Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Legea offshore intră la votul final la Camera Deputaților /

Breaking News:
2 ani și 7 luni de la violențe - și niciun vinovat. Col. Cucoş, maiorul Cazan și col. Sindile au fost cercetaţi „de formă” pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, participaţie improprie la purtare abuzivă. Acum, ei vor putea ieși la pensie și vor obține sume uriașe...

Tribunalul București a respins DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August”

După mai bine de o jumătate de an de ping-pong între instanțe cu dosarul „10 August”, Tribunalul București a respins definitiv, marți, redeschiderea urmaririi penale, de către procurorii DIICOT, asupra șefilor Jandarmeriei.

„Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosar 2122/DP/2019. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

În 16 februarie, Tribunalul Bucureşti (TB) a stabilit că este instanța competentă să decidă dacă va fi redeschisă urmărirea penală față de foștii șefi ai Jandarmeriei, autori ai ordinelor care au dus la violențele împotriva manifestanților pașnici de la Mitingul diasporei din 2018.

Dosarul a fost clasat la sfârșitul lunii iunie 2020, iar la cererea publică a președintelui Klaus Iohannis, șefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut infirmarea soluției date de procurorul de caz.

Au urmat contestațiile inculpaților, apoi 4 termene (16 octombrie, 27 noiembrie, 22 ianuarie și 16 februarie) acordate de judecătorul de la TB „pentru a da posibilitate apărătorilor aleşi ai intimaţilor să-şi pregătească apărarea pe excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti, pusă în discuţie de reprezentantul Ministerului Public”.

2 ani și 7 luni de la violențe, niciun vinovat

Cererea de redeschidere a anchetei a fost depusă în instanță ulterior, de fostul procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu – care între timp a demisionat, după condamnarea la închisoare cu suspendare, în primă instanță, a soțului său, Dan Hosu, pentru fapte de corupție.

Redeschiderea dosarului „10 August” este tărăgănată și de ÎCCJ, până va ajunge la Tribunalul București

Redeschiderea urmăririi penale față de șefii Jandarmeriei care au ordonat gazarea și îndepărtarea cu tunuri de apă a protestatarilor pașnici a fost cerută abia după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat public nemulțumit de clasarea dosarului, aprobată tot de ea, în 26 iunie.

Iohannis, despre clasarea dosarului 10 august: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie

„Personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu aceste lucruri”, a decretat Iohannis, într-o declarație la Palatul Cotroceni.

Redeschiderea dosarului „10 August”. Iohannis: „Am spus că, personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu”
Giorgiana Hosu a „greșit” instanța

Giorgiana Hosu a depus intenționat la CAB cererea de redeschidere parțială a anchetei, după o lună și jumătate de la clasarea anchetei de către un procuror care a și depus imediat solicitarea de pensionare.

Este greu de crezut că un procuror de rang înalt, cum este Giorgiana Hosu – care s-a ocupat personal de dosar, până când președintele Klaus Iohannis a numit-o în funcția de șefă a DIICOT, pe 20 februarie 2020-. nu știa că instanța competentă este Tribunalul București.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soţul ei a fost condamnat la închisoare

Între timp, colonelul Sebastian Cucoş a depus la CAB o solicitare privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală).

Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă solicitarea, dar Cucoș a atacat cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a stabilit însă abia peste o lună, pe 17 septembrie, soluţionarea recursului. Abia atunci dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti – care a amânat  sentința de mai multe ori: pe 16 octombrie și 27 noiembrie 2020, dar și 22 pe 22 ianuarie 2021.

CAB a returnat Tribunalului București dosarul „10 August” să decidă redeschiderea anchetei
Tergiversare. Decizia pe redeschiderea anchetei privind violențele din 10 August, amânată până în 2021

Dacă dosarul va fi redeschis, el va reveni de la DIICOT – unde fusese cerut „pentru studiu”, în iunie 2019 – la Secția Militară de la Parchetul General, care declanșase urmărirea penală a șefilor Jandarmeriei care le-au ordonat subalternilor să pulverizeze în mulțime gaze lacrimogene și să utilizeze tunurile de apă: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile.

DIICOT a clasat dosarul 10 August, la 2 ani de la violențele jandarmilor. Cazan, Cucoș, Sindile scapă de urmărirea penală
Clasarea dosarului 10 August, la loc comanda! De ce se redeschide urmărirea penală faţă de Cucoș, Cazan, Sindile

Aceştia au fost cercetaţi de formă pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, participaţie improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual și la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Acum, ei vor putea ieși liniștiți la pensie specială, tineri, atât Cazan, Cucoș, Sindile, cât și judecătorii de la toate instanțele care au pasat dosarul (CAB, ÎCCJ, TB) până după alegerile parlamentare. Procurorul DIICOT Doru Stoica s-a pensionat deja.

Iar nouă să ne treacă pofta de proteste.

76 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv