Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Un ministru curios a descoperit anomalii: „Numărul deceselor din platforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât cel din platforma în care raportează atât spitalele, cât și medicii de familie prin DSP-uri”

UPDATE! Vlad Voiculescu, noi detalii despre „mermelirea” raportării deceselor: „La Colentina diferența e de peste 500 de persoane”

Ministrul demis al Sănătății, Vlad Voiculescu, a detaliat, luni, informațiile pe care le are despre „mermelirea” raportării deceselor COVID, arătând că diferențe dintre raportarea numerică a cazurilor de deces din platforma spitalelor și cea din platforma Coronaforms au apărut la spitalele Colentina și Rol 2, iar „situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

Vlad Voiculescu a explicat din nou că diferența a fost observată când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și CoronaForms, platforma raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

„Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a susținut Vlad Voiculescu, luni, la Europa FM.

„Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane. Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a adăugat el.

Întrebat ce înseamnă o diferență de sute de persoane, Voiculescu a susținut că „este vorba despre peste 500”.
 

UPDTE 1: MApN transmite, într-un comunicat, că a respectat legea:

„Formațiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcționează ca spital COVID din luna aprilie 2020. Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”.

UPDATE 2: La rândul său, conducerea Spitalului Colentina susține că a respectat legea: 

„Spitalul Clinic Colentina funcționează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020. 

Toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent, au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală.

Din data de 27.03.2020 și până în data de 19.04.2021 (ora 9.00), Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19

Totodată, în aplicația Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19.

Ambele raportări pot fi verificate și certificate cu ușurință de către autoritățile competente, diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”.

Duminică, Vlad Voiculescu a declarat, la Pro TV PLUS:

„Cu stupoare ne-am dat seama aproape în fiecare săptămână că ceva este greşit. Fie indicatorii au fost mermeliţi în anumită perioadă, ca să dea mai bine, fie decesele nu par a fi raportate corect. Ministerul Sănătăţii nu gestionează singur pandemia (…) pandemia trebuie gestionată în afara Ministerului. Ministerul Sănătăţii, sau sistemul sanitar gestionează ceea ce nu s-a gestionat înainte. Trage ponoasele. Este ultimul tampon înainte de zid, care încearcă să fie cât de cât eficient”.

Fostul ministru al Sănătăţii a susţinut că de multe ori datele pe care s-au bazat deciziile erau greşite.

„Nu de puţine ori, fie printr-o muncă neglijentă, fie prin metodologii proaste, datele pe care se bazau deciziile erau greşite. Cu stupoare ne-am dat seama aproape în fiecare săptămână că ceva este greşit: fie că indicatorii erau greşiţi, au fost mermeliţi în anumită perioadă ca să dea mai bine, fie mai târziu am văzut că inclusiv numărul de decese nu pare să fie raportat corect. Lucrurile astea trebuie reparate şi trebuie să fie reparate rapid”, a mai declarat Voiculescu.

Acesta consideră că ”există o datorie dincolo de noi să ne bazăm deciziile pe date reale”.

„Am indicaţii destul de clare că anumite cifre nu stau în picioare şi trebuie verificate. Cel mai probabil, chiar numărul deceselor în spitale este mai mare decât cele raportate”, a mai declarat Voiculescu.

9 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv