Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Tribunalul Vaslui l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul lider PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu pânăla 15 grade / 

Breaking News:

CGMB vrea să cumpere ELCEN cu 155 de milioane de euro

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat vineri, cu 28 de voturi “pentru”, 14 “împotrivă” și o abținere, achiziționarea pachetului de acțiuni la Electrocentrale București SA (ELCEN) deținut de Ministerul Energiei și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Primarul general, Gabriela Firea a precizat că acesta este primul pas spre fuziunea dintre ELCEN și RADET.

La ședința CGMB a fost prezent ministrul Energiei, Toma Petcu.

“Domnul ministru Toma Petcu este aici lângă noi, am luat ieri, târziu, această decizie, astfel încât noul guvern să poată să emită o hotărâre prin care, practic, Primăria Capitalei să achiziționeze pachetul integral de acțiuni de la statul român, prin Ministerul Energiei, de la ELCEN. Noi trebuie să ne exprimăm actul de voință, pentru a intra în patrimoniul municipalități pachetul integral de acțiuni al ELCEN”, a precizat Firea.

Edilul general a adăugat că este vorba de o sumă de circa 155 de milioane de euro, care urmează să fie achitată pe o perioadă de cinci ani.

“Este un preț foarte bun, un preț suportabil pentru Municipalitate. (…) Se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt odată pentru totdeauna unui serviciu de proastă calitate și scump. Vom putea avea servicii de bună calitate, la un preț rezonabil”, a adăugat edilul.

Proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară iar reprezentanții PNL și USR au criticat faptul că o măsură atât de importantă este anunțată cu 12 ore înaintea ședinței CGMB, fără o dezbatere adecvată și o evaluare a prețului.

Iată ce prevede proiectul:

“Se aprobă de principiu achiziționarea la valoarea nominală de către Municipiul București a pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei/Ministerul Economiei și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA la Electrocentrale București SA. Se mandatează primarul general al Municipiului București prin direcțiile din cadrul aparatului de specialitate pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri”.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Electrocentrale București este o societate pe acțiuni având ca acționari Ministerul Economiei și Romgaz. Numărul acțiunilor nominative ale societății este de 71.583.469, valoarea nominală a unei acțiuni fiind de 10 lei.

“În vederea eficientizării consumului de energie termică și în scopul asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, a asigurării calității serviciului public de alimentare cu energie termică, accesiblitatea prețurilor pentru consumatori, asigurarea resurselor necesare serviciului public de alimentare cu energie termică, pe termen lung, asigurarea siguranței în funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică și evidențierea transparentă a costurilor în stabilirea prețului energiei termice, supunem dezbaterii și aprobării prezentul proiect de hotărâre”, se mai arată în documentul respectiv.

În raportul de specialitate se precizează că alimentarea cu energie termică în sistemul centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice. Acest serviciu se realizează, prin intermediul unui sistem centralizat de transport și distribuție a energiei termice — SACET, reprezentând o structură complexă constituită din: 

  • surse pentru producerea energiei termice 
  • rețele de transport a agentului termic (rețele termice primare) 
  • puncte termice (incluzând stațiile care asigură transferul căldurii de la agentul termic primar la cel secundar) 
  • rețele de distribuție a agentului termic (rețele secundare).

“Din punct de vedere al proprietății, sursele pentru producerea energiei termice aparțin statului român prin Ministerul Economiei/Ministerul Energiei și este administrată de societatea Electrocentrale București SA, iar rețeaua de transport și distribuție a energiei termice aparține Municipiului București și este administrată de RADET București”, mai prevede raportul de specialitate.

Sunt citate, de asemenea, prevederile Legii 325/2006, conform căreia “înființarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea și controlul serviciului public de alimentare cu energie termică constituie obligații” ale autorităților administrației publice locale.

“Pentru a îndeplini obiectivele stabilite de legislație este necesar ca la nivelul Municipiului București atât sursele de producere a energiei termice, cât și sistemul de transport și distribuție a ei să se constituie într-un sistem unitar, integrat, aflat sub o administrare unică, cu efecte imediate în eficientizarea consumului de energie”, se mai arată în raportul de specialitate. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv