Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Isărescu: Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare

Legea privind darea în plată ”face pilaf” Legea obligațiunilor ipotecare, pentru care România a făcut eforturi timp de 25 de ani să fie funcțională, a avertizat, luni, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

isarescu
sursă foto: incont.stirileprotv.ro

”În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticați la nivel european — Legea obligațiunilor ipotecare, sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (…) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare”, a explicat Isărescu, la o conferință organizată de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.

Una dintre condițiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligațiunilor ipotecare să poată funcționa este reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât economisirea internă să depășească valoarea împrumuturilor.

”În sfârșit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele”, a insistat guvernatorul BNR.

O a doua condiție era cea a menținerii unei lichidități confortabile în piață, care să ofere încredere investitorilor, condiție de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiție era aceea de a avea o piață imobiliară stabilă, și din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligațiuni ipotecare.

Toate aceste condiții au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desființa atât Legea obligațiunilor ipotecare cât și regulamentul de funcționare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni.

”Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare”, a subliniat guvernatorul BNR.

Proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite a fost adoptat în unanimitate de Senat și urmează să fie legiferat de Camera Deputaților.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv