Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 7 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro) prin intermediul celor patru oferte derulate pe Bursa de la Bucureşti în 2020 şi 2021.
Iată precizările, într-un comunicat transmis vineri de BVB:
Trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi în euro, au intrat de vineri la tranzacţionare pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolurile bursiere R2207A, R2307A, R2307AE.
Ministerul Finanţelor a atras 614,5 milioane de lei şi 59 milioane de euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) vândute pe piata de capital, a patra ofertă de titluri de stat derulată la bursă în aproape un an.
„Continuarea şi în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul doreşte să ofere populaţiei alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor si care este derulat prin piaţa de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunităţi de investire şi flexibilitate în administrarea disponibilităţilor pentru investiţii”, a declarat prim-ministrul Florin Câţu, ministru interimar al Finanţelor.
La rândul său, Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, consideră că suma atrasă de Ministerul Finanţelor prin cele patru oferte este una impresionantă şi demonstrează că investitorii sunt dispuşi să-şi plaseze banii atunci când li se oferă oportunităţi de investiţii.
“Putem spune ca a patra ofertă pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luând în calcul suma atrasă şi estimările cu privire la evoluţia inflaţiei în România. Totodată, trebuie să vedem că derularea ofertei Fidelis s-a suprapus în mare parte cu derularea altei IPO pentru vânzarea de acţiuni. Deşi vorbim de două tipuri de investitori în funcţie de profilul de risc al acestora, totuşi, vedem că investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde de lei pentru a subscrie la cele două IPO. Având această imagine de ansamblu, putem spune că piaţa de capital a dovedit din nou că este capabilă să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile şi să finanţeze economia României”, a precizat preşedintele BVB.
Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a explicat că, în ultimii trei ani, au fost derulate aproape 60 de runde de finanţare prin obligaţiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, şi au fost listate 17 companii, ale căror capitalizări cumulează aproape un miliard de euro.
“Ultimii trei ani au demonstrat că piaţa de capital se maturizează şi îşi îndeplineşte rolul de finanţare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investiţii este din ce în ce mai diversificată. Vorbim de aproape 60 de runde de finanţare prin obligaţiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, dar şi de 17 companii antreprenoriale listate, ale căror capitalizări cumulează aproape 1 miliard de euro. Totodată, creşte şi numărul de investitori, doar în perioada ianuarie 2020 – martie 2021, numărul acestora urcând cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus sa oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacţiona şi pentru a-şi administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărţii Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica şi mai mult”, a afirmat Adrian Tănase.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin participanţi eligibili.
Potrivit comunicatului citat, în cadrul celei de-a patra oferte, derulată în perioada 22 iunie – 12 iulie, românii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv doi ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţa la doi ani.
Subscrierea iniţială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.