Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Act normativ promulgat de Iohannis chiar în ziua adoptării de PSD în Parlament, nu „noaptea ca hoții”, ci în vremea Pandemiei

„Viteazul” ministru al Agriculturii a tăcut chitic până a scris SECUNDA despre Legea „Made In România”, iar acum se laudă că nu o va aplica

Efectul SECUNDA! După ce cotidianul nostru a arătat duminică, 24 mai, cât de nocivă este Legea 28/2020 pentru agricultura României și cum vrăjeala cu infrigementul CE nu stă în picioare, premierul Orban l-a scos azi, 25 mai, la tablă, în public, pe ministrul Orsos ca să dreagă busuiocul!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se bate cu pumnii-n piept că nu va pune în aplicare Legea 28/2020, el acuzând majoritatea parlamentară a PSD că a adoptat această lege în favoarea marilor retaileri, fără a aminti, însă, că președintele Klaus Iohannis s-a grăbit să o promulge chiar în ziua votului, pe 27 martie.

Adrian Oros, ministrul PNL al Agriculturii

Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial pe 1 aprilie și a intrat în vigoare începând cu data de 16 mai 2020, reprezintă o lovitură cinică și ticăloasă dată industriei și agriculturii românești. NU a fost „noaptea ca hoții”; a fost “în vreme de Pandemie, ca lașii”!

Concret, Parlamentul s-a conformat indicațiilor Comisiei Europene făcute pe marginea Legii 150/2016, care le impunea marilor retaileri să vândă 51% produse agroalimentare provenite din ”lanțul scurt”, prevedere considerată de Comisia Europeană restrictivă și discriminatorie față de produsele provenite din alte state europene.

Totodată, noua lege a renunțat la vechea prevedere din legea 150/2016 care îi obliga pe marii retaileri să promoveze și să organizeze spații distincte pentru produsele românești.

Citiți declarația „viteazului” Oros (începând cu minutul 4.58), care a tăcut chitic, până când SECUNDA a relatat despre această lege, duminică 24 mai. (Click pe titlu ca să lecturați articolul care a zguduit Guvernul Orban și l-a trezit pe premier la realitate.)

În 27 martie, Parlamentul și Iohannis au dat o năpraznică lovitură industriei și agriculturii autohtone! Adio “la raft” Made In România!

Iată ce a zis azi, luni 25 mai, ministrul Oros care și-a pregătit pe foaie un discurs politic cu promisiuni fără acoperire, de genul „vom face”:

„Vreau să spun două vorbe despre această Lege 28/2020 – Comercializarea produselor alimentare în românia, lege care are un anumit istoric, dar pentru că colegii mei din majoritatea parlamentară au votat această lege în martie, practic siiluind-o și doar în avantajul retailerilor și nu a producătorului și a procesatorului român.

Și tot ei îmi cer astăzi explicații cum voi aplica această lege, vreau să vă reamintesc și să le reamintesc că exista, încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare și că Partidul național Liberal, în 2016 a promovat Legea 150 care spunea niște lucruri:

interzicerea facturării și refacturării (Legea 150/2016, art. 4: ”Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii.” – n.r.); obligația de a organiza evenimente de promovare de către retaileri; obligația de a asigura spații distincte de expunere și semnalizare la raft; obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asociate obligației de 51%.

Sigur, apoi, în 2017, s-a intrat în procedură de infringement și colegii de la PSD au promovat o altă lege, actuala Lege 28/2020, lege care nu numai că nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct „produs românesc”, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare, și anume:

– termenul de plată care era de minim 14 zile pt produse proaspete și de 30 de zile pt celelalte produse, și pe care noi l-am redus la 7 zile, în  Legea 28 s-a reîntors la 14 zile – prevedere pe care Comisia Europeană nu o cerea, în procedura de infringement.

– Și o altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizor servicii și taxe – costuri mai mari și pierderi pentru producătorii mici. 

Practic, s-a făcut o lege în avantajul Marelui Retail, în detrimentul producătorului și procesatorului român. 

Ce vom face (…): N-o vom aplica, o s-o modificăm imediat la cele două prevederi.

Ce vom face? Vom restabili principiile corecte de piață, indiferent că ești mic sau mare, întrucât într-o economie de piață toți trebuie să plece de pe picior de egalitate.

Vom înăspri sancțiunile pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile prin efortul celor mjulți și mici.

Vom elimina formele ascunse de taxare gen autofacturare, remiză lunară, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de volum.

Deci vom elimina aceste prevederi care au fost introduse pe ultima sută de metri, ca să zicem așa, și care n-aveau nicio legătură cu acțiunea de ingringement pe care o pornise Comisia în 2017”. 

Conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicată de Adrian Oros pe Luni, 25 mai 2020

(declarația despre Legea 28/2020 începe la minutul 4.58)

Și dacă nu vom reuși să facem aceste modificări – pentru că va trebui să le facem în procedură de urgență, prin lege -, întrucât trebuie să implementăm Directiva 633 a Consiliului Europei, privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea directivei o să prindem aceste modificări”. 

Alte articole-anchete...

Episodul 6. EXCLUSIVITATE – DOCUMENTE! LISTA cu Salariile NESIMȚITE de la TAROM plătite din bani publici în vremea Pandemiei COVID-19!
Episodul 20, Armaghedonul CEC. NAE are FEUDĂ! Neacșu și Cinteză îl protejează!
1K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv