Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Coaliția a stabilit măsurile de scădere a facturilor la energie / Ciucă: „Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare” / În februarie și martie prețurile vor fi plafonate / OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare / Un milion de facturi vor fi stornate (anulate) /

Breaking News:

Coca Constantinescu (ASF), despre Legea RCA: Vrem să introducem conceptul de client cu risc ridicat

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședinte al Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat marți, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților pe tema RCA, că vrea introducerea în noua lege a RCA a conceptului de client cu risc ridicat și alocarea acestuia către asiguratori în funcție de cota de piață pe care o dețin.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai ASF, dar şi ai transportatorilor (UNTRR, FORT, COTAR, APTE 2002), ai service-urilor auto (ASSAI) şi ai asigurătorilor (UNSAR, UNSICAR).

„Noi propunem un tarif de referinţă la fiecare categorie de poliţă RCA, iar asigurătorilor le va fi greu să marketeze oferte cu preţuri de 4-7 ori mai mari. De asemenea, introducem conceptul de client cu risc maxim. Toate piețele din Uniunea Europeană au clienți, au asigurați pe zona RCA atât clienți cu risc scăzut, mediu, dar și cu risc ridicat. Dreptul la asigurare îl au toți. Ceea ce înseamnă că și acei clienți cu risc ridicat trebuie asigurați și trebuie asigurați la un tarif corect, nu la un tarif maximal, care, de altfel, să aibă ca scop respingerea clientului de la asigurare”, a spus Cornel Coca Constantinescu.

“Cum vom face acest lucru, va fi un întreg mecanism. Noi vă propunem ca o instituție care se numește Biroul Asiguratorilor Auto din România, ce se află în prag de înființare, de altfel, pe ordonanța 54, iar la sfârșitul acestei săptămâni dânșii vor înregistra statutul, în acest BAAR vor funcționa atât fostul BAAR, ca birou de compensare între state, precum și actualul Fond de Protecția a Victimelor Străzii, iar suplimentar în atribuțiile BAAR vor fi următoarele: pe de o parte analize de piață, emiterea unui tarif de referință în piață (…) și, nu în ultimul rând, baza de date CEDAM”, a adăugat el.

În momentul în care un asigurat primește o ofertă de asigurare cu un tarif mai mare de un prag de referință ce va fi stabilit de către BAAR, acesta va merge și va cere o ofertă de la alți doi asiguratori, iar dacă și aceștia vor oferta peste acest prag va merge la BAAR. Această instituție va determina un nivel de asigurare în funcție de riscul la nivelul pieței și va repartiza persoana către asiguratorii care vând RCA în funcție de cota de piață pe care o deține fiecare în parte.

“Logica este următoarea: în primul rând trebuie să fim predictibili în ceea ce privește costurile pe care le vor avea asiguratorii. Dacă au cotă de piață de 10% pe un portofoliul cu risc mediu și scăzut, e firesc să aibă 10% dintr-un portofoliu cu risc crescut. Deci toți acești asigurați cu risc ridicat vor fi repartizați în funcție de cota de piață a fiecărui asigurator”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu.

El a precizat că odată avut un tarif de referință în piață este important ca toată lumea să înțeleagă că nu poate cere un preț de patru ori sau de 10 ori mai mari decât acel tarif de referință decât foarte bine motivat.

Constantinescu a menționat că în acest proiect ASF are alături specialiști de la Banca Mondială și că se încearcă împreună cu dânșii și cu auditori de la companiile de specialitate determinarea tarifelor de referință pe segmente de risc existente în piață.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv