Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Comisiile parlamentare continuă audierea miniștrilor Guvernului Orban II / Votul în plen va fi dat luni, 24 februarie, la ora 16.00 /

Breaking News:
 
DOCUMENT. OUG 24/2020, iese la iveală la 10 zile după adoptatea de către Guvernul Orban

UPDATE! OUG privind anticipatele, pe site-ul Senatului. PSD croiește modificări

UPDATE: OUG 24/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 24/2020 privind alegerile anticipate a fost publicată, vineri, pe site-ul Senatului, urmând să apară și în Monitorul Oficial, la 10 zile de la adoptarea ei de către Guvenrul Orban, demis a doua zi prin moțiune de cenzură. (Vezi document la finalul articolului)

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că există probleme de neconstituţionalitate ridicate de Consiliul Legislativ şi speră că Avocatul Poporului va sesiza legea privind alegerile anticipate la CCR.

„Am verificat avizul Consiliului Legislativ şi am constat o serie de argumente ale Consiliului Legislativ care au fundamentat avizul negativ al Consiliului. Nu e vorba numai de aspecte de fond dar sunt aspectele de neconstituţionalitate care viciază grav adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru că solicitarea avizului s-a făcut pe data de 5 februarie, când Guvernul a fost demis”, spune Corlățean.

O discuție privind OUG va avea loc și luni, la Biroul Permanent: „Urmează să o punem pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi o să avem o discuţie acolo, vom vedea care sunt paşii de urmat cu privire la acest subiect. Am luat notă de comentariile publice făcute de Avocatul Poporului, singurul care poate ataca direct la Curtea Constituţională şi sper că va fi făcută această sesizare”.

PSD poate  să modifice, însă, ordonanța în Paralment, dovedind până acum că are majoritate împreună cu UDMR, care nu dorește ca românii să poată vota oriunde în țară la parlamentare.

De latfel, această prevedere este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Alte prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, pentru care a fost dublat numărul parlamentarilor.

De asemenea, Guvernul Orban a scurtat procedurile pentru alegerile anticipate, astfel: data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent. Așadar, se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât în prezent.

Download (PDF, 2.57MB)

23 Shares