UPDATE: Greva s-a încheiat, după ora 17.00, cu promisiuni de creșteri salariale făcute ceferiștilor de reprezentanții MTI. Primele trenuri au sosit la destinație, cu o întârziere de peste 7 ore. Astfel, trenul R 9016 Tg Jiu-București a ajuns cu 7 ore și 14 minute întârziere, IR 1582 Constanța-București – cu 402 minute întârziere, iar IR 1632 Brașov-București și IR 1750, Suceava-București, cu 399 minute întârziere.
UPDATE: Numărul trenurilor blocate a ajuns la 261, potrivit MTI.
O grevă spontană a fost declanșată, luni dimineața, la CFR Călători, afectând 109 trenuri cu care ar fi trebuit să plece mii de persoane. Activitatea feroviară este oprită în 54 de staţii, unde sunt blocați sute de oameni.
Greva a fost declanșată de angajații CFR care se ocupă de repararea locomotivelor, nemulțumiți că aplicarea Legii privind Statutul personanlului feroviar a fost prorogată cu încă un an.
Sindicaliștii au oprit un tren în câmp, în apropierea Bucureștiului, iar călătorii au fost nevoiți să se descurce cum au putut, pentru a nu îngheța în vagoane.
Liderul sindicaliștilor, Rodrigo Maxim, a precizat că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați sunt nemulțumiți și așteaptă negocierile cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ministrul Grindeanu a transmis următorul mesaj, pe Facebook:
„Am discutat acum cu directorii generali și economici de la CFR pe date economice reale. Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor, toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”.
Noul director general interimar al CFR Infrastructură, Ion Simu-Alexandru, a declarat, într-o conferință de presă, că „nu este o grevă propriu-zisă și, cel mai important, este ilegală”.
El a precizat că este ceferist de peste 30 de ani și că a început ca impiegat de mișcare, astfel că a făcut apel la toți colegii săi ”să înceaptă de îndată lucrul, pentru că acțiunea lor se răsfrânge și asupra economiei, nu doar asupra trenurilor de călători, ci și asupra transportului de marfă pe calea ferată”.
La rândul său, directorul general la CFR Călători, Traian Preoteasa, a spus: „Greva spontană teoretic nu și-o asumă nimeni, dar produce prejudicii. Greviștii trebuie să știe că aceste prejudicii nu pot fi suportate din costurile companiei. De aceea fac apel la ei să reia lucrul, pentru că cel puțin în Gara de Nord situația este gravă”.