Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

VIDEO. Bogdan Licu recunoaște că a fost mason, dar susține că a demisionat

Fostul procuror general interimar Bogdan Licu a recunoscut luni, la finalul interviului de la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că a fost membru al masoneriei până în august 2012, când și-a dat demisia. Imagini de la un ritual masonic la care a participat și el au fost urcate pe Youtube, în februarie 2017.

Licu a susținut că, oricum, nu a fost activ în masonerie și că a demisionat înaintea deciziei CSM din 2013, potrivit căreia magistrații pot fi masoni, dar trebuie să își declare apartenența.

Întrebat de ziariști cine l-a recomandat, el a refuzat să spună peroana, pe motiv că este ”o problemă personală”, arătând doar că a fost membru ”din 2003 – 2004 până în 2012”.

Bogdan Licu apare într-un film pe Youtube de acum 15 ani în care participă la un ritual masonic (vezi la minutul 5:30), alături de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar – aflat acum în închisoare pentru 5 ani, sub acuzația de corupție -, de fostul șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției din SRI, generalul Ovidiu Soare, condamnat și el în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, precum și de alte persoane publice.
 

Bogdan Licu și-a amintit, luni, în timpul interviului la Secția pentru procurori a CSM, în cadrul procedurii de numire a sa în funcția de prim-adjunct al procurorului general Gabriela Scutea – care a primit aviz negativ, dar a fost numită, totuși, de președintele Klaus Iohannis -, că anchetatorii „au fost lăsaţi în pielea goală” în urma deciziei din februarie 2016 a Curţii Constituţionale a României (CCR), prin care interceptările SRI din dosarele penale au fost declarate ielgale.

Întrebat de un membru al CSM de ce au fost puse în executare doar 97 de mandate de interceptare la serviciul tehnic de supraveghere de la Parchetul General, Licu a răspuns:

„Nu am să comentez decizii judecătoreşti, decizii ale Curţii Constituţionale, dar brusc, am fost lăsaţi în pielea goală prin celebra sintagmă ‘scoaterea SRI din câmpul tactic Nu poţi să faci filaj cu doi oameni”.

Bogdan Licu a arătat că ”în prezent, în majoritate, procurorii apelează la serviciul tehnic de interceptări din cadrul Ministerului de Interne, respectiv Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS)”, dar acest lucru poate crea o vulnerabilitate, deoarece acest serviciu se află în subordinea politicului.

El a propus ”înființarea la nivelul Ministerului Public a unui singur serviciu tehnic, care să deservească şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi DNA şi DIICOT”.

”În prezent, funcţionează trei astfel de servicii tehnice. Ulterior deciziei Curţii Constituţionale din 2016, Parchetul nu a mai putut apela la structurile specializate ale SRI. Acest lucru a condus la dificultăţi majore în aplicarea mandatelor de supraveghere tehnică, în special pe componenta de filaj, de interceptare ambientală sau pătrundere în spaţii şi locaţii în care se pregătesc fapte penale”, a spus el, în fața membrilor secției pentru procurori a CSM.

„Acolo (la DOS – n.r) sunt nişte oameni de toată isprava, sunt oameni care doresc să facă treabă, conducerea Poliţiei a făcut eforturi foarte mari, disperate, ca să asigure un număr suficient de oameni şi o bază materială şi tehnică care să ne permită efectuarea activităţilor la un nivel cât mai mare, dar, din păcate, acest lucru cere foarte mult timp şi un foarte mare efort. Din păcate, viaţa m-a învăţat şi mi-a arătat că acolo unde credeam că problemele sunt rezolvate şi că sunt progrese ireversibile, anii care au trecut ne-au dovedit că lucrurile nu stau aşa şi un serviciu tehnic, la care să apeleze parchetul, în subordinea politicului, la un moment dat, poate reprezenta o vulnerabilitate. De aceea, eu sunt adeptul înfiinţării unui singur serviciu tehnic în Ministerul Public, cu dotarea corespunzătoare, cu un sediu corespunzător şi cu un personal calificat. Sigur că acest serviciu poate fi compartimentat, unul la DNA, unul la DIICOT şi un compartiment pentru parchetele obişnuite. Şi acest servciu să fie implicat, sub coordonarea procurorului general, în cele importante şi complexe cauze pe care Ministerul Public le are în lucru. Colegii mei au identificat şi posibile fonduri nerambursabile pentru operaţionalizarea unui asemenea serviciu”, a insistat Bogdan Licu.

„Nu pot să dau informaţii clasificate, fiind o şedinţă publică. Nu există nicio justificare, nici economică, nici practică, ca în Ministerul Public să funcţioneze trei servicii tehnice. Ne-au încărcat cu un serviciu, personal m-am opus la înfiinţarea acestui serviciu, generator de costuri şi cu efect benefic foarte redus în activitatea de urmărire penală. Nu pot să vă spun public ce probleme au cei de la DOS în acest moment (…)”, a afirmat Bogdan Licu.

88 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv