Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Bugetul Capitalei pe anul 2020, de peste 2 miliarde de euro, a fost adoptat

Consiliul General al Muncicipiului București (CGMB) a adoptat, vineri, bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020, propus de Gabriela Firea în sumă de circa 10 miliarde lei (2,1 miliarde de euro).
 
 
Potrivit proiectului de buget postat pe site-ul municipalității, subvențiile pentru RADET și RATB însumează 1,64 miliarde lei, cheltuielile de personal sunt estimate la 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde  pentru companiile municipale și alte instituții finanțate din venituri proprii, iar cheltuielile curente, la 7,2 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile pentru investiții sunt de circa 2 miliarde de lei.
 
„Aproximativ 518 milioane de euro este suma alocată pentru proiectele de fluidizare a traficului, care contribuie și la combaterea poluării din Capitală: infrastructură, continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB, subvenția pentru transportul public. Din această sumă, 165,7 milioane euro sunt pentru cele 430 de noi mijloace de transport și un rest de plată la cele 400 de autobuze livrate deja”, a declarat Gabriela Firea.
 
Iată proiectele mari de infrastructură:
  • 10 milioane de lei pentru Sala Polivalentă de lângă Arena Națională
  • 2 milioane de lei pentru Patinoarul Flamaropol – 2 milioane lei
  • 42,7 milioane de lei pentru pistele de biciclete – banii primiți de la Ministerul Mediului și necheltuiți în anii trecuți
  • 4,3 milioane de lei pentru pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției
  • 20 milioane de lei pentru străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu
  • 162 milioane de lei pentru Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1 
  • 5 milioane de lei pentru refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogarii
  • 84 milioane de lei pentru parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon
  • 41 milioane de lei pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză
  • 50 milioane de lei pentru Prelungirea Ghencea-Domnești
  • 75 milioane de lei pentru Pasajul de la Doamna Ghica
Din fonduri europene, Primăria Capitalei estimează că va primi 1,3 miliarde de lei, în principal pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.
 
Gabriela Firea a alocat pentru biserici 10,4 milioane de lei, dar nu și pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
 
Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost alocate 173 milioane de lei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
 
Firea: „Companiile municipale nu au o prealocare de buget”
 
„Precizez că nu există alocări în buget pentru companiile municipale, acestea nu au o prealocare, un capitol separat în bugetul Municipiului București. Primăria Capitalei face plăți către aceste companii doar în baza facturilor și doar în situația în care am contractat de la acestea servicii/lucrări. Practic, avem același mod de relaționare ca și cu orice alt operator economic”, a mai declarat Firea.
 
Pentru statui, Firea a dat 12 milioane de lei.

Cele trei instituții care organizează evenimente culturale pentru Primăria Capitalei – ARCUB, CREART și PROEDUS – au în 2020 un buget estimat la 136 milioane de lei.

Administrația Străzilor are un buget de circa 200 milioane lei.

Iată sumele alocate principalelor instituții din subordinea Primăriei Capitalei: 

  • Clubul Sportiv Municipal București – 50 milioane lei;
  • ARCUB circa 34 milioane lei
  • Proedus – 42,5 milioane lei;
  • Clubul pentru Seniori al Municipiului București – 25 milioane lei
  • CREART – Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului București – 60 milioane lei;
  • Centru pentru Tineret al Municipiului Bucureşti – 25 milioane lei;
  • Direcția Generală de Asistență Socială – 550 milioane lei;
  • Poliția Locală – 67 milioane lei;
  • Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – 12,6 milioane lei;
  • Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane- circa 53 milioane lei;
  • Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București – 108 milioane lei;
  • Administraţia Spitalelor si Serviciilor Medicale București – 421 milioane lei;
  • Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – 42 milioane lei;
  • Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei;

Explicațiile Gabrielei Firea:

”Aprox. 100 de milioane de euro alocăm anul acesta în domeniul sănătății, prioritare fiind construcția Spitalului Metropolitan, continuarea investițiilor, modernizarea și dotarea, atât a celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, cât și a celor peste 600 de cabinete școlare, pentru achiziția de apartamente destinate personalului medical, dar și pentru proiectele derulate de ASSMB.

Alte 45 de milioane de euro sunt prevăzute pentru consolidărilor, 115 milioane de euro pentru proiectele din domeniul asistenței sociale, iar pentru serviciile publice precum termoficare, iluminat public, apă și canalizare, alocăm 223 milioane euro.

Domeniul culturii are o alocare de 153 milioane euro, adică aprox. 10% din bugetul Capitalei – care reprezintă bugetul a 28 de instituții: 14 teatre, 2 instituții de spectacol dedicate copiilor altele decât teatrele, 4 așezăminte culturale, 2 muzee, o Biblioteca Metropolitana cu 34 filiale in toate sectoarele și cinci instituții de evenimente.

Iar in ceea ce priveste contribuția Primariei Capitalei la organizarea UEFA 2020 se ridică în acest an la 12,5 milioane euro – sumă care acoperă obligațiile asumate de Primăria Capitalei, prin contractul semnat în anul 2014 cu UEFA, în vederea organizării la București a Campionatului European de Fotbal 2020”.

PNL și USR au votat împotrivă
 
Consilierii PNL și USR au votat împotriva bugetului, însă doi liberali au trădat partidul și s-au poziționat de partea Gabrielei Firea. Este vorba despre Cristian Olteanu și Kansou Alexandru-Hazem. 
 
Din totalul de 55 de consilieri 4 au lipsit, 33 au votat ”pentru” (24-PSD, 4-PMP, 3-ALDE si 2 PNL), 3 consilieri s-au abținut (1 PNL și 2 USR) alți 12 consilieri USR și 3 consilieri PNL au votat ”împotrivă”.
60 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv