Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Veste proastă de la Iohannis: „Nu va fi o relaxare totală pe 1 iunie, să nu supraevaluaţi această dată” / 

Breaking News:
Episodul 10. O afacere marca PSD la Primăria Capitalei: Compania Municipală Energetică București SA preia doi "mamuți" energetici cu terenuri uriașe

DOCUMENT. Schimbare de plan în afacerea “ELCEN & RADET: Tunul lui FIREA”

O afacere de 5 miliarde de euro – doar din valoarea terenurilor deținute de ELCEN – va fi “furnizată” de Guvernul Dăncilă pe nimic primăriței Firea!
În 25 iunie 2017, SECUNDA a semnalat afacerea ILEGALĂ pregătită de Firea & Dragnea prin preluarea abuzivă a ELCEN pentru doar 155 de milioane de euro și ștergerea datoriilor Primăriei Capitalei de peste 800 de milioane de euro. Am mai afirmat că semnatarii TUNULUI vor cădea pe mâna DNA. Atunci Firea ne-a acuzat de jurnalism tendențios și că spunem neadevăruri. Acum Firea ne dă dreptate și încearcă altă metodă – la fel de ilegală! Și acum spunem răspicat: semnatarii TUNULUI vor ajunge la pușcărie!

De frica DNA, primarul general Gabriela Firea renunță la fuziunea ELCEN – RADET, dar nu și la afacerea de a pune mâna pe terenurile ELCEN și de a anula datoriile RADET.

Practic, se revine la prima variantă inventată de tandemul penal Oprescu & Berevoianu, prin care RADET absoarbe “afacerea ELCEN” și scapă de datorii devenind o “fată mare” cu o zestre imensă – peste 5 miliarde de euro – numai bună de măritat”! VEOLIA deja salivează!

“Libertina” Firea și penalul Oprescu

UPDATE: CGMB a aprobat, de principiu, transferul RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București SA, Firea obținând chiar și voturile consilierilor PNL, alături de cele ale PSD, ALDE și PMP. 

Consilierul liberal Cătălin Deaconescu a avut totuși de comentat că în urma adoptării acestei hotărâri vor avea de plătit tot bucureștenii:

“Ce va însemna pentru bucureșteni adoptarea acestui proiect? Plata sumei de 1,1 mld către RADET și de la RADET către creditorii săi. Plata unei sumei de la noua Companie Energetica, RADET 2, către RADET 1, în contul transferului de bussiness. Plata de către compania Energetica către ELCEN a sumei pentru transferul de business. Plata către RADET a unui impozit pe profit de circa 170 milioane de lei. Am câteva întrebări. Aveți o analiză din punct de vedere juridic pentru această soluție? Aveți o analiză a implicațiilor fiscale ale acestui aranjament? Cine și ce taxe trebuie să plătească la realizarea transferului de business? Aveți o înțelegere preliminară cu creditorii RADET care acceptă acest procent de rambursare de maxim 30%? Aveți o înțelegere preliminară cu creditorii ELCEN care au constituite garanții reale pe capacitățile de producție, astfel încât aceștia să își dea acordul să ridice aceste garanții? Aveți o estimare a necesarului de investiții în capacitățile de producție? Și un road map, să vedem că municipalitate le poate susține până în 2023? Care sunt până la urmă costurile totale pe care și le asumă municipiul București și cum sunt finanțate acestea?”.

Consilierii USR s-au abținut de la vot, invocând faptul că proiectul Hotărârii CGMB nu a fost dezbătut public și va lua din bugetul Primăriei Capitalei câteva sute de milioane de euro. 

Roxana Wring, consilier USR, a întrebat: ”Ce se întâmplă în cazul RADET dovedește încă o dată amatorismul Gabrielei Firea și a celor din jurul ei. După ce anul trecut spuneau că Primăria trebuie să cumpere ELCEN, acum s-au răzgândit. Pentru actualul primar, RADET este un experiment continuu. Această incompetență și lipsă cronică de soluții ne-a costat deja prea mult timp și prea mulți bani. Suntem la jumătatea mandatului Gabrielei Firea, iar RADET e în aceeași situație ca la început. Și-a asumat cineva răspunderea pentru bâlbele de până acum? (…) Gabriela Firea nu învață absolut nimic din propriile greșeli. În continuare vine pe furiș în Consiliu cu proiecte de hotărâre extrem de importante. Proiectul referitor la RADET a fost inclus pe ordinea suplimentară și a fost trimis consilierilor cu o zi înainte. Este imposibil chiar și pentru un specialist să facă o analiză pertinentă a acestui document într-un timp atât de scurt. În plus, documentul este prea vag. Anumite aspecte extrem de importante nu sunt explicate tranșant. De exemplu, nu scrie nicăieri cât vor plăti bucureștenii. Din calcule, costul total poate fi oriunde între 1 și 3 miliarde de lei, ceea ce este enorm. Aș vrea ca, dacă tot supunem la vot un document atât de important, să știm exact ce votăm și care este impactul bugetar. E treaba celor de la PSD și ALDE dacă votează în orb. Noi la USR nu putem să dăm votul pe o hotărâre care ar putea angaja o sumă echivalentă cu jumătate din bugetul capitalei pe un an de zile. Pe acest proiect așadar, USR se va abține. Situația de la RADET trebuie rezolvată de urgență. Dar secretomania, eșecurile succesive în a găsi drumul corect și lipsa totală de comunicare din partea celor implicați ne ridică prea multe semne de întrebare cu privire la viabilitatea soluției propuse. Problemele RADET nu se vor rezolva prin artificii contabile și juridice”.

Tertipul lui Firea pe banii bucureștenilor

Firea apelează la următorul tertip:

  • transferă “afacerea RADET” uneia dintre cele 22 de firme ale Primăriei Capitalei pe care le-a înființat anul trecut – Compania Municipală Energetică București SA -, transfer FĂRĂ datorii, pentru că se ia doar AFACEREA, nu SOCIETATEA RADET, care rămâne doar societate în insolvență cu datorii față de ELCEN!
  • abrogă decizia inițială prin care Primăria Capitalei dorea să CUMPERE cu doar 155 de miliarde de euro SOCIETATEA ELCEN;
  • cere CGMB să aprobe, prin aceeași Hotărâre, transferul “de principiu” al AFACERII ELCEN – care, la fel ca RADET, se află în insolvență de 1 an și jumătate – adică datoriile RADET de circa 800 de milioane de euro către ELCEN să rămână în sarcina Guvernului;
  • Guvernul Dăncilă va aproba transferul AFACERII ELCEN către societatea nou-înființată de Firea, Compania Municipală Energetică București SA – transfer fără creanțe!

După această manevră, RADET va rămâne o societate goală, la fel ca ELCEN, iar creditorii vor râmâne cu buzele umflate. Dar nu-i nicio problemă: “creditorii” sunt companii de stat – ELCEN, ROMGAZ!

Apropo! O întrebare pentru Administratorul Judiciar: De ce vrea RADET să achiziționeaze țeavă metalică în valoare de 15 milioane de euro, când aceeași cantitate există pe stoc?!?

 
RADET avea anul trecut datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, iar ELCEN avea la rândul său datorii de 1,74 miliarde lei (540 de milioane către furnizorii de combustibili, 822 de milioane către stat și 383 milioane de rambursat la bănci).
 
În ședința de joi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pe ordinea de zi figurează proiectul de Hotărâre privind aprobarea de principiu a acțiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), în contextul reorganizării RADET București și electrocentrale București SA (ELCEN).
 
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că acest transfer către nou-înființata companie a fost cerut de administratorii judiciari ai ELCEN și RADET.
 
Iată Hotărârea nr. 94/2017 a CGMB de înființare a Companiei municipale energetică București SA:
 
După aproape un an, Firea își vede visul cu ochii
Astfel, la aproape un an de la eforturile disperate ale Gabrielei Firea de a parafa cât mai rapid fuziunea ELCEN – RADET, primărița este pe cale să-și vadă visul cu ochii. Deocamdată nu știm ce părere are Ministerul Economiei care era de acord cu VÂNZAREA ELCEN către Primăria Capitalei pentru un mizilic de 155 de milioane de euro, sumă ce poate fi achitată în 5 ani.
Dar să amintim istoricul afacerii:
  • în 29 iunie 2017, Firea l-a convocat la Primăria Capitalei pe Mihai Tudose imediat după depunerea la Cotroceni a jurământului de învestitură în funcția de prim-ministru, și i-a cerut să aprobe printr-o ordonanță de urgență fuziunea ELCEN-RADET. La întâlnire a venit și ministrul Energiei, Toma Petcu (ALDE), carea primit ordinul să pregătească proiectul OUG;
  • A doua zi, în 30 iunie 2017, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat Hotărârea privind achiziționarea de către Primăria Capitalei, a pachetului majoritar de acțiuni al ELCEN.
Precizăm că Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz – restul de 2,5%.
În CGMB, pentru “Tunul lui FIREA”, au votat consilierii PSD, ALDE și PMP! PNL și USR au votat împotrivă.
SECUNDA a semnalat imediat afacerea pregătită de Firea: ELCEN valorează peste 7 miliarde de euro doar ca unitate industrială – afacere, terenuri etc!
Prin această OUG, Tudose, Dragnea, Tăriceanu și Firea pun mâna pe un colos industrial care, pe lângă valoare industrială, reprezintă și un  TUN IMOBILIAR fără precedent!
 
 
Ingineria “fuziunii” dintre RADET și ELCEN a fost precedată de introducerea în insolvență a RADET și s-a bazat pe un drept constituțional: OPORTUNITATEA – apanajul exclusiv al consilierilor locali sau al parlamentarilor.
După cum se știe, OPORTUNITATEA NU poate fi achetată de DNA. Însă punerea ei în practică de către edili sau guvernanți, DA! De aceea a vrut premierul Tudose ca Parlamentul să-i aprobe ilegalitatea prin… OPORTUNITATE!
Liderul PSD Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, a ascultat dorința binomului Tudose & Firea și a convocat prin SMS ședință parlamentară extraordinară, în perioada 2-4 august!
Motivul? În timpul cât birourile permanente sunt active, se consideră că Parlamentul este în sesiune și, pe cale de consecință, Guvernul Tudose poate emite ce ordonanțe de urgență dorește. La fel a procedat Ponta cu ștergerea datoriilor Rompetrol!
Astfel, în 4 august 2017, când, în plină vacanță parlamentară, Guvernul Tudose a adoptat OUG 61 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic la unitățile administrației publice locale în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
 
OUG 61/2017 prevede că prețul de ofertă al pachetului de acțiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, ale cărui servicii vor fi achiziționate de Ministerul Energiei. Cin’ să fie, cin’ să fie?
Plata prețului acțiunilor se poate face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, pe o perioadă de maxim 5 ani cu plata unui avans de minim 30% din prețul acțiunilor.
Asta da afacere: să achiți 155 de milioane de euro în 5 ani pentru un colos industrial de peste 7 miliarde de euro! Un TUN IMOBILIAR și o “mlaștină” de fier vechi ce trebuie “asanată” în 2-3 ani!

În situația plății în rate a acțiunilor, pentru garantarea diferenței de preț, unitatea administrativ-teritorială are obligația să constituie garanții imobiliare și sau mobiliare care să reprezinte cel puțin 120% din valoarea respectivă sau ipotecă mobiliară asupra acțiunilor care fac obiectul contractului.

În 17 septembrie 2017, Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, OUG nr. 61/2017, care permite preluarea ELCEN de Primăria Capitalei.

Deși consilierii PMP din CGMB au votat cot la cot cu cei ai PSD și ALDE Hotărârea privind preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei, șeful lor de partid, Traian Băsescu, acum senator PMP, a avertizat înainte de vot, la tribuna Senatului:

“Este ambâţul doamnei primar general… Ajunge la procurori transferul dacă se face, să ştiţi, dar până una-alta este ambiţia dnei primar general (Gabriela Firea – n.red.) de a prelua ELCEN-ul”.

O lună mai târziu, în 18 octombrie 2017, Camera Deputaților condusă de Liviu Dragnea a adoptat, în calitate de for decizional, Legea privind aprobarea OUG 61/2017. Au fost 218 voturi „pentru”, 44 „împotrivă” și 3 abțineri.

În 10 noiembrie 2017, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 61/2017, fără nicin comentariu.

Firea NU se lasă – vrea să guste din “Beciul domnesc”
Amenințări cu demisia 
De atunci au trecut 4 luni fără niciun semn din partea Ministerului Energiei și a Primăriei Capitalei care să anunțe parafarea afacerii cu fuziunea RADET-ELCEN.
 
Și iată că în luna martie, hodoronc-tronc, primarul general Gabriela Firea a ieșit  cu amenințări că demisionează din toate funcțiile deținute în PSD dacă nu i se aprobă fuziunea ELCEN cu RADET.
 
Ea a reclamat că directorii din Ministerul Energiei “nu vor să facă evaluarea” și că “îl duc de nas” pe ministru. Precizam însă la acea dată că aceștia nu vor semna niciodată documentele de fuziune, pentru că îi paște pușcăria!
 
Iată ce le-a declarat jurnaliștilor Firea, netam-nesam, într-o vizită la biroul lui Liviu Dragnea la Parlament:
 
“Îmi voi da demisia din toate funcţiile politice şi rămân simplu membru de partid (..), pentru că la ce-mi folosesc toate aceste funcții, dacă eu nu reușesc să-i conving pe colegii mei din Guvern și din Parlament despre problemele Capitalei? Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu se vor rezolva, eu îmi dau demisia din toate funcţiile politice. Am stabilit cu doamna Dancilă un calendar pentru toate problemele sensibile. Nu fac parte din nicio tabără, nici pro, nici anti Drganea.
 
Nici preşedintele (n.r. Liviu Dragnea) nu e de acord cu aceste tabere şi zone de interes care s-au creat în partid. Dacă voi avea susţinearea colegilor de la Bucureşi şi a organizaţiei de femei, voi candida pentru un post de vicepreşedinte naţional. Dacă aceste termene sunt depăşite, nu mai accept cum am făcut până acum, îmi dau demisia”, a declarat Gabriela Firea.
 
Firea și Tudose – Zece negri mititei se legănau… unul a mușcat din șef și-au rămas doar nouă…
 
Întrebată despre ce “probleme sensibile” este vorba, Firea a răspuns: “De exemplu, s-a vorbit despre fuziunea ELCEN – RADET. Anul trecut s-a încheiat un memorandum (Guvernul Tudose – n.r.), toate primăriile din țară au făcut preluarea, dar în București trebuie să plătim. Am acceptat și lucrul ăsta, dar puteți să credeți că din august și până acum nu s-a realizat nicio evaluare la Ministerul Energiei?
 
Am colaborat bine cu dl ministru Petcu (ALDE), acum cu dl ministrul Anton (ALDE), dar lucrurile nu se mișcă. (…) E vorba despre directorii și secretarii de stat, care blochează și își spun “Nu-i nimic, eu sunt peren, precum bradul în vârful muntelui”. Îmi spune (ministrul) că el nu poate, pentru că nu-l lasă directorii. Dacă ar verifica…”.
 
După ieșirea de la discuțiile cu Dragnea, Firea n-a mai făcut nicio declarație, iar subiectul fuziunii ELCEN-RADET a intrat într-un nou con de umbră.
 
Și iată că după alte două luni, constatăm o schimbare de plan, dar cu același efect: afacerea “ELCEN & RADET: Tunul lui FIREA”.
 
Victor Ponta
Guvernul Ponta a aprobat în 2014 memorandumul de fuziune RADET-ELCEN
Amintim că povestea este veche. În anul 2013, la propunerea Primăriei, Guvernul Ponta a aprobat un memorandum de fuziune RADET-ELCEN.
 
“Cheia acestui act era uniunea celor doua entitați din care ar fi rezultat o societate noua aflata in subordinea Primariei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale RADET catre ELCEN.
 
In momentul de fața, aceasta soluție este inghețata, memorandumul nemaiproducand niciun fel de efecte. Cauza blocarii se regaseste in precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța catre administrația locala din Constanța. Concret: Hotararea de Guvern prin care ar fi trebuit sa se transfere acțiunile Elcen in proprietatea Primariei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției”, preciza PMB în septembrie 2016, când a cerut insolvența RADET.

Iată și celelalte argumente invocate de Firea pentru intrarea în insolvență a RADET, la doar 3 luni de la preluarea funcției de primar general al Capitalei:

“In perioada 2008-2014 au fost inițiate si derulate de ELCEN 11 acțiuni in justiție, avand ca obiect principal recuperarea penalitaților contractuale datorate. In prezent, exista o hotarare judecatoreasca executorie prin care s-au poprit toate conturile RADET, ea este atacata cu recurs, dar instanța nu se pronunța cu privire la protocolul din 2008, ci doar la debitul RADET catre ELCEN.

Energia termica distribuita prin SACET este produsa, in principal, in centrale termice (CT), folosind ca agent termic apa fierbinte (cu temperatura mai mare de 115°C) sau abur cu parametrii medii (presiune intre 6-16bari) si centrale electrice de cogenerare (CET), convenționale sau de inalta eficiența. Principalul deținator de CET -uri si principalul furnizor de agent termic pentru RADET este ELCEN (Ministerul Energiei).

In fiecare toamna, ELCEN (Ministerul Energiei – Guvernul Romaniei) amenința primaria ca nu mai are bani sa plateasca gazul de la Romgaz, producatorul de stat, sau de la distribuitorul Distrigaz Sud, aflat in proprietatea francezilor de la Engie (dar si aproximativ 40% statul Roman) si ca in cateva zile Bucurestiul ramane fara apa calda si fara caldura daca nu i se platesc datoriile care s-au rostogolit an de an.

Motivul pentru care ELCEN amenința este neplata unei presupuse datoriii istorice de 3,6 miliarde de lei pe care Radet a inceput sa o adune catre Elcen inca din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitați, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN.

Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB… “Jmecherie”  special gândită pentru a permite jaful edililor!

Azi, Elcen a strans o datorie de 1,74 miliarde lei, susținand ca nu le poate plati pentru ca nu a incasat banii de la RADET. Datoria ELCEN e compusa din 540 de milioane catre furnizorii de combustibili, 822 de milioane catre stat si 383 milioane sunt credite la banci de rambursat.

In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a plaților. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte.

Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferența deoarece Guvernul nu s-a mai ținut de partea lui de ințelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati”.

 
Gabriela Firea și ex-ministrul Energiei, Toma Petcu – alt “negru mititel”…
 

 

În acest context, vă invităm să citiți și:

Episodul 1. Premierul Tudose vrea sesiune parlamentară extraordinară ca să ACOPERE un jaf de 700 de milioane de euro: să treacă ELCEN la Primăria Capitalei pentru 155 de milioane de euro!
Episodul 2. Un comunicat de presă al Primăriei Capitalei ne ajută în continuarea anchetei jurnalistice și ne confirmă datele din primul episod! Edilul Bucureștilor se dă de gol în afacerea “ELCEN & RADET: Tunul lui FIREA”
116 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv