Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

PARLAMENT: Revenirea la majorarea cu 40% pensiilor, marți la vot în plenul reunit / 

Breaking News:
 
Frăție politică de Ziua Națională a României

VIDEO. Iohannis, alături de Meleșcanu și Ciolacu la parada militară de Ziua Națională

Președintele Klaus Iohannis a participat, alături de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, de membri ai Guvernului și de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la parada militară de Ziua Națională, duminică, la Arcul de Triumf din  București.

Circa 4.000 de militari – din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere – au defilat, cu aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, sub privirile altor mii de bucureșteni care au asistat la eveniment.

Alături de militarii Ministerul Apărării Naţionale au defilat specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Parada a început la ora 11.00 și a durat circa două ore. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat Garda de Onoare şi a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, iar pe timpul intonării Imnului Naţional au fost trase 21 de salve de tun.

Parada a fost deschisă de aviaţie, Arcul de Triumf fiind survolat de aeronave ale Forţelor Aeriene, Ministerului Apărării şi Serviciul Român de Informaţii. Printre acestea, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Armatei, Mil Mi-17 ale MAI, avioane de luptă supersonice F-16 şi MIG 21 LanceR şi subsonice – IAR 99, aeronave militare de transport C27J Spartan şi C-130 Hercules, precum şi o aeronavă a MApN de fotografie aeriană şi cartografiere – AN 30.

La defilarea terestră a tehnicii, vedetele au fost, ca de obicei, tancurile TR85M1 “Bizonul” şi transportoarele blindate Piranha 3.

Au trecut apoi pe sub Arcul de Triumf vehicule blindate de tip HUMVEE, maşini de luptă ale infanteriei MLI84M “Jderul”, sisteme antiaeriene autopropulsate “Gepard”, lansatoare multiple de rachete LAROM, rachete sol-aer HAWK, dar şi alte elemente de tehnică din dotarea MApN, MAI, SRI.

Un element de noutate l-a constituit defilarea a 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere – Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Detaşamentul polonez a defilat împreună cu tehnica din dotare – cinci transportoare blindate Rosomak.

Defilarea terestră a detaşamentelor a debutat cu drapelele de epocă, apoi cu membrii Asociaţiei Tradiţia Militară – grup de reconstituire istorico-militară, a continuat cu formaţiunile partenerilor străini, cu structurile reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, încheindu-se cu militarii Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

La finalul paradei au fost organizate standuri de prezentare a vehiculelor militare.

Șeful statului a făcut o baie de mulțime înainte de pleca.

De Ziua Naţională, reprezentanţi ai Armatei României au participat, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Drapelul naţional a fost arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale s-a ridicat Marele pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest şi Mali, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

MApN transmite că folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform legislaţiei.

74 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv