Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Comisiile parlamentare continuă audierea miniștrilor Guvernului Orban II / Votul în plen va fi dat luni, 24 februarie, la ora 16.00 /

Breaking News:
 
Prima promisiune încălcată de Orban: după învestirea Guvernului, el a avut trei zile pentru a trimite la Bruxelles propunerea pentru funcția de comisar european, dar a făcut-o miercuri, fără nicio consultare, deși promisese în scris contrariul

USR: „Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic”. Premierul invocă „urgența”

USR îl acuză pe Ludovic Orban că nu și-a respectat una dintre promisiunile făcute în acordul semnat pentru învestirea noului guvern, prin trimierea la Bruxelles a propunerii de comisar european fără consultarea partidelor și audierea la comisiile parlamentare, însă premierul PNL se scuză că a „acționat sub imperiul urgenței”.

După învestirea, luni, a Guvernului PNL, Orban a avut trei zile la dispoziție pentru a trimite la Bruxelles propunerea pentru funcția de comisar european.

Abia miercuri, Orban i-a propus pe europarlamentarii Sigfried Mureșan și pe Adina Vălean – aceasta din urmă fiind acceptată.

Adna Vălean este soția fostului lider PNL și copreședinte USL, Crin Antonescu, pe care Orban l-a invitat fără reținere, în toamna anului trecut, să se înscrie în cursa pentru alegerile europarlamentare.

USR nu a lăsat taxată această încălcare a protocolului semnat de Orban. Deputatul Cătălin Drulă, șeful campaniei prezidențiale a lui Dan Barna, a scris un mesaj pe Facebook:

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus “Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european. Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: “Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană. Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare. Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă.

Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care chinuind logica se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru. Luni în Parlament dl. Orban și-a încheiat intervenția prin a ne spune, de la microfon: “Aveți încredere în mine.”

Încrederea începe cu respectarea cuvântului dat. Noi ni l-am respectat”.

Soția lui Crin Antonescu, Adina Vălean, a fost acceptată comisar european, la propunerea lui Orban

După ce Vălean a fst acceptată la Bruxelles, deputatul USR Iulian Bulai a afirmat că liderul PNL “are o bulină neagră” pentru că și-a încălcat cuvântul dat.

Orban face însă pe noiznaiul

Ludovic Orban face însă pe niznaiul, susținând că a luat decizia “sub imperiul urgenței”:

“Știți foarte bine că România era ultima țară care nu-și desemnase un comisar european. De asemenea, știți foarte bine că la nivelul Parlamentului European este o programare a audierii comisarilor, atât în comisia JURI cât și în comisiile de specialitate al Parlamentului European, pentru comisarii care nu au întrunit condițiile. Este vorba despre candidatul francez, candidatul Italiei, al Ungariei și al nostru.

Am luat decizia sub imperiul urgenței, pentru a repara prejudiciile aduse României de desemnările iresponsabile făcute de fostul Guvern și, cu toate astea, am anunțat că vom trimite presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului (României – n.r.) o scrisoare pentru acele audieri ale candidaților, acuma candidatului. 

Am respectat legea, am respectat solicitarea Ursulei Von der Leyen, iar în ceea ce privește desemnarea am încrederea că va trece de comisiile de specialitate fără probleme și de votul din Parlamentul European.

Nu consider ca am încălcat nimic. Când vor decide președinții celor două Camere… oricând va decide candidatul la funcția de comisar european să se prezinte în fața comisiilor”.

26 Shares