Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
Contract de finanțare semnat

Fonduri europene pentru reabilitarea a 210 km de reţea de termoficare din București

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au semnat, marţi, contractul de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea a 210 kilometri, reprezentând 22% din totalul de 954 km reţea principală de termoficare.

„Este evidentă problema la care această finanţare răspunde: din 2016 până în 2020, numărul de avarii în reţeaua de termoficare a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea de eficienţă pe energie termică a crescut cu 5%. De asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea. Este vorba despre un contract în valoare de 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă. Lucrările vor permite reducerea pierderilor pe reţeaua de distribuţie şi îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt furnizate căldura şi apa caldă””, a declarat Nicuşor Dan.

Evident, lucrările vor începe abia după ce vor fi organizate licitații.

„Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara, deîndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea calităţii căldurii şi apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor, care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează”, a precizat edilul general.

Prezent la semnare, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va sprijini Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei sistemului de termoficare. Astfel premierul a precizat că săptămâna viitoare, la Ministerul Economiei, va avea loc o întâlnire dedicată planurilor de investiţii pentru ELCEN.

Orban a menţionat că Guvernul va căuta să identifice resurse financiare suplimentare, pentru a sprijini continuarea proiectului de reabilitare a reţelei de termoficare din Bucureşti. Totodată, în cadrul programelor finanţate din fonduri europene au fost prevăzute sume importante pentru izolarea termică a clădirilor, a arătat Orban.

Nicușor Dan a făcut un rezumat: „Sunt trei componente. O componentă este transportul energiei termice. Prin finanţarea de astăzi, asigurăm reabilitarea a 22%. Prin finanţarea suplimentară anunţată astăzi, mai finanţăm 13%, deci avem un total de 35% şi specialiştii spun care sunt zonele cele mai vulnerabile. Aceasta este pe transportul energiei. Ceea ce a anunţat prim-ministrul şi va fi săptămâna viitoare la ELCEN, vor fi investiţii pentru producerea energiei termice. ELCEN, după cum ştiţi, ţine de Ministerul Energiei. Ceea ce a anunţat de asemenea prim-ministrul este o colaborare dintre Guvernul României, MFE şi primăriile de sector în ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor”. 

5 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv