Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

CCR: Numirile șefilor interimari la TVR și Radio sunt neconstituționale / POLITICĂ: Noul Avocat al Poporului va fi votat în Parlament miercurea viitoare / Orban: Coaliția va avea un singur candidat / ANM / Codul Galben de ploi se mută în sud-vestul țării, apoi în Dobrogea /

Breaking News:
PNL București, condus de Cristian Bușoi, acuză USR că nu a votat alături de PSD+ALDE în CGMB

Firea a reușit cu ajutorul PNL să transfere RADET la două companii municipale nou-înființate de CGMB

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reușit să-i convingă pe membrii PNL și PMP ai Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să voteze alături de PSD și ALDE pentru înființarea a două companii municipale care să preia activitatea  RADET.

Este vorba, de fapt, despre divizarea “finalizată prin dizolvare” a unei alte companii municipale, Energetica Bucureşti SA, declarată în instanță ca fiind înființată ilegal, în două societăţi pe acţiuni nou-înființate:  Termoenergetica Bucureşti SA şi Energetica Servicii Bucureşti SA.

La ședința CGMB au fost prezenți 46 de consilieri din totalul de 55.

Hotărârea a fost adoptată cu 37 de voturi “pentru”, 6 “împotrivă” şi 6 abţineri.

În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotărâre a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. În document este invocată, de asemenea, iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Termoenergetica vor face parte Daniel Alexandru, Alexandru Burghiu, Iuliu Gogescu, Speranţa Cliseru, Nicu Ciolan, Cristian Beu, Violeta Malaia.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Ardeleanu Mircea, Ciudomirov Mihai Anton, Florescu Adrian, Ţuţu Radu Cristian, Claudiu Catană.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Energetica Servicii vor face parte: Sorin Chiriţă, Marius Coaje, Mihai Marinescu, Vasile Ardenel, Ardeleanu Georgiana, Cătălin Militaru şi Trifan Laura Mihaela.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Gheorghe Amzăr, Chirică Petre, Honorius Circa, Valeriu Şuhan, Voicu Ion Valentin, Florescu Adrian Constantin.

Fără voturile USR

Roxana Wring, consilier minicipal al USR,  l-a acuzat pe administratorul judiciar al RADET că în 2 ani şi jumătate nu a venit cu un plan de restructurare a regiei.

Ea a precizat că USR susţine înfiinţarea “de la zero” a unei societăţi precum Termoenergetica, dar nu prin actualul proiect de hotărâre.

“Articolul 23 spune aşa: Compania Municipală Energetica Bucureşti SA continuă activitatea, conform tuturor hotărârilor CGMB, iar în anexa indicată este trecută şi hotărârea pe care Curtea de Apel Bucureşti a declarat-o ca fiind ilegală. Nu putem vota aşa ceva. De aceea, am propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi de azi. Ne întâlnim săptămâna viitoare, îl formulăm în aşa fel încât să fie legal, (…) pentru că aşa nu facem decât să intrăm peste scurt timp, probabil, în alte probleme legale, juridice”, a declarat ea.

Însă majoritatea CGMB nu a ținut cont de această propunere.

PNL și-a dat mâna cu PSD, ALDE și PMP

Liberalul Cristian Olteanu a declarat că “PNL are datoria să se gândească la bucureşteni, noi trebuie să îi salvăm pe oameni – nu salvez nici PSD, nici pe nimeni – dar noi trebuie să îi asigurăm pe bucureşteni că există în continuare termoficare în Bucureşti”.

Consilierul municipal ALDE Claudiu Catană a anunţat că formaţiunea sa votează pentru înfiinţarea celor două companii, care permit continuarea furnizării serviciului de termoficare şi păstrarea locurilor de muncă pentru cei 3.000 de angajaţi ai RADET.

Mai mult, PNL București a criticat USR că nu a votat proiectul Gabrielei Firea. (Vezi document la finalul articolului)

Lucian Iliescu (PMP) a declarat, la rândul său, că votează în favoarea proiectelor, dar a cerut asigurări “ferme” din partea primarului general şi a directorului RADET că bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă, că nu se vor mai produce la fel de multe avarii ca în această iarnă, că vor fi reabilitate conductele şi că nu va fi indisponibilizat niciunul din angajaţii regiei.

Sorin Chiriţă, city manager, a explicat că decizia CGMB permite clarificarea situaţiei juridice a întregului sistem şi că “este absolut necesară o hotărâre pentru a preîntâmpina întreruperea serviciului de alimentare cu energie termică”.

“Decizia este în mâinile dumneavoastră. Legat de aspectele juridice invocate de către un anumit grup politic, aş vrea să precizez că au fost analizate toate aspectele juridice, inclusiv în ceea ce priveşte divizarea unei companii existente, chiar dacă există un act administrativ de înfiinţare asupra căruia există o decizie judecătorească. Articolul 238 din Legea 31/1990 defineşte foarte clar modalitatea de divizare şi de transfer a activităţii către noi companii înfiinţate. Chiar dacă această companie s-ar fi aflat în procedură de dizolvare, până la transmiterea patrimoniului către acţionar, se poate face divizarea şi transmiterea patrimoniului către noi companii, cu acelaşi acţionariat. Legea este clară. (…) Nu putem să ignorăm faptul că avem pregătite documentele pentru accesarea fondurilor europene”, a spus el.

Firea: Dacă nu votați, RADET intră mâine în faliment

Gabriela Firea a reușit să fie convingătoare: ”Este o problemă pe care am preluat-o de la vechile administrații, mă refer la situația RADET. Nu mă transform noaptea într-o creatură și sparg țevile RADET. Așa cum am mai spus, în ședința anterioară de instanță judecătorul sindic a spus că, dacă la următorul termen, care este mâine, ANAF nu vine cu o propunere fermă, RADET va intra în faliment. ANAF are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, dar mergând pe logica ședințelor de instanță este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ce a anunțat deja, adică să declare falimentul Regiei. Problema se pune așa: nu suntem noi vinovați de starea în care se află RADET-ul, dar acum avem răspunderea de a rezolva problema”.

Gabriela Firea a declarat că înființarea companiei Termoenergetica este singura soluție pentru salvarea sistemului de termoficare. 

Administratorul special al RADET o contrazice

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat însă că un vot negativ asupra proiectului din punct de vedere juridic nu ar însemna “sfârşitul” regiei în perioada imediat următoare, însă ar grăbi sfârşitul din punct de vedere tehnic.

“Avem deja probleme mari cu furnizorii. Un semnal pozitiv ar însemna un semnal bun în piaţă. Pe lângă investiţii, de care tot vorbim şi pe care PMB le poate face, noi avem în sarcină reparaţiile. (…) Ieri am primit primul refuz în baza unui acord-cadru încheiat recent şi mi s-a spus: ‘Nu vă vom furniza, pentru că nu avem certitudinea plăţii’. Cam aici mă situez eu”, a explicat Burghiu.

Comunicatul PNL București – condus de Cristian Bușoi:

“PNL nu si-a putut permite astazi sa lase un milion doua sute de mii de bucuresteni fara apa calda si caldura pe termen nedeterminat, indiferent de miza politica a momentului! 

Ne-am fi dorit sa putem avea taria sa lasam atatia oameni in frig si fara apa calda curenta asa cum a facut USR-ul, doar pentru a puncta politic! Da, recunoastem, nu avem atata cinism… Mai bine suportam acuzele lor absolut neintemeiate, facute doar cu scop electoral, decat sa fim iresponsabili si sa afectam viata de zi cu zi a fiecarui bucurestean! 

PNL Bucuresti a demonstrat astazi prin vot in Consiliul General ca pune mai presus de interesele politice interesele cetatenilor! Cu riscul de a deconta politic, PNL Bucuresti astazi a votat Termoenergetica, respectiv solutia pentru rezolvarea problemelor de termoficare prezentata de noi inca din campania electorala din 2016. 

Dupa balbaieli interminabile, razboaie politice fara sens in care doamna Firea a atras bucurestenii fara voia lor, prin solutia PNL astazi s-a incheiat incertitudinea si iminentul dezastru generate de falimentarea RADET.

PNL Bucuresti, asa cum a promis, va pune intotdeauna interesele bucurestenilor si interesele tarii mai presus de interesele personale si de partid! “.

Comunicat PNL București acuzator la adresa USR

Ulterior, PNL București, condus de același Bușoi, a transmis un al doilea comunicat de presă, acuzator la adresa consilierilor USR din CGMB:

“USR invoca o serie de argumente pentru a-si valida votul impotriva “Termoenergetica”. Unele nu sunt fundamentate suficient, altele sunt pur si simplu false. 

1. “USR nu se va opune infiintarii unei entitati juridice noi care sa preia activitatea RADET. Aceasta trebuie sa fie infiintata legal, transparent, cu respectarea guvernantei corporative, ceea ce in cazul proiectului supus astazi la vot nu s-a intamplat”, declara Ana Ciceala. Pentru proiectul Termoenergetica au fost organizate consultari cu toate partidele. S-au propus si acceptat amendamente. Au avut loc dezbateri in comisiile de specialitate. A fost votat legal, transparent cu 2/3 din voturi. Proiectul prevede clar respectarea OUG109/2011 la articolul 17. alin 4. Asadar de ce s-a impotrivit USR, de fapt? Toate criteriile enuntate mai sus au fost indeplinite si totusi USR a votat impotriva.

2. Argument USR: Falimentul RADET nu inseamna ca bucurestenii ar ramane in frig si fara apa calda, pentru ca ELCEN furnizeaza agentul termic si primaria detine reteaua de conducte. Fals! Falimentul RADET genera incetarea imediata a activitatii comerciale a companiei. Atat timp cat RADET nu mai putea factura agentul termic, cu atat mai putin putea sa-l livreze. Iar ELCEN nu ar fi livrat in continuare fara sa fie platit. Asadar riscul ca bucurestenii sa ramana fara apa calda si caldura era unul iminent.

3. Argument USR: Articolul 23 din proiect valideaza retroactiv Hotararea CGMB privind Energetica, decalarata ilegala de justitie. Fals! Articolul 23 este citat partial de catre USR. Aceste prevede clar “reorganizarea prin divizare, finalizat prin dizolvare” a Energetica. Era lichidarea o varianta mai buna? Nu. Pentru ca ar fi inseamnat vanzarea patrimoniului, pe care Primaria ar fi obtinut o valoare de piata mai mica. Varianta adoptata de “reorganizare prin divizare” prezerva patrimoniul, iar Energetica se dizolva. Nimeni nu scapa de raspunderea penala! Toti cei care au aprobat si manageriat Energetica ilegal raspund in continuare penal pentru faptele lor.

4. Argument USR: Termoenergetica nu are management privat. Fals! Textul hotararii prevede clar ca in patru luni de la adoptare membri CA “au obligatia” sa prezinte un plan de afaceri in Consiliu. De asemenea conform art 17, alin4 acestia au obligatia sa declanseze procedura de selectie a “expertului independent” care sa selecteze viitorii manageri. 

In concluzie, USR nu cauta decat capital politic, prin orice mijloace.
Invitam respectuos USR sa nu ne mai atace gratuit si sa se comporte ca parteneri. Ii informam, de asemenea, ca PNL Bucuresti nu va mai lasa fara replica nici un fel de atac din partea nimanui”.

30 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv