Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR, Forța Dreptei și 2 PNL-iști au atacat la CCR legea pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea / Moşteanu: „Am blocat proiectul, nu va creşte niciun fel de taxă” / 

Breaking News:

Falimentul City Insurance: 1,2 miliarde lei deficit din vânzarea poliţelor sub tariful notificat (raport)

CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a identificat o serie de cauze de natură operaţională şi de gestionare a fondurilor care au dus la falimentul celei mai mari companii de asigurări, cu o cotă de piaţă de 43% la 2021 pe sectorul RCA, una dintre acestea fiind un deficit de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea poliţelor sub tariful notificat.


Raportul privind cauzele falimentului este un document foarte complex pe care echipa CITR a reuşit să îl finalizeze în doar 4 luni, un termen scurt având în vedere specificul şi dimensiunea cazului, se menţionează într-un comunicat transmis joi.

Cu 1,15 milioane poliţe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunţate automat la data de 11 mai, 16.305 poliţe de garanţie încă în vigoare astăzi aferente a peste 7.000 de asiguraţi, instituţii şi alte persoane juridice, dar şi peste 10.000 de litigii naţionale şi internaţionale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României.

„Avem astăzi, la finalizarea unei analize complexe, o mai mare claritate asupra elementelor care au determinat cel mai răsunător faliment de pe piaţa asigurărilor. Mai sunt etape de parcurs până când vom putea considera încheiat acest dosar, care mi-aş dori să fie folosit, peste ani, drept studiu de caz din care să extragem cu toţii învăţăminte valoroase. Avem însă obligaţia să înţelegem cum s-a ajuns în această situaţie endemică pentru a evita repetarea ei. Mai departe, vom formula cererile de atragere a răspunderii pentru demersurile care au condus la falimentul City şi instanţele competente vor putea acţiona în consecinţă”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Printre cauzele operaţionale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea poliţelor sub tariful notificat cu scopul de a creşte cota de piaţă, după cum reiese din analiza activităţii City Insurance în perioada 2018 – 2021.

De asemenea, raportul subliniază că pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanţelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societăţii de a recupera creanţele din regrese.

Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăţi de penalităţi şi cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia şi Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

CITR a stabilit, de asemenea, deficienţe în legătură cu gestionarea fondurilor băneşti. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi şi comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acţionarul majoritar şi de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie.

La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societăţii afiliate City Invest & Management. Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacţii imobiliare cu terenuri achiziţionate la valori ridicate, în perioada 2012 – 2014, care ulterior au fost vândute la preţuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferenţă de 42,6 milioane de lei.

În ceea ce priveşte atragerea răspunderii a celor care au cauzat falimentul City Insurance, potrivit articolului 268 din Legea Insolvenţei, judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere şi/ sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului prin săvârşirea uneia din faptele prevăzute expres de lege, precizează sursa citată.

Lichidatorul judiciar a identificat incidenţa mai multor cazuri de antrenare a răspunderii prevăzute de legea 85/2014, după cum urmează: au dispus în interes personal continuarea unei activităţi care conduceau în mod vădit societatea de asigurare/reasigurare la încetarea de plăţi; au folosit activele şi/sau creditele societăţii de asigurare/reasigurare în interes propriu şi al altor persoane; au ţinut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariţia unor documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea potrivit legii; au deturnat ori au ascuns o parte din activul societăţii de asigurare/reasigurare sau au mărit în mod fictiv pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura societăţii de asigurare/reasigurare fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi; au întocmit situaţii financiare anuale, alte situaţii contabile ori raportări, cu nerespectarea prevederilor legale; în cadrul acţiunilor interne de verificare, nu au identificat şi/sau nu au sesizat, din culpa acestora, faptele care au condus la fraude şi/sau la o gestiune defectuoasă a patrimoniului societăţii de asigurare/reasigurare.

Transportatorii acuză că lobby-știi din asigurări au îngropat în Parlament modificarea Legii FGA

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, în 17 septembrie 2021, retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare – Reasigurare City Insurance şi că solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. Decizia de retragere a autorizaţiei a fost publicată în 27 septembrie în Monitorul Oficial. La data de 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a admis cererea ASF şi a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv