Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Cod Galben de ploi torențiale în aproape toată țara  / POLITICĂ: Ședință de Guvern, pentru aprobarea rectificării bugetare / Fonduri suplimentare pentru SRI, SIE și SP / Pensiile vor fi majorate cu 14% / POLITICĂ: Guvernul Orban prelungește până la mijlocul lui septembrie starea de alertă /

 

Breaking News:
 
La o zi după ce senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a făcut public un document semnat de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, în care notifica toate instituțiilor publice din țară să „reducă numărul de angajați și/sau să reducă cuantumul unor drepturi salariale”, deoarece “sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor"

Iohannis atacă Guvernul Dăncilă pe tema lipsei banilor: Vulnerabilitățile din buget se adâncesc

Președintele Klaus Iohannis a atacat, miercuri, Guvernul Dăncilă, pe tema “vulnerabilităților din buget”, care “se adâncesc”. Amintim că, în urmă cu o zi, senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut public un document semnat de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, pe tema lipsei banilor pentru salariile bugetarilor pe trimestrul IV.

Concret, Teodorovici, a trimis tuturor instituțiilor publice din țară o notificare prin care cere „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”, deoarece “sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor”.

DOCUMENT. Nu mai sunt bani pentru salariile bugetarilor! Teodorovici cere instituțiilor să reducă nr. angajaților și/sau a lefurilor

Teodorovici a declarat, încolțit de jurnaliști: “Dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?”.

El susține că nu se vor face reduceri de personal, pentru că “avem bani suficienți”, dar fiecare ministerele, chiar dacă au bani, trebuie să se încadreze în niște limite și “să-și stabilească cheltuielile într-o logică normală”.

Teodorovici a mai spus că “fiecare minister în parte, orice agenție publică, trebuie să facă o analiză și, dacă sunt astfel de cheltuieli să și le adapteze în mod corespunzător”. 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, reclamă că “primăriile sunt în faliment nedeclarat”:

Firea și edilii de sector se întâlnesc cu Dăncilă pe tema “falimentului nedeclarat al primăriilor”

Între timp, INS a anunțat rata inflației pe luna mai: 4,1%. Aceasta, în condițiile în care deficitul bugetar se adâncește, iar economia este pe creștere doar din consumul din importuri.

Iar ministrul Finanțelor are o singură soluție: să facă împrumuturi, la dobânzi uriașe, de la băncile străine. 

Orlando de la Finanțe împrumută 4,4 mld lei de la bănci, pentru deficit

Miercuri, Iohannis a taxat Guvernul Dăncilă, în cadrul ședinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României: ”Am returnat bugetul în Parlament pentru reexaminare. Iată că, între timp, vulnerabilitățile se adâncesc. Vedeți situația bugetară la nivelul administrațiilor publice locale care încep să explice cum stau. (..) Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare”.

“România are nevoie mai mult ca oricând să revină la realism și la dialog fundamentat, la echilibru și responsabilitate în privința deciziilor. În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții, dar în fapt au rămas doar promisiuni”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.
 
Iohannis a criticat modificarea Codului fiscal: “Nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislația fiscală, care, putem spune elegant, că au afectat economia sau care au dat peste cap planurile de afaceri. Și dacă vorbim de sutele de modificări nu este o chestiunie simbolică. Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut, ceea ce este o performanță rarisimă și sunt convins că ați avut mult de lucru să rămâneți updated”.
 
Atac și la Firea
 
Șeful statului a atacat-o și pe Gabriela Firea, edilul-șef al Capitalei: “Vedeți cei care locuiți în București sau în jur că deja o navetă de câțiva km devine un calvar pentru că infrastructura nu face față. Dacă vorbim de infrastructură, nu trebuie să ne gândim doar la autostrăzi, dar e transportul rutier, pe cale ferată, cel public, total deficitar”.
 
Președintele a criticat activitatea unor primari în acest sens.: “Dacă ne uităm la preocupările guvernanților și edililor, rămâi trăsnit. Se ocupă de cu totul altceva decât e nevoie pentru a face România mai funcțională. Această decorelare între nevoia românilor și mediul de afaceri si preocupărie politicienilor trebuie corectată. Această corecție se numește alegeri”. 
 
 
86 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv