Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație: Sindicatele critică negocierile de formă din partea lui Ciucă și Ciolacu / POLITICĂ: Guvernul a adoptat OUG cu majorările propuse dar refuzate de sindicate / Iohannis: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenenle naționale?” /

Breaking News:

Ghinea, două zile la Bruxelles pentru „ultimele discuţii aplicate” despre PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va merge joi şi vineri la Bruxelles, pentru „ultimele discuţii aplicate” pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ghinea a anunțat miercuri, pe Facebook, că va avea întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, şi cu echipele tehnice care lucrează pe PNRR şi pe viitoarele programe operaţionale.

„În următoarele două zile voi fi la Bruxelles, pentru ultimele discuţii aplicate, la Comisia Europeană, despre PNRR. Mă voi întâlni cu Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi cu echipele tehnice care lucrează din partea Comisiei pe PNRR şi pe viitoarele Programe operaţionale. Avem multe lucruri remarcabile în PNRR deja agreate cu Comisia. Vom rămâne cu o alocare semnificativă pentru rutier, la fel şi pentru feroviar, ceea ce face ca România să primească de departe cea mai mare alocare pentru transporturi, comparativ cu alte state. Finanţarea a 434 de km de autostradă prin PNRR este un succes al negocierilor cu Comisia Europeană, dar în acelaşi timp presupune un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor în această fază, înainte de adoptarea oficială a Planului”, a scris ministrul.

El a precizat că PNRR este un plan adaptat atât pentru nevoile României, cât şi pentru priorităţile transformărilor economice de la nivel european.

Astfel, „avem cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar, cu fonduri de jumătate de miliard de euro şi cel mai mare program de împădurire”.

„Reparăm astfel problemele sistemice neglijate în ultimii 30 de ani: prin PNRR, vom ţine copiii săraci la şcoală şi vom reface pădurile României”, a insistat ministrul.

Ghinea a mai arătat că „avem, totodată, investiţii în economia viitorului, în digitalizare, în robotizarea administraţiei, în industria de microelectronică şi industria hidrogenului verde. Vor mai fi instrumente financiare de 1,25 miliarde euro, negociate cu Banca Europeană de Investiţii, Fondul European de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, bani care vor veni imediat în economie, plus peste 500 milioane euro granturi pentru digitalizarea şi tehnologizarea firmelor”.

„Procesul în care suntem angrenaţi cu Comisia este şi unul de negociere. De facto, cele mai multe investiţii propuse sunt agreate, scopul vizitei la Bruxelles este să agreăm şi reformele incluse în PNRR. Comisia vrea să se asigure că avem stabilitate fiscală, că vom putea mări pensiile în ritmul creşterii economice, a cerut în mai multe puncte detalii suplimentare şi adoptarea mai rapidă a anumitor legi. Pe unele dintre sugestii le-am acceptat, pe altele nu şi în aceste zile vom negocia forma finală a reformelor. Ştiu că este un proces complicat, cer românilor să aibă încredere că vom avea un PNRR ambiţios, fezabil de implementat şi echilibrat între repararea problemelor istorice şi abordarea oportunităţilor de viitor”, a mai scris ministrul Investiţiilor pe reţeaua de socializare.

Potrivit acestuia, reformele fiscale şi energia sunt domeniile cu unele puncte sensibile de discutat şi unde mai există diferenţe de opinie între Guvernul României şi Comisia Europeană, dar vor fi lămurite în aceste zile.

„Este o provocare unică faptul că suntem singura ţară din UE aflată în procedura de deficit excesiv (PSD ar trebui să se ascundă de ruşine din cauza asta). Totuşi, acest Guvern are ambiţia de a lua toate împrumuturile disponibile, la dobândă mică şi pe proiecte agreate cu Comisia. Aceste împrumuturi trebuie să aibă loc într-o proiecţie bugetară deja foarte strânsă din cauza procedurii de deficit excesiv şi vom stabili în aceste zile, împreună cu Comisia, calendarul fiscal detaliat. În această ecuaţie, va fi extrem de importantă creşterea veniturilor la buget şi ne bazăm pentru aceasta pe mai buna colectare care va fi sprijinită prin reformele de digitalizare a ANAF, cuprinse tot în PNRR”, a punctat Cristian Ghinea.

El a adăugat că „suntem în interiorul acestei perioade de evaluare şi negociere, iar în luna august Comisia nu lucrează, urmând ca în septembrie să vină decizia CE şi să fie pregătite actele delegate pentru implementare”.

„Mulţumesc echipei din Minister care a muncit multe zile până seara târziu şi în weekend-uri, mulţumesc colegilor miniştri şi echipelor din ministerele de linie, care au lucrat fiecare pe componentele dedicate, ca să ajungem aici. 98% din proces a fost parcurs. Avem un plan de ţară”, a mai scris şeful MIPE.

Conform unui comunicat al ministerului, această vizită la Bruxelles este parte din procesul de evaluare şi completare a PNRR, prevăzut de Articolul 19 din Regulament, care spune că după depunerea oficială, Comisia evaluează planurile după 11 criterii şi poate cere clarificări. Până în prezent, majoritatea componentelor şi sub-componentelor din PNRR au ajuns la o formă agreată cu Comisia Europeană.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv