Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

KazMunayGas amenință statul român cu procesul. Cioloș a discutat în Mongolia cu premierul kazah

La două luni și jumătate de la instituirea de către procurorii DIICOT a a sechestrului asigurător pe Rafinăria Petromidia, KazMunayGas amenință că dă în judecată statul român iar în publicația “Financial Times” chiar a apărut știrea că s-a ajuns la arbitraj internațional. Un astfel de proces ar fi dezastruos pentru România, statul român fiind recunoscut ca perdant pe linie în astfel de cauze, cel mai recent fiind arbitrajul cu Enel: a cerut despăgubiri de aproape 900 de milioane de euro pentru nerespectarea privatizării Electrica și, după ce a plătit regește avocați care să îl reprezinte, a ajuns să datoreze 1,5 milioane de euro cheltuieli de judecată, prin sentința Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris.

rompetrol-kazmunaygaz-550x330

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, dezminte însă știrea, precizând miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria, că reprezentanții KazMunayGas au trimis în 25 iulie o notificare privind începerea unor consultări cu Executivul român.

“În data de 25 iulie, (…) KazMunay a trimis o notificare de consultări, în baza tratatelor de investiții cu Olanda și Kazahstan, în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român — și repet: de consultări, deocamdată — în problema sechestrului impus de autoritățile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, așadar nu s-a ajuns încă la arbitraj internațional, așa cum a apărut în ‘Financial Times’. (…) Se ocupă în acest moment Guvernul de această problemă în principal pentru a proteja interesele statului român”, a spus Liviu Iolu.

ciolos suparat
Premierul Dacian Cioloș
Cioloș nu influențează ancheta Rompetrol II

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că premierul Dacian Cioloș a discutat, în Mongolia, cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, iar cei doi au abordat și subiectul Rompetrol.

“La întâlnirea din Mongolia a premierului Dacian Cioloș s-au discutat mai multe probleme. A fost ridicată problema Rompetrol de către premierul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. (…) Premierul român a spus că în acest moment nu poate influența autoritățile judiciare și ancheta în curs a procurorilor”, a explicat Iolu.

Acesta a făcut referire și la memorandumul privind Rompetrol. “Ministerul Energiei are un calendar de implementare a memorandumului (…) și s-au făcut demersuri în acest sens”, a spus Iolu.

Notificare de dispută privind investițiile

Potrivit “Financial Times”, Compania Națională de Petrol și Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acțiunile în justiție împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, “întrerupând astfel planurile societății cu privire la vânzarea unui pachet de acțiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză”.

Potrivit unei scrisori adresate Guvernului României de avocații KazMunayGas și consultată de “Financial Times”, compania kazahă a trimis o “notificare de dispută privind investițiile” – primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional.

Sechestru la o zi după tranzacția cu chinezii

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.

O zi mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II. Sechestru asigurător a fost instituit și pe averile a 4 foști miniștri, care sutn urmăriți penal.

Amenințări de la kazahi

În scrisoarea trimisă Guvernului român, compania de stat kazahă reclamă că “România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”.

Totodată, KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării, și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.

“Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Ponta, măscărici

La începutul acestei luni, în presa românească a apărut informația că fostul premier Victor Ponta, artizanul ștergerii datoriei de peste 600 de milioane de dolari ale Rompetrol către statul român, este cercetat penală de procurorii DNA.

El a reacționat imediat, susținând că adevărata miză o reprezintă faptul că cea mai mare companie privată din China a vrut să cumpere KazMunayGas “și să investească în amărâta noastră de Românica peste 2 miliarde”. Iată ce a scris el pe Facebook în 6 iulie:

“M-am tot întrebat azi de ce toată Propaganda Securității a reîncălzit brusc ciorba cu mine cercetat pentru ștergerea datoriilor Rompetrol? Sunt eu atât de important ca să inventezi lucruri care evident sunt complet idioate — cum ar fi că noi am șters vreo datorie deși scrie clar și în lege și în HG că e vorba de vânzarea de acțiuni ale statului; sau că eu negociam în Turcia în 2015 după operație memorandumul semnat în 2013; sau că Guvernul Ponta a șters datoriile care nu mai există din 2010 — motiv pentru care DIICOT a și inculpat niște foști miniștri. Cel mai comic e cu ‘Ranch-ul’ lui Erdogan la care am fost eu, de parcă era vorba de George Bush Jr., iar Turcia și Texas (sau Ankara și Astana) sunt același lucru)!.

Nu – de data asta miza nu sunt eu, ci faptul că CEFC (cea mai mare companie privată din China cu investiții de zeci de miliarde în toată lumea) a vrut să cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) și să investească în amărâta noastră de Românica peste 2 miliarde făcând aici un hub energetic regional! Iar Securitatea (prin Propaganda lor descoperită) nu vrea să se facă în țara noastră alte investitii decât cele controlate total de ei! Deci e vorba despre bani și politică! Iar de pierdut o să piardă iar… România!”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a evitat atunci să dea un răspuns direct la întrebarea dacă Executivul a primit de la DNA o solicitare privind Memorandumul cu KazMunayGas semnat de fostul premier Victor Ponta în 2013 și aprobat apoi prin Hotărâre de Guvern în ianuarie 2014, prin care le-a șters kazahilor 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol de 603 milioane preluată de aceștia de la Dinu Patriciu.

S-ar părea că dosarul Rompetrol II va fi preluat de la DIICOT de Direcția Națională Anticorupție.

Totuși, trebuie precizat că pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta trebuie acceptul Camerei Deputaților.

8 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv