Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

GUVERN: CNSU a adoptat Hotărârea 26 privind relaxarea interdicțiilor din starea de alertă, începând cu 1 iunie /  Se reia transportul rutier și feroviar internațional de persoane / Românii pot ieși din localitate fără declarație scrisă / Se deschid terasele, se poate face plajă / Examenele naționale vor avea o a doua sesiune, pentru copiii bolnavi / 

Breaking News:
 

CE: România trebuie să recupereze 13 mil euro de la Compania Naţională a Uraniului

Comisia Europeană a decis că România trebuie să recupereze de la Companiei Naţionale a Uraniului SA (CNU) ajutorul de stat incompatibil, în valoare de 13 milioane de euro, acordat în 2016, plus dobânzile aferente, deoarece măsura de sprijin public nu este în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat acordat firmelor aflate în dificultate.

Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de sprijin prevăzute în planul de restructurare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

În 12 iunie 2017, România a informat Comisia Europeană în legătură cu planul de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultăţi financiare. Planul de restructurare a venit după un ajutor de urgenţă acordat pentru a ţine compania pe linia de plutire, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro (62 milioane de lei), pe care Executivul comunitar l-a aprobat temporar în 30 septembrie 2016.

Reglementările UE privind ajutorul de stat permit doar în anumite condiţii intervenţia statului pentru o firmă aflată în dificultate financiare. În 8 mai 2018, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă planul iniţial de restructurare este în linie cu aceste condiţii şi, astfel, cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Investigaţia Executivului comunitar a arătat că cel mai recent plan de restructurare, ca şi cel precedent, nu dispersează temerile pe care le-a avut Comisia Europeană când a demarat investigaţie aprofundată, în 2018.

Prin urmare, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că planul de restructurare transmis de România nu este în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de ajutor prevăzute în plan, care includ subvenţii de stat şi nereturnarea împrumutului de salvare din 2016.

Mai mult, Comisia Europeană a concluzionat că ajutorul de stat de 13 milioane de euro, acordat în 2016, şi dobânzile aferente, nu este compatibil cu reglementările UE privind ajutorul de stat şi trebuie recuperat de România.

“Un Guvern poate sprijini o companie aflată în dificultate financiară dacă aceasta are un plan solid de restructurare, care asigură revenirea la o viabilitate pe termen lung, contribuie la costul restructurării şi distorsiunile legate de concurenţă sunt limitate. În cazul CNU, aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Ca rezultat, România nu mai poate sprijini compania. De asemenea trebuie să recupereze ajutorul acordat. Acest fapt va restabili situaţia concurenţială pe piaţă şi va asigura faptul că CNU nu concurează incorect cu alţi operatori mai eficienţi. De asemenea, previne situaţia în care CNU îşi păstrează operaţiunile ineficiente în pierdere, care în cele din urmă ar putea duce la un preţ mai ridicat al electricităţii şi la un cost mai ridicat pentru plătitorii de taxe din România”, a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

6 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv