Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Nicușor Dan a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei cu 47,2% din voturi (exit-poll) / Gabriela Firea a obținut numai 39% din voturi /

Breaking News:
 

UPDATE! Bănicioiu, audiat mai mult de 5 ore la Parchetul General în dosarul Colectiv

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății (în Guvernul Ponta), a fost audiat, vineri dimineață, timp de peste cinci ore la Parchetul General, în dosarul ”Colectiv”, după două luni de la citare.
 
 
El ar fi trebuit să se prezinte în luna octombrie, când a fost audiat Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, însă atunci nu a venit, invocând ”motive personale”.
 
Bănicioiu a ajuns la Parchet cu puțin înaintea orei 8.00 și le-a spus jurnaliștilor că este martor în acest dosar.
 
UPDATE: La ieșire, el a declarat: „Le-am spus tot ce cred eu că era necesar să le spun (procurorilor – n.r). Am răspuns la toate întrebările. (…) Credeţi-mă că şi eu şi ceilalţi am fi vrut să facem mai mult şi credeţi-mă că am făcut tot ce era omeneşte posibil. (…) Nu am refuzat niciun ajutor (din străinătate – n.r.)”.Bănicioiu a fost întrebat de un supravieţuitor al incendiului, Mihai Grecea: „De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini, atunci, prin spitale? Au fost banii mai importanţi, miza politică?”.

Fostul ministru a răspuns: „Nu. Noi am spus din primul moment că asigurăm tot costul tratamentului. Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii. Vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi. Eu am încercat să repar. (…) Gândiţi-vă că noi am trimis afară toţi pacienţii atunci, când doctorii au decis. Cine decidea când pleacă pacientul? Medicul. Ministrul nu putea să interfereze în tratamentul medical”.

Nicolae Bănicioiu a fost chestionat de procurori în legătură cu modul în care s-au mobilizat spitalele în operațiunea de salvare a victimelor incendiului din clubul Colectiv, produs în urmă cu mai bine de patru ani și în urma căruia au murit 64 de tineri și au fost mutilați circa 150.

Amintim că Bănicioiu a declarat după tragedie, la unison cu Raed Arafat, că “avem de toate” pentru a-i trata pe răniți, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți.
 
Însă pentru mulți dintre ei le-a fost fatală întârzierea transferului în afara țării.
 
“Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.
 
 
Dosarul a fost deschis la Parchetul General în urmă cu 3 ani, după ce familiile și prietenii victimelor din clubul Colectiv au acuzat autoritățile care au coordonat intervenția de neglijență și ucidere din culpă.
35 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv