Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Încă un politician a scăpat de pușcărie

UPDATE! Toni Greblă a fost achitat de ÎCCJ pentru toate capetele de acuzare. Primele declarații

Sentința nu este definitivă.

După aproape 3 ani de judecare și două amânări ale sentinței, Completul de 3 magistrația al ÎCCJ l-a achitat, vineri, pe toni Greblă, pentru toate capetele de acuzare.

Fost judecător al CCR, PSD-istul cu carnet de revoluționar a fost acuzat de:

  • 3 infracțiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată
  • efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia
  • constituirea unui grup infracţional organizat
  • de fals în declaraţii, în formă continuată (13 acte materiale).

Dosarul a fost trimis în judecată în data de 9 septembrie 2015 și iată că abia după aproape 3 ani judecătorii au dat o sentință în primă instanță. 

“Mi-a fost foarte greu, n-am putut să iau legătura cu nimeni”

UPDATE: După aflarea deciziei judecătorilor – care nu este definitivă, putând fi atacată de DNA la Completul de 5 judecători al ÎCCJ -, Toni Greblă a declarat că “încă de la începutul urmăririi penale am spus că nu am nicio legătură cu aceste fapte”.

“Judecătorii dovedesc din ce în ce mai mult că judecă după probele de la dosar și nicidecum după faptele pe traseul SRI – DNA. Mi-a fost greu, foarte greu în toată această perioadă, pentru că nu am avut voie să iau legătura cu nimeni (din dosar – n.r.).
În primul rând, mi-a fost greu pentru că mi-am expus familia. eu n-am fost pregătit pentru o astfel de întâmplare. Chemarea mea intempestivă cu marea campaniei de presă împotriva persoanei mele, de as reținerea cu 24 de ore și scoaterea mea cu cătușe din sediul DNA. M-a deranjat faptul că după o carieră pe care mi-am construit-o prin muncă am fost expus acestei situații”, a adăugat Toni Greblă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

La ultimul termen al procesului, pe 27 martie, procurorul de ședință al DNA le-a cerut magistraţilor condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare şi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.  

Procurorul a solicitat închisoare cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi pentru Grecu Gheorghe şi Victor Dolghi.  

Procurorul a explicat că Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă în relaţia cu omul de afaceri Ion Bîrcină, căruia i-a promis că va interveni la funcţionari şi conducători din companii naţionale, printre care şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, pentru ca afaceristul să obţină diverse contracte.

Reprezentantul DNA a arătat că omul de afaceri Ion Bîrcină a organizat mese festive în comunităţile de romi din judeţul Gorj, în circumscripţia unde Toni Greblă a candidat la Parlament. 

Amintim că joi, ÎCCJ l-a achitat pe Ciurel, alături de Victor Ponta și Dan Șova, în dosarul de Corupție Turceni-Rovinari.

Revoluționar cu loc de veci gratuit

Devenit revoluţionar cu brevet în anul 1996, Toni Greblă a fost membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor, din partea PSD, dar a susţinut tot timpul că nu a beneficiat de indemnizaţia de revoluţionar şi nici de gratuităţile conferite de brevet.

Însă în martie 2012 a primit un loc de veci gratuit de la Consiliul Local Gorj.

Tot în 2012, în vară, Greblă deplângea soarta crudă a şefului său de partid, Adrian Năstase, condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie. 

Toni Greblă a ajuns judecător la CCR în 16 decembrie 2013, cu 123 de voturi “pentru”, două “împotrivă” și o abținere. 
Rechizitoriu

Iată faptele, așa cum apar în rechizitoriul DNA:

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Greblă Toni, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (2010 – 2013) și, ulterior, judecător la Curtea Constituțională (2013 – 2015), a pretins și primit de la omul de afaceri, inculpatul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro;

– în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei;

– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei ;

– în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei,

iar în schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bîrcină Ion că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul Bîrcină Ion (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ș.a.) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

În perioada 2008 – 2012, (punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 și 2012), inculpatul Greblă Toni a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul Bîrcină Ion, în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență, inculpatul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, construcții, transport, fier vechi ș.a.),

În perioada 2009 – 2015, în calitate de senator (2008 – 2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (decembrie 2013 – 2015), inculpatul Greblă Toni a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:

– 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj).

– 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești).

În schimb, Greblă Toni a promis că va interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei.

În perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României și ulterior judecător la Curtea Constituțională, Greblă Toni a efectuat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (operațiuni financiare ca acte de comerț), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificată, prin interpuși, încălcând dispozițiile legale privind incompatibilitățile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituțională și senatorilor.

Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Bîrcină Ion și Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană).

În perioada 2008-2015, inculpatul Greblă Toni, în funcțiile de senator și respectiv judecător la Curtea Constituțională, a omis să declare în cele 13 declarații de avere din datele de 15.12.2008, 21.05.2009, 25.10.2010, 12.05.2011, 30.05.2012, 15.10.2012, 18.12.2012, 13.06.2013, 18.12.2013, 06.01.2014, 11.06.2014, 05.02.2015, 10.02.2015, faptul că a dobândit de la o rudă, printr-un contract de donație, un teren în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul com. Telești, jud. Gorj.

În perioada 2010 – 2015, inculpatul Grecu Gheorghe a înlesnit și l-a ajutat pe inculpatul Toni Greblă în săvârșirea faptei de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția (de senator și judecător de Curte Constituțională). Concret, acesta a acceptat să acționeze în mod ocultat și disimulat în sensul asumării, în mod nereal, a calității de proprietar al fermei, efectuând pentru Greblă Toni diferite acte de gestionare și administrare a fermei, inclusiv operațiuni financiare ca acte de comerț (negocieri, contracte ș.a.). Aceasta, în condițiile în care Grecu Gheorghe cunoștea care erau sursele de finanțare și cine era proprietarul fermei situate în extravilanul comunei Telești, jud. Gorj, respectiv Greblă Toni.

În perioada respectivă, Grecu Gheorghe a obținut ca folos propriu, din activitatea prestată, contravaloarea veniturilor salariale, în cuantum total de 34.335 lei. Aceste beneficii salariale necuvenite au fost plătite de inculpatul Prundianu Mihai prin Asociația Camera de Comerț și Industrie România – Japonia .

Aceste acțiuni ale inculpatului Grecu Gheorghe au avut drept scop atât mascarea existenței situației de incompatibilitate în care se afla senatorul / judecătorul Toni Greblă, cât și facilitatea obținerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv