Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului după ce PNL a decis să-l dea afară/ Alina Gorghiu preia interimarul în perioada vacanței parlamentare / Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este supus votului Camerei Deputaților la moțiunea simplă /

Breaking News:
Etern în funcție la fel ca Isărescu la BNR, șeful Consiliului Concurenței, numit în iunie pentru al 3-lea mandat, a simțit nevoia să anunțe că ancheta Comisiei europene „este o etapă procedurală”. Numai că oficialii europeni arată clar că au serioase îndoieli că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea companiei de stat TAROM îndeplinesc condițiile prevăzute în orientările CE

Chirițoiu sare în apărarea Guvernului: Investigația CE privind ajutorul de stat acordat TAROM „este o etapă procedurală”

Bogdan Chirițoiu, recent numit pentru al treilea mandat șla șefia Consiliului Concurenței, a simțit nevoia să ia apărarea Guvernului Cîțu, dar și Guvernului Orban, imediat după ce  Comisia Europeană a transmis că investighează acordarea ajutorului de 190 de milioane de euro către compania de stat TAROM.
CE investighează acordarea de către Guvernul Cîțu a ajutorului de 190 de milioane euro pentru TAROM
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Chirițoiu, etern în funcție, la fel ca Mugur isărescu la BNR, susține că ancheta Comisiei europene „este o etapă procedurală în analiza cazului”.
Chirițoiu, al 3-lea mandat la șefia Consiliului Concurenței – Iohannis a semnat decretul

Numai că oficialii europeni arată clar că au serioase îndoieli că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea companiei de stat TAROM îndeplinesc condițiile prevăzute în orientările CE.

Iată comunicatul integral:

„Investigația privind ajutorul de stat acordat Tarom este o etapă procedurală în analiza cazului

Guvernul a acordat Tarom un ajutor de stat individual pentru salvare, în valoare de 36,7 milioane de euro, autorizat de Comisia Europeană în februarie 2020, în condițiile în care situația financiară a companiei s-a deteriorat constant în ultimii ani.

Compania era nevoită să suporte cheltuieli semnificative pentru a finanța modernizările tehnice necesare flotei sale, combustibilul și cumpărarea certificatelor ecologice, ajungând, la finele anului 2019, să se afle în imposibilitatea continuării activităţii în condiţii de siguranţă şi securitate.

În acest context, rolul acestui ajutor era de a asigura finanțarea necesară care să permită companiei să își îndeplinească obligațiile financiare pentru cele șase luni de la acordarea ajutorului (perioada martie – august 2020), timp în care compania trebuia să găsească soluții de ieșire din situația de criză (să ramburseze ajutorul de salvare sau să prezinte un plan de restructurare).

Întrucât Tarom nu a avut capacitatea financiară de a rambursa ajutorul de stat pentru salvare, autoritățile române au decis restructurarea companiei și transmiterea unui plan de restructurare către Comisia Europeană.

Planul de restructurare al companiei vizează, în principal, reînnoirea flotei, măsuri de optimizare comercială (reoptimizarea rutelor, renegocierea contractelor cu furnizorii, închiderea de agenții neprofitabile etc), măsuri de eficiență organizațională, măsuri de optimizare a costurilor (vizează, spre exemplu, reducerea consumului de combustibil și costurilor de handling), precum și acoperirea deficitului de cash.

Declanșarea procedurii de investigație este o etapă procedurală parcursă în mod normal de Comisia Europeană, mai ales în ceea ce privește ajutoarele de stat pentru restructurare, având în vedere că sunt implicate multe elemente care trebuie analizate (plan de restructurare, asigurarea viabilității companiei, măsuri compensatorii propuse pentru a preîntâmpina denaturarea mediului concurențial).

„În actualul context, în care industria aviatică a fost puternic afectată de izbucnirea epidemiei cu Covid 19, iar deciziile Comisiei Europene au fost deja atacate la Curtea Europeană de Justiție – inclusiv decizia DG Comp referitoare la ajutorul de stat pentru salvare acordat Tarom – este absolut firesc ca un ajutor de stat pentru restructurarea unei companii să fie autorizat după o analiză mai aprofundată”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar, astfel încât să fie finalizat cât mai repede, iar in urma implementării planului de restructurare, compania să devină profitabilă.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2020, autoritățile române au acordat Tarom un ajutor de stat, autorizat de Comisia europeană, pentru acoperirea daunelor (19,33 milioane de euro) direct legate și cauzate de pandemia cu COVID-19, acordat pentru pierderile înregistrate în perioada 16 martie – 30 iunie 2020 și cauzate de restricțiile impuse de Guvernul României.

În prezent, autoritățile române se află în discuții cu forul european pentru acordarea unui nou ajutor de stat pentru compensarea pierderilor din exploatare înregistrate de Tarom în perioada iulie- decembrie 2020, ca urmare a epidemiei cu COVID-19 și cauzate direct de această pandemie”.

Download (PDF, 211KB)

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv