Ca să nu ne mai plângem că nu se colectează accize și taxe la bugetul de stat!
De ceva vreme, pentru a ocoli regulile draconice privind fumatul în locurile închise – localuri publice -, producătorii de țigări au găsit o modalitate simplă de a păcăli legea: țigările “ignifuge”, așa-zis electronice, care folosesc tutunul ca materie primă. Aceste țigări sunt mai scurte, nu ard și sunt fumate cu ajutorul unui portțigaret special.
Dar, așa cum rezultă și din imaginile noastre, aceste produse din tutun NU sunt accizate, așa cum sunt țigările obișnuite, deși ambele tipuri folosesc tutunul pe post de “combustibil”, de materie primă!
Mai mult, minițigaretele neinflamabile au aceleași calități și produc aceleași pericole precum țigările clasice. Chiar producătorul țigărilor HEETS, celebra companie Philip Morris, scrie explicit pe pachetul de 20 de minițigări:
- Acest produs din tutun dăunează sănătății și creează dependență;
- Produs din tutun care nu arde;
- A nu se vinde minorilor.
Așadar, produsul HEETS de la Philip Morris folosește tutun, ne anunță că dăunează sănătății – conform directivelor UE – și ne atenționează că nu avem voie să-l vindem minorilor!
Adică exact avertismentele și informațiile existente pe pachetele clasice de țigări accizate sunt și pe pachetele HEETS neaccizate!
Deoarece produsele HEETS folosesc drept “combustibil” tutunul, considerăm că trebuie accizate precum țigările clasice, care folosesc tot tutun ca materie primă.
Iar aceasta, pentru că NU contează cum este “ars” tutunul sau cum este ambalat, ci faptul că este tot tutun, că produce dependență și că este periculos pentru sănătate.
Acum este clar pentru toată lumea că minițigările de tip HEETS întrunesc condițiile pentru a fi accizate. Sperăm să fie limpede și pentru ministrul Mișa, că tot ne plângem că nu sunt bani la buget!
Șmecheria financiară
Aici apare și o interesantă șmecherie financiară practicată de Philip Morris, benefică pentru producătorul de minițigarete neaccizate HEETS și foarte dăunătoare pentru bugetul de stat!
Observând că țigările clasice de calitate costă circa 16,5 lei pachetul, că românul este un fan înrăit al țigărilor “consumate” la cafea, la un “pahar” de alcool sau “la nervi”, producătorul Philip Morris a decis ca prețul de vânzare al pachetului de minițigări ignifuge să fie de 17 lei.
Prin aceste minițigări HEETS, producătorul Philip Morris împușcă doi iepuri dintr-un foc:
– creează dependență;
– câștigă mai mulți bani la o cantitate de tutun mai puțin folosită decât cea consumată într-o țigare clasică.
Iată cum realizează Philip Morris un profit mult mai mare cu minițigările HEETS în comparație cu cele clasice, pentru că șefii Finanțelor „nu se mișcă mai cu talent”:
- O minițigară HEETS generează 14 fumuri dintre care doar primele 7 sunt de “calitate” – ne spun “specialiștii”, adică fumătorii. Dintr-o țigară obișnuită se trag 20 de fumuri. Practic, un fumător clasic va savura dintr-un minipachet 280 de fumuri, cu 120 mai puțin decât dintr-un pachet clasic – 400 de fumuri. Astfel, fumătorul va cumpăra mai multe pachete de minițigări de tip HEETS cu 17 lei pentru a-și satisface nevoia de tutun și a-și potoli dependența;
- Un calcul simplu ne spune că un fumător de minițigări va cumpăra 3 pachete HEETS neaccizate, cu 17 lei, pentru a trage 840 de fumuri, față de un altul care va achiziționa două pachete clasice accizate, cu 16,5 lei, pentru 800 de fumuri;
- Astfel, statul pierde pe un singur fumător de minițigarete accizele pe trei pachete;
- Mai mult, consumul de tutun neaccizat crește cu un pachet pe cap de fumător – ne referim doar la cei care consumă un pachet de țigări clasice pe zi – crescând astfel pericolele consemnate pe minipachetul HEETS: dăunează sănătății și creează dependență!
Ministrul Mișa trebuie să iasă “la aparate”!
Unii vor spune că Philip Morris nu are nicio vină, că a găsit un viciu de procedură fiscală și s-a folosit de ea. OARE?
E dreptul unei companii să comercializeze produse conform legii sau conform unor facilități ne făcute publice și primite în spatele ușilor închise.
Dar asta nu înseamnă că ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, trebuie să stea cu brațele în sân.
Ministrul Mișa are obligația de a pune lucrurile pe făgașul lor normal și, printr-o OUG, să accizeze țigările de tip HEETS așa cum sunt accizate țigările clasice.
Mai mult ca sigur producătorul minițigărilor HEETS, Philip Morris, nu va crește prețul după ce statul va pune accize.
De ce Philip Morris nu va crește prețul la minițigaretele HEETS? Pentru că accizele dintr-un pachet de țigări reprezintă circa 8,70 lei din prețul de 16,5 lei.
Cu siguranță că nu vor fi mulți români care vor dori să plătească pe un pachet de minițigări de tip HEETS aproximativ 26 de lei!
Și, oricum, Philip Morris câștigă suficient doar dacă luăm în calcul că la producerea unei minițigări, față de o țigară clasică, folosește mai puțină materie primă, plus manoperă și timp de execuție mai mici, ceea ce înseamnă costuri de producție înjumătățite.