Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Ziua cea mare: CE prezintă Raportul MCV. Băsescu: Va fi criticat “spectacolul cu cătuşe”

Comisia Europeană prezintă miercuri, la Bruxelles, Raportul MCV pentru România şi Bulgaria, iar fostul preşedinte Traian Băsescu spune că va fi unul bun, dar cu atenţionare pentru “spectacolul cu cătuşe”.

bruxelles, comisia europeana

“Eu cred că va fi un raport bun, nu are niciun motiv să nu fie un raport bun”, a declarat Băsescu marţi seară, la B1Tv.

Fostul şef al statului anticipează însă că Raportul MCV va conţine “o atenționare pe respectarea drepturilor omului”, deoarece s-a făcut “spectacol” cu cătuşe – trimitere directă la procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

“În același timp, vreau să cred că aceia care și-au dorit un spectacol în procesul de aplicare a justiției – eu nu am fost adeptul spectacolului, ci doar al aplicării legilor și al tragerii la răspundere a celor vinovați – vor realiza că spectacolul s-a făcut. Au văzut și ei suficienți oameni cu cătușe, dar că a început să se deprecieze sistemul de respectare a drepturilor omului. Și chiar dacă nu vor remarca acest lucru, sper să nu aplaude numai spectacolul, ci esența aplicării legii. Deci, va fi un raport bun, dar cu o atenționare pe respectarea drepturilor omului”, a adăugat Traian Băsescu.

MCV – Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România şi Bulgaria le înregistrează în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Cele două ţări au solicitat aderarea la MCV în anul 2007, când au fost primite în UE. Raportul MCV este prezentat anual.

Critici CE pentru apărarea penalilor în Parlament

În anii trecuţi, cele mai mari critici ale experţilor CE s-au îndreptat către apărarea penalilor în Parlament. Sunt de notorietate atenţionările în cazul respingerii solicitărilor DNA de ridicare a imunităţii deputaţilor şi senatorilor penali.

Criticile cele mai virulente au fost însă în cazul refuzului parlamentarilor de a aproba începerea urmăririi penale a foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Varujan Vosganian.

Cu siguranţă că raportul din acest an (cu verificări din 2015) va cuprinde şi cazurile similare ale lui Daniel Chiţoiu – acuzat de procurorii DNA de constituire de grup infracţional organizat în dosarul ASF Carpatica Asig – şi Victor Ponta – acuzat de 3 infracţiuni de conflict de interese prin numirea lui Dan Şova de tot atâtea ori ministru, după ce acesta l-a plătit pe Ponta ca avocat în firma sa de avocatură “Şova şi Asociaţii”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv