Confederația Patronală Concordia se v implica în procesul de revizuire a cadrului fiscal, prin desemnarea unui reprezentant care să contribuie la elaborarea unor măsuri echitabile și stabile pentru mediul de afaceri, potrivit Guvernului.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Concordia, iar principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte economice, administrative și sectoriale de interes național, cu accent pe necesitatea asigurării predictibilității măsurilor guvernamentale care au impact semnificativ asupra mediului de afaceri.
UPDATE: Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat că a convenit cu prim-ministrul să aibă mai multe întâlniri de lucru pe tema controalelor efectuate de autorități la agenții economici. Burnete a solicitat, între altele, ca astfel de controale să se desfășoare „într-un mod rațional”, iar „pedepsele să fie proporționale cu abaterile constatate”.
„Noi am vorbit mai degrabă despre autoritățile de control din țară. Să știți că nimeni, în mediul de afaceri, nu cere să nu fie controlat, însă ceea ce vrem să vedem este că aceste controale, pe de o parte, trebuie să nu se mai suprapună unele peste celelalte, sunt foarte multe instituții de control. Au atribuții care se suprapun, că dădeați exemplu ANPC. ANPC cu ANSVSA, nu e foarte clar cine face anumite controale și sunt multe lucruri de de genul ăsta.(…) Doi, ne-am dori ca controalele să vină într-o oarecare logică, adică aceste instituții să se coordoneze între ele, să nu te trezești astăzi ANPC, mâine ANAF, poimâine ANSVSA, după aia nu știu ce autoritate de control. Sunt unități care zilnic au câte un control. Și aici am discutat cu ministrul Economiei poate putem digitaliza cumva procesul acesta. Și trei, felul în care sunt impuse sancțiunile trebuie să fie proporțional cu abaterile pe care le le vedem”, a declarat Radu Burnete.
Întrebat despre proporționalitatea sancțiunilor aplicate față de abaterile constatate, Burnete a detaliat: „Am văzut, de exemplu, uneori magazine închise pentru că la un raion s-au găsit niște probleme. Aici noi nu suntem convinși că asta e o măsură proporțională, ca să vă dau doar un exemplu. (…) Repet, nimeni nu spune să nu fie controlați agenții economici, să fie controlați, dar să se întâmple într-un mod rațional și pedepsele să fie proporționale și să ducă către corectarea respectivului comportament”.
Burnete a fost întrebat dacă reprezentanții Concordia sunt mulțumiți de modul cum funcționează ANPC după schimbarea conducerii (Cristian Popescu Piedone a fost numit șeful instituției, recent) și ce le-a transmis premierul pe acest subiect.
„Ce am agreat cu premierul și cu ministrul Economiei, că vom avea în următoarea perioadă câteva întâlniri de lucru pe ce v-am spus mai devreme, dar și cu principalele autorități de control, să vedem ce reclamă membrii noștri și care e răspunsul lor, și sunt sigur că vom încerca să găsim o cale de mijloc”, a declarat Burnete.
Referitor la proiect de ordin al ANPC, prin care se propunea afișarea adaosului comercial, proiect retras ulterior, pentru „îndreptarea unor erori materiale” , Burnete a spus:
„Da, e adevărat, e un mesaj pe care l-am transmis și Guvernului, că așa ceva este imposibil, nu se poate face așa ceva. Sunt comercianți care au 20.000-30.000 de produse. Cum poți să afișezi adaosul comercial la raft, mai ales că adaosul acesta se schimbă. De la producător până la comerciant sunt o grămadă de intermediari. Cred că și Consiliul Concurenței ar avea ceva de spus în direcția asta, nu ? Noi încercăm să avem un mediu concurențial, ca producătorii să nu se înțeleagă între ei la prețuri, acum ce facem, afișăm toate adaosurile comerciale ? Eu vă spun sincer că n-am auzit nicăieri în lume de așa ceva, să văd pe meniuri sau la raft afișate adaosurile comerciale, și cred că e complet neproductiv să discutăm o astfel de măsură”.
El a precizat că a solicitat premierului ca măsura privind afișarea adaosului comercial să nu existe, întrebat care a fost mesajul lui Marcel Ciolacu pe acest subiect.
„Sincer, nu am primit neapărat un răspuns direct, a părut să fie de acord cu noi, că pare ceva foarte greu de de implementat. Am solicitat să avem discuții suplimentare, bine, în primul rând am solicitat ca o astfel de măsură să nu existe, credem că nu folosește nimănui’, a mai spus Burnete.
„Reprezentanții mediului de afaceri au evidențiat importanța unei mai mari predictibilități fiscale, subliniind necesitatea unui cadru clar și stabil pentru atragerea investițiilor. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de suprapunerea atribuțiilor între diverse autorități de control și necesitatea unei mai bune coordonări între acestea. Pentru a găsi soluții eficiente, s-a convenit organizarea unor sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanți ai autorităților de control și ai mediului de afaceri, având ca obiectiv stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor și eficientizarea activității de reglementare”, se arată într-un comunicat al Executivului.
„Premierul a subliniat importanța reformelor și a atragerii fondurilor europene pentru stimularea creșterii economice și reducerea deficitului bugetar în anul 2025”..
Ciolacu a declarat că „investițiile și implementarea reformelor prevăzute în PNRR pentru atragerea fondurilor europene rămân pilonii creșterii economice a României în 2025 și de reducere a deficitului.
Totodată, a fost abordată digitalizarea ca motor al reformelor și al simplificării interacțiunii dintre mediul de afaceri, cetățeni și autorități.
„Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul și pentru un grad de transparență care să ducă rapid la disciplină fiscală și la o colectare mult mai bună. Măsurile de reformă care vor consolida România pe traseul său de dezvoltare vor fi luate în timp util și în consultare cu partenerii economici și sociali”, a transmis premierul.
La discuții, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.