Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:

Firea: Doar prin insolvență va garanta RADET apa caldă și căldura

Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a mandatat astăzi, printr-o hotărâre, consiliul de Administrație (CA) al RADET să înceapă demersurile pentru intrarea în insolvență a regiei, iar primarul general Gabriela Firea susține că numai în această măsură bucureștenii au garantată apa caldă și căldura.

firea, cgmb comandament situații de urgenta 2

Proiectul a fost votat în unanimitate de cei 29 de consilieri generali rămași în sala de ședință: 24 de la PSD, 4 ALDE și 1 consilier PMP (din fostul UNPR). Consilierii PNL, USR și ceilalți 3 din PMP au părăsit sala, nemulțumiți că nu li se dă dreptul la cuvânt.

“Avand in vedere ca suntem somați de catre ELCEN ca in zece zile se opreste agentul termic daca nu se achita presupusul debit istoric, nu mai avem altă cale de salvare a RADET decât punerea sub protecția Tribunalului, prin insolvență. Subliniez faptul ca insolventa nu inseamna faliment, ci reorganizare judiciara si asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termica si menținerea locurilor de munca”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a asigurat ca nu se pune problema trimiterii în șomaj a angajatilor RADET, ci doar se va reorganiza activitatea regiei.

Istoricul datoriilor RADET

Iată precizările PMB:

Din punct de vedere institutional, responsabilitatile privind monitorizarea si reglementarea acestui sector energetic au fost impartite intre mai multe institutii centrale (Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Mediului) si mai multe autoritati de reglementare (ANRSC, ANRE si ANRGN, pana in anul 2007). Separarea atributiilor intre mai multe institutii centrale si autoritati de reglementare a dus la coordonarea deficitara a acestui sector.

Din punct de vedere tehnic, instalatiile si echipamentele din domeniul producerii si alimentarii cu energie termica au o durata tehnica normata depasita (aproximativ 30-40 de ani) si, implicit, randamente tehnice si economice foarte scazute, ceea ce se reflecta si in calitatea serviciilor si prețurile la consumatorii finali.

Din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viața. In rețeaua de distributie a energiei termice se inregistreaza peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de rețea nu este modernizata. Modernizarea a aproximativ 1000 de km de rețea primara ar reduce semnificativ pierderile si ar duce operatorul spre eficienta.

Din cauza sistemului invechit de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apa. Asta inseamna 20 milioane de euro pe an, care se duc in pamant.

Randamentul scazut al instalațiilor, rezultatele necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, dar si economic, precum si cererea de energie in continua scadere au dus la imposibilitatea susținerii investițiilor necesare in reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica.

Energia termica distribuita prin SACET este produsa, in principal, in centrale termice (CT), folosind ca agent termic apa fierbinte (cu temperatura mai mare de 115°C) sau abur cu parametrii medii (presiune intre 6-16bari) si centrale electrice de cogenerare (CET), convenționale sau de inalta eficiența. Principalul deținator de CET -uri si principalul furnizor de agent termic pentru RADET este ELCEN (Ministerul Energiei).

In fiecare toamna, ELCEN (Ministerul Energiei – Guvernul Romaniei) amenința primaria ca nu mai are bani sa plateasca gazul de la Romgaz, producatorul de stat, sau de la distribuitorul Distrigaz Sud, aflat in proprietatea francezilor de la Engie (dar si aproximativ 40% statul Roman) si ca in cateva zile Bucurestiul ramane fara apa calda si fara caldura daca nu i se platesc datoriile care s-au rostogolit an de an.

Motivul pentru care ELCEN amenința este neplata unei presupuse datoriii istorice de 3,6 miliarde de lei pe care Radet a inceput sa o adune catre Elcen inca din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitați, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN.

Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE AL PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB…

Azi, Elcen a strans o datorie de 1,74 miliarde lei, susținand ca nu le poate plati pentru ca nu a incasat banii de la RADET. Datoria ELCEN e compusa din 540 de milioane catre furnizorii de combustibili, 822 de milioane catre stat si 383 milioane sunt credite la banci de rambursat.

In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a plaților. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte.

Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferența deoarece Guvernul nu s-a mai ținut de partea lui de ințelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati.

In 2013, la propunerea Primariei, Guvernul Romaniei aproba un memorandum de fuziune RADET-ELCEN. Cheia acestui act era uniunea celor doua entitați din care ar fi rezultat o societate noua aflata in subordinea Primariei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale RADET catre ELCEN.

In momentul de fața, aceasta soluție este inghețata, memorandumul nemaiproducand niciun fel de efecte. Cauza blocarii se regaseste in precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța catre administrația locala din Constanța. Concret: Hotararea de Guvern prin care ar fi trebuit sa se transfere acțiunile Elcen in proprietatea Primariei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției.

In perioada 2008-2014 au fost inițiate si derulate de ELCEN 11 acțiuni in justiție, avand ca obiect principal recuperarea penalitaților contractuale datorate. In prezent, exista o hotarare judecatoreasca executorie prin care s-au poprit toate conturile RADET, ea este atacata cu recurs, dar instanța nu se pronunța cu privire la protocolul din 2008, ci doar la debitul RADET catre ELCEN.

Sistemul de alimentare centralizata cu energie termica din Bucuresti este o infrastructura critica de care depinde securitatea, sanatatea si integritatea fizica a milioane de oameni inclusiv copii si batrani.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv