Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

EXTERNE: Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO / SĂNĂTATE: Românii se pot vaccina cu doza 4 anti-COVID / Este disponibil vaccinul Pfizer / 

Breaking News:

Cinematografia românească ar putea fi salvată de scheme de ajutor – studiu Pwc

România ar putea deveni una dintre destinaţiile preferate la nivel european pentru producţia de film dacă la nivel naţional s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografică similare celor aplicate în alte state membre UE din Europa Centrală şi de Est, arată un studiu PwC România.

Mihaela Mitroi_pwc
Mihaela Mitroi, PwC

În prezent, cifra de afaceri anuală cumulată din industria de film din România este de aproximativ 53 de milioane de euro, din care peste 80% a fost generată de producţii străine turnate în România. Sectorul angajează direct între 650 şi 750 de persoane şi plăteşte impozite de aproximativ 5 milioane de euro anual la bugetul de stat.

De asemenea, sectorul are un efect de multiplicare semnificativ în ansamblul economiei, generând venituri suplimentare de 149 de milioane de euro în sectoarele care deservesc industria cinematografică.

Impactul total: 200 milioane euro

Prin urmare, studiul PwC estimează impactul total al industriei cinematografice în România la aproximativ 200 de milioane de euro, între 1.600 şi 1.800 de locuri de muncă create şi taxe şi impozite plătite de până la 22 de milioane de Euro.

„Deși Romania beneficiază de o infrastructură de film comparabilă cu cea din piețele dezvoltate din Europa, de cineaști de valoare, recunoscuți şi premiați la nivel internațional, şi de destinații de filmare foarte ofertante, ceea ce ne-a ajutat sa atragem câteva producții cu rezonanță la nivel internațional, industria de film în ansamblul ei este într-o relativă stagnare în ultimii ani. Costurile totale pentru producția filmelor în România sunt competitive, dar diferența faţă de alte ţări din regiune (estimată la 3-5%) nu este suficient de mare încât să compenseze lipsa facilităților fiscale pe care majoritatea ţărilor din regiune le oferă”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România, unul dintre autorii studiului.

Măsurile de sprijin implementate de alte țări din regiune încă din momentul adoptării Comunicării privind Cinematografia din 2001 la nivelul UE au ajutat valoarea producțiilor străine de film să crească rapid.

Ajutor de 3 mld euro în UE

De exemplu, în Cehia sectorul a atins valoarea de 260 milioane euro, iar în Ungaria sectorul a crescut de aproximativ 7-8 ori, atingând o valoare de 230 milioane de euro.

Se estimează că ajutorul pentru cinematografie acordat de toate statele membre ale Uniunii Europene este de până la 3 miliarde de euro pe an.

„O schemă de ajutor de stat, similară cu cea implementată cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea susținută a sectorului. Din estimările noastre, industria producției de film străin din România poate crește de până la 7 ori, ajungând la o valoare de aproape 350 de milioane de euro şi un impact total agregat de până la 1,4 miliarde de euro, peste 5.600 de locuri de muncă şi impozite şi taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an. La acestea s-ar adăuga şi beneficii indirecte de promovare a țării pe plan extern şi de dezvoltare a turismului”, a adăugat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală şi Juridică, PwC România.

Venituri la buget de 4 ori mai mari ca subvenţia

Dacă s-ar aplica o astfel de schemă de ajutor de stat, se estimează că la bugetul de stat se vor genera venituri de până la 4 ori mai mari decât suma acordată ca subvenție şi care este estimată a fi până la 35 milioane euro pe an (plătiți doar în cazul în care sunt atrase în Romania producții de film relevante şi eligibile).

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv