Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

GUVERN: CNSU a adoptat Hotărârea 26 privind relaxarea interdicțiilor din starea de alertă, începând cu 1 iunie /  Se reia transportul rutier și feroviar internațional de persoane / Românii pot ieși din localitate fără declarație scrisă / Se deschid terasele, se poate face plajă / Examenele naționale vor avea o a doua sesiune, pentru copiii bolnavi / 

Breaking News:
 
Pensiile speciale și salariile uriașe ale bugetarilor costă enorm!

MFP împrumută 6 mld euro de la bănci externe și 57 mld lei din obligațiuni

Ministerul Finanţelor Publice va împrumuta anul acesta, de pe pieţele financiare externe, circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental în acest an este de circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (aproximativ 40,6 miliarde lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2020, în sumă de 46,3 miliarde lei, potrivit unui document publicat, luni, pe site-ul MFP.

Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de aproximativ 55% de pe piaţa internă şi respectiv 45% de pe piaţa externă.

“Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost, diversificarea bazei investiţionale, precum şi menţinerea şi consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului”, spun reprezentanţii Finanţelor.

Pe piața internă, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat în sumă de cca 55 – 57 miliarde lei, cu o structură a maturităților majoritar pe termen mediu și lung.

Astfel, pentru trimestrul I al anului 2020 Ministerul Finanțelor Publice anunță un volum indicativ cuprins între 13 și 15 miliarde lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piața internă care vor fi lansate pe piața interbancară.

Ministerul are în vedere și emiterea de titluri de stat destinate populației, cu maturități cuprinse între 1 an și 10 ani, cu un volum estimat de cca. 10% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piața internă (cca 6 miliarde lei).

Precizăm că atunci când s-a făcut bugetul, în strategia fiscal-bugetară se preciza faptul că în 2020 pe lângă continuarea programului Tezaur s-a mai amintit și de Fidelis.

„Pentru realizarea obiectivului de dezvoltare a pieței interne a titlurilor de stat, de consolidare și extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei și de îmbunătățire a lichidității pieței titlurilor de stat, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligațiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe fiecare serie în valoare echivalentă de până la 2,5 miliarde euro, în condițiile utilizării operațiunilor de administrare a pasivelor”, spune MFP.

Astfel, ținând cont de finalizarea cadrului legal necesar împreună cu BNR, în funcție de condițiile existente în piața secundară în cursul anului 2020, Ministerul Finanțelor Publice intenționează să utilizeze operațiuni de administrare a pasivelor, respectiv de răscumpărare în avans sau de preschimbare a titlurilor de stat. Titlurile de stat care pot face obiectul răscumpărării în avans sau preschimbării cu emisiuni de obligațiuni de stat noi sunt cele aferente emisiunilor de titluri de stat cu maturitatea reziduală de cel mult un an, la momentul derulării operațiunilor de administrare a pasivelor, respectiv seriile scadente în anii 2020 și 2021.

Ministerul Finanțelor Publice poate avea în vedere și emisiuni de titluri de stat denominate în euro emise pe piața internă, care vor fi redeschise periodic, în contextul identificării unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali.

Instituția precizează că elementele anunțate mai sus pot fi revizuite în cursul anului 2020, în funcție de modificarea necesităților de finanțare la nivel guvernamental, evoluția piețelor financiare, necesitățile investiționale ale participanților la piață, de modul de asigurare a finanțării deficitului bugetar și refinanțare a datoriei publice scadente, precum și de necesitatea menținerii și consolidării rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

În cazul în care condițiile piețelor financiare sunt favorabile, Ministerul Finanțelor Publice poate avea în vedere și prefinanţarea necesităților aferente anului 2021, ținând cont totodată și de politica de menținere a unei rezerve financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului la un nivel confortabil care să acopere până la patru luni din necesarul brut de finanțare.

55 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv