Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că „este posibil ca în acest an să asistăm la o creştere a euro, astfel încât acesta să depăşească 5 lei.
„Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. E posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Eu, mai degrabă, aș detensiona discuțiile legate de depășirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri, încât uneori m-am speriat și eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. Păi de la 4,97 la 5 e mai puțin de 1%. 5 bani înseamnă 1%, aici sunt numai 3 bani. Așa o să fie o jale, de exemplu, că o să crească prețul la telefonie, adică în loc de 100 de lei – să dăm o cifră – abonamentul lunar o să fie 101 lei, deci o să crească prețul cu un leu. Și acest lucru o să aibă mare impact”, a arătat Isărescu.
Guvernatorul BNR a prezentat raportul trimestrial asupra inflației, cu o prognoză optimistă pentru trimestrul 4, de 3,8%.
„În sfârșit, în ianuarie, nu mai suntem noi campioni la inflație în UE. Ne-au întrecut și polonezii și ungurii. În România, inflația 4,95% – 5%, depinde unde o rotunjim, în Ungaria 5,3%. Faptul că avem o politică de dobândă, deci o rată de dobândă mai ridicată este legată de altceva. E legată de tensiunile politice interne și de faptul că acum, în mod corect, considerăm că stabilitatea financiară și legat de această stabilitate a cursului de schimb este importantă, aș spune chiar foarte importantă. Din această cauză și prudența noastră, care nu este exagerată. O reducere a ratei de dobândă de politica monetară poate să sune așa… în ochii piețelor, având în vedere dimensiunile deficitelor, ca o invitație la deprecierea cursului, ceea ce acum nu este cazul să se întâmple. În următorii doi ani, principala contribuție dezinflaționistă este atribuită evoluției ratei CORE-2 ajustat Ce înseamnă asta? Că politica monetară funcționează”, a precizat el.
Isărescu a arătat că, în iunie, Guvernul va decide dacă va aplica taxe şi impozite noi.
Vor mai fi fluctuaţii ale inflaţiei în primul semestru, până în luna iunie am putea vedea creşteri de preţuri la anumite produse şi servicii, însă nu vor mai fi la fel de mari ca acum un an sau doi.
„În ceea ce privește aceste fluctuații de ritm în prima jumătate a acestui an, ele sunt generate în principal de efecte de bază, nu avem presiuni inflaționiste deosebite. Sunt efecte de bază generate de șocurile din trecut. S-au majorat impozitele indirecte în ianuarie 2024 și avem scădere în consecință în ianuarie 2025, apoi reduceri de prețuri ale gazelor naturale și alimentelor neprocesate în T2 2024, iar după ce trec aceste efecte de bază inflația rămâne undeva până în 5%, conform prognozei noastre. Ea se duce în jos începând cu vara anului curent”, a explicat guvernatorul BNR.
„Desigur, ce se întâmplă acum, tensiunea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, nu a putut să fie introdusă în această prognoză”, a conchis Isărescu.