Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Mai sunt 3 zile până la TVA de 20% la produsele nealimentare şi de 9% la medicamente

Mai sunt câteva zile până la reducerea TVA de la 24% la 20% pentru produsele nealimentare, la 9% pentru medicamente şi la 5% pentru cinematografe, muzee, livrări de cărţi, manuale, ziare şi reviste, precum şi pentru evenimentele sportive şi culturale.

bani-lei-5-Jean-Mihai-PALSU-550x307
foto: Jean-Mihai Pâlşu

Noul Cod Fiscal mai prevede, de la 1 ianuarie 2016, taxe mai mici pentru cei care primesc dividende (scădere de la 16% la 5%).

De asemenea, au fost majorate plafoanele în care se încadrează o microîntreprindere, de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi impozitarea diferenţiată a acestora în funcţie de numărul angajaţilor.

Astfel, micii patroni care au 1 angajat vor plăti un impozit pe venit de 2% şi 1% dacă angajează două persoane. Cei fără niciun salariat vor fi impozitaţi cu 3%.

Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă.

Pe de altă parte, a fost redusă de la 20% la 9% cota TVA pentru furnizarea de apă.

În schimb, noul Cod Fiscal creşte sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate (PFA), pentru care a fost introdusă obligatoriu contribuţia la pensii de 10,5% din venitul net realizat, plafonată la un nivel anual de maxim 5 salarii medii pe economie.

Totodată, a fost reintrodusă prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, de la 1 ianuarie 2016.

Amânări până în 2017

Nemulţumiri care au stârnit inclusiv protestul transportatorilor în stradă au fost generate de amânarea până la 1 ianuarie 2017 a eliminării supraaccizei la carburanţi.

De asemenea, a fost amânată eliminarea impozitului pe construcţii speciale (taxa pe stâlp), cu excepţia construcţiilor agricole, pentru care eliminarea impozitului se aplică din 2016.

Aplicarea legii insolvenţei persoanelor fizice a fost şi ea amânată cu un an, până în decembrie 2016.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv