Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Zegrean își încheie mandatul la CCR. Dorneanu va fi președinte interimar

După 9 ani de activitate ca judecător al Curții constituționale a României (CCR) și 3 de președinte al acestui for, Augustin Zegrean își încheie mandatul iar plenul CCR a ales interimarul până la desemnarea unui alt președinte: Valer Dorneanu, numit judecător în iunie 2013, de Camera Deputaților, la propunerea PSD.

dorneanu ccr
Valer dorneanu

“În ședința din 7 iunie, plenul Curții Constituționale, luând act de faptul că mandatul de președinte al lui Augustin Zegrean încetează la data de 10 iunie, ca urmare a expirării perioadei de 3 ani pentru care a fost ales, a procedat la alegerea, prin vot secret, a președintelui interimar. Cu majoritate de voturi, președinte interimar a fost ales judecătorul prof. univ. dr. Valer Dorneanu, care își va exercita atribuțiile de președinte al Curții Constituționale începând cu 10 iunie 2016, până la alegerea noului președinte, în condițiile art.7 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată”, se arată într-un comunicat postat marți pe site-ul CCR.

Amintim că în 10 iunie expiră mandatele a 3 judecători de la Curtea Constituţională: Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor la propunerea liberalilor, Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat din partea UDMR, şi Augustin Zegrean, numit de preşedintele României Traian Băsescu.

După înnoirea Curţii, cei 9 judecători îl vor alege pe preşedintele CCR pentru următorii 3 ani. Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

Schimbări din 3 în 3 ani

Potrivit Constituţiei, CCR se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

În anul 2019 se va încheia mandatul lui Petre Lăzăroiu, numit de preşedinte (în 2010), al Simonei Maya Teodoroiu, numită de Senat (în 2010) la propunerea PSD, şi al lui Mircea Ştefan Minea, desemnat de Camera Deputaţilor (tot în 2010).

Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia. Ei trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

4 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv