Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

CNSU: În anumite condiții, masca poate fi îndepărtată în spațiile deschise / POLITICĂ: Orban se află în vizită de lucru în Franța / „Voi semna Foaia de parcurs privind Parteneriatul strategic” /

Breaking News:
 

Amânarea ratelor prin OUG 37/2020, cadou otrăvit: Finanțările trebuie raportate în Centrala Riscului de Credit

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 37/2020, prin care debitorii pot beneficia de facilitatea de suspendare a obligației de plată a ratelor la instituțiile financiare bancare și nebancare, reprezintă un cadou otrăvit pentru companii, după ce Banca Națională a României (BNR) a introdus de la 1 iunie 2020 obligația de raportare a acestor credite în cadrul Centralei Riscului de Credit (CRC), reclamă Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).   

UNTRR reamintește că, atât OUG 37/2020 publicată în Monitorul Oficial, în data de 30 martie 2020, cât și Normele de aplicare, publicate în Monitorul Oficial în data de 6 aprilie, nu prevăd obligația ca finanțările amânate la plată să fie raportate în Centrala Riscului de Credit (CRC).

„Persoanele fizice și companiile, inclusiv transportatorii rutieri, au aplicat cu bună credință pentru facilitatea de suspendare a obligației de plată a ratelor pusă la dispoziție de autorități în urma pandemiei COVID-19, care a generat distorsiuni în funcționarea economiei românești. Cu toate acestea, BNR emite în data de 21 mai 2020 Regulamentul nr. 3 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit și care intră în vigoare de la 1 iunie 2020, prin care creditele amânate la plată prin OUG 37/2020 sunt înregistrate în CRC. Conform informațiilor primite de UNTRR de la transportatorii rutieri, aceste credite au fost înregistrate ca fiind în restructurare, cu efecte negative asupra istoricului de credit după perioada de suspendare”, precizează reprezentanții Uniunii.

Astfel, între 30 martie și 31 mai clienții persoane fizice și juridice au putut să-și suspende creditele conform OUG 37/2020 și nu s-a făcut nicio raportare în Centrala Riscului de Credit. „De ce BNR a venit de la 1 iunie cu o astfel de prevedere prin care sunt raportați negativ toți debitorii care au apelat la OUG 37/2020 și care le va afecta posibilitatea de a accesa o finanțare în următorii 7 ani? Reamintim că odată înscris în baza de date a CRC, informațiile furnizate vor fi menținute automat, pentru o perioadă de 7 ani. Practic, OUG 37/2020 nu mai este o măsură de ajutor pentru persoanele fizice și juridice, ci doar un cadou otrăvit”, se mai  arată în comunicatul transmis redacției.

UNTRR solicită Guvernului și BNR „să nu transforme debitorii care au beneficiat de prevederile OUG 37/2020 în clienți nebancabili”. Clienții persoane fizice și juridice care au folosit prevederile OUG 37/2020 au făcut-o pentru că activitatea lor a fost afectată de măsurile luate de autorități în combaterea pandemiei de COVID-19 și nu ar trebui pedepsiți de BNR timp de 7 ani, prin raportarea la Centrala Riscului de Credit, atrag atenția reprezentanții uniunii.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv