Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Impozitul pe imobile, cu Declaraţie model 2016 – ITL pentru clădirile nerezidenţiale

Din acest an, impozitul pe clădiri este determinat în funcţie de destinaţia clădirii, respectiv rezidenţială, mixtă şi nerezidenţială, potrivit noului Cod Fiscal.

taxe, impozite, primarie

Pentru clădirile rezidenţiale (folosite doar pentru locuit), proprietarii acestora nu au obligaţia depunerii unei declaraţii, îşi anunţă contribuabilii Primăria Sectorului 3 al Capitalei.

Însă pentru clădirile nerezidenţiale proprietate a persoanelor fizice (clădiri folosite pentru activităţi administrative, comerciale) proprietarii acestora au obligaţia depunerii unei declaraţii (model 2016 – ITL) în care se va justifica valoarea clădirii.

Nedepunerea declaraţiei şi a documentelor justificative până la data de 31 martie va duce la un calcul al impozitului pe clădiri cu o cotă de 2% aplicată valorii impozabile pentru clădirile nerezidenţiale, respectiv impozitul va fi mai mare de peste 10 ori.

Totodată, pentru clădirile cu destinaţie mixtă impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cel pentru suprafaţa în scop nerezidenţial.

Nedepunerea declaraţiei (model 2016 – ITL) până la 31 martie va duce la calculul impozitului cu o cotă de 2% aplicată valorii impozabile pentru întreaga suprafaţă, respectiv impozitul va fi de 20 de ori mai mare.

“Precizăm că obligativitatea depunerii declaraţiei revine atât persoanelor fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, cât şi persoanelor juridice, şi nu tuturor proprietarilor de clădiri”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Potrivit noului cod fiscal:

  1. a) Pentru cladirile rezidentiale proprietatea persoanelor fizice (cladiri folosite doar pentru locuit si unde nu se afla niciun sediu sau punct de lucru al unei societati, sediu sau punct de lucru al unei persoane fizice autorizate, cabinete medicale individuale etc…) si cladirile-anexa, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii, cota stabilita prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Valoarea impozabila a cladirii se va determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila pe mp corespunzatoare.

Proprietarii acestor cladiri NU au obligatia depunerii unei declaratii.

  1. b) Pentrucladirile nerezidentiale proprietatea persoanelor fizice (cladiri care sunt folosite pentru activitati administrative, comerciale, de agrement, de cult, de cultura, de educatie, financiar-bancare, sociale, sportive, turistice, de sanatate (orice alta activitate diferita de cea de locuit etc), impozitul se va calcula, incepand cu anul 2016, prin aplicarea unei cote de 0,2%, stabilita prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti asupra valorii:
  • rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat ANEVAR in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
  • lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
  • cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani.

Atentie! Daca valoarea cladirii nu poate fi calculata asupra uneia dintre aceste trei valori, cota de impozit va fi de 2% si se va aplica asupra valorii impozabile calculate ca pentru cladiri rezidentiale.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv