participanti

28:55 Sorin Dumitrascu: Punctul 3. Sunt foarte multe functii de conducere in sistemul penitenciar ocupate prin imputernicire.

30:15 Tudorel Toader: Sa va aduc argument ca nu toate delegarile si detasarile si ocuparile de posturi si functii… Acum doua zile, sau vinerea trecuta, am cerut procurorului general, domnului Lazar sa imi dea pe tot sistemul Ministerului Public situatia delegarilor si detasarilor pentru ca, se pare ca, functioneaza mai mult acest mecanism de ocupare prin delegare, detasare, chiar daca legea zice sase luni plus sase uni si atat, si s-a dat o norma de interpretare, a unei note la care eu sunt profund rezervat. Zice legea…

30:53 Sorin Dumitrascu: Noi ne batem cu asta de cinci, sase ani de zile.

31:02 Gheorghe Bran: Domnu’ ministru, eu v-am adus la cunostinta si in sedinta trecuta aspectul asta ca acel punct de vedere (n.b. nota) este dat chiar de Ministerul Justitiei. Nimeni si nimic nu retine ca acel punct de vedere sa fie…

31:07 Sorin Dumitrascu: Totusi ANP-ul continua asta, fara nicio problema. Va ignora si pe dumneavoastra si pe alti ministri care au spus acelasi lucru, sa stiti!

31:16 Tudorel Toader: Ei au dat o interpretare, au zis asa: legea zice sase luni si inca sase luni, dar nu spune cat. Si atunci sase luni, sase luni, se face o zi pauza si iar sase luni cu sase luni.

31:06 Gheorghe Bran: Asta-i practica.

31:27 Sorin Dumitrascu: Asta noi am criticat-o de o mie de ori. Daca va uitati in toata corespondenta noastra, in permanenta am spus ca ANP-ul pacaleste lege.

31:46 Tudorel Toader: Deci, va asigur ca avem o statistica in cel mai scurt timp. Ce am cerut la Ministerul Public, o sa-mi dea si domnul Dobrica. Ce sunt delegari, detasari azi, dar si istoricul lor. Poti sa ai pe unul detasat azi de acum trei luni, dar el in spate sa mai fi fost de multe ori alte detasari si ii aducem pe fiecare la locul lor. Va asigur ca domnul Dobrica imi va da situatia asta intr-un termen scurt si punem capat.

32:59 Sorin Dumitrascu: Suntem pe aceeasi lungime de unda aici.

Extras din stenograma sedintei Consiliului de conducere al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) din data de 6 decembrie 2017

Marian Dobrica – director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP)
Cristina Craciun – sef Serviciu Cabinet ANP
Sorin Dumitrascu – presedinte Federatia Sindicatelor sin Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP)
Stefan Teoroc – presedinte Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP)
Alti participanti

21:16 Cristina Craciun: Analizarea posibilitatii ocuparii posturilor vacante de director de unitate prin imputernicire in functie.

21:23 Marian Dobrica: Inainte de treaba asta mai sunt cateva precizari urmare a demersurilor pe care le-am facut catre domnul ministru. Stiti cu totii ca incepand cu 09 decembrie 2016 au fost demarcate o serie de concursuri pentru functia de director de unitate, concursuri care au parcurs toate etapele care tineau de competenta Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv, ultima etapa, cea de selectare a dosarelor si am comunicat domnului ministru ca poate sa numeasca comisia de concurs, astfel incat sa finalizam concursul.

21:41 Marian Dobrica: Pana nu iese Statutul, nu o sa deruleze concursul, drept pentru care suntem pusi in situatia sa facem, fie prelungirea imputernicirii pentru cei care sunt pe functie, fie sa identificam alte persoane care isi doresc si pe care ii putem imputernici pe functia de directori din acele unitati.
Pentru colegii care sunt acum imputerniciti in cele 11 unitati, daca am retinut bine, in care directorul nu este titular acolo, vom avea in curand si situatia, situatii in care nu mai putem face prelungirea, in sensul ca el a mai avut anterior si imputernicire si prelungirea imputernicirii.

23:30 Marian Dobrica: Am discutat acest aspect cu domnul ministru si a spus: Nu sunt indeplinite conditiile legale, identificati alte persoane care sa preia unitatea!

23:42 Stefan Teoroc: Cati sunt care au depasit, sa zic, doua…

23:44 Marian Dobrica: Acum imediat urmeaza doua sau trei unitati, dar lucrurile vor merge pe acelasi trend.

23:54 Sorin Dumitrascu: Pai cum, nu ii dam o zi pauza si continua, cum era de obicei

23:59 Marian Dobrica: Pauza dati dumneavoastra la sindicat.

24:03 Sorin Dumitrascu: Cum era pauza… Haideti sa nu ne certam! Eu vorbesc, stiti ca e o problema pe care noi o ridicam de sapte, opt ani si pana acum interpretarea a fost exact inversa. Si as vrea sa stiu: de unde schimbarea asta?! De la ministru?!

24:18 Stefan Teoroc: Ministrul a zis ca daca sunt doua complete (n.b. imputerniciri) nu mai luam pe a treia.

24:19 Sorin Dumitrascu: Deci daca sunt doua de sase luni, numai… Deci se schimba practica, cum ar fi?!

24:20 Marian Dobrica: Asta am spus.

23:54 Marian Dobrica: Am discutat acest lucru cu domnul ministru, v-am comunicat exact…

25:46 Marian Dobrica: Acum putem sa procedam in felul urmator: Pentru cei care au parcurs cele doua etape de imputernicire sa-i luati pe DZU care nu este o situatie cat mai fericita si nici acoperitoare. Sunt riscuri cat si pentru el ca persoana data pe decizie de zi, si pentru noi ca administratie nationala… Si avem varianta a doua: sa identificam alte persoane care ar putea fi imputernicite.

27:13 Sorin Dumitrascu: Dar de ce discutam noi solutii pentru imputerniciri continue, cand am putea sa facem concursurile si gata?! Ca asta e ideea!

29:31 Marian Dobrica: Am vrut ca sa va prezint situatia ca sa o cunoastem acum cu totii si sa stiti ce ar urma in perioada urmatoare.

29:59 Sorin Dumitrascu: OK.

82 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv