Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

EXTERNE: Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO / SĂNĂTATE: Românii se pot vaccina cu doza 4 anti-COVID / Este disponibil vaccinul Pfizer / 

Breaking News:

Moment propice pentru îmbunătăţirea contabilităţii publice – sondaj PwC

Tot mai mulți experți avertizează că structura contabilă utilizată în mod tradițional de sectorul public nu este potrivită pentru realităţile secolului XXI.

În acest context, guvernele din întreaga lume fac din ce în ce mai mulți pași spre îmbunătățirea procedurilor contabile, pentru de a dobândi mai multă claritate și o mai bună gestionare a finanțelor publice, arată un sondaj PwC.

“Este important ca guvernele, cele care reglementează contabilitatea în sectorul privat, să ofere un exemplu și să impună standarde ridicate în sistemul propriu de contabilitate.  Chiar dacă situaţia nu este în totalitate aceasta, observăm un interes crescut pentru îmbunătățirea situației”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, Lider al echipei PwC România de Servicii pentru Sectorul Public.

Principiile contabilității de angajamente reflectă impactul economic pe termen lung al deciziilor politice în situațiile financiare.  Acesta oferă o perspectivă completă asupra activelor și pasivelor guvernului, precum și a performanțelor sale financiare și a fluxurilor de numerar.

Contabilitate de angajamente

7 din 10 guverne intenționează să introducă contabilitatea de angajamente în următorii de 5 ani, având adesea IPSAS (Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public) ca punct de referință.

„Se resimte din ce în ce mai tare necesitatea introducerii de procese de contabilitate și gestiune financiară în sectorul public, ca mijloace cheie în vederea asigurării sustenabilităţii finanțelor publice. Guvernele trebuie să grăbească adoptarea de norme de contabilitate şi raportare sigure și transparente ca parte a procesului de responsabilitate democratică și a managementului finanțelor publice“, a adăugat Daniel Anghel.

Daniel Anghel_1
Daniel Anghel, , Partener, Consultanţă Fiscală, Lider al echipei PwC România de Servicii pentru Sectorul Public

În vreme ce în Europa, Comisia Europeană avansează cu planul său de adoptare a unor politici contabile armonizate la nivelul tuturor statelor membre, studiul arată că cele mai semnificative modificări ale politicilor contabile sunt așteptate în Africa și America Latină, urmate de Asia.

50% dintre țările non OECD intervievate şi-au planificat tranziția la o contabilitate de angajamente în următorii 5 ani.

“Trecerea la contabilitatea de angajamente nu  este un scop în sine, ci un demers favorizant. Adoptarea unei contabilității de angajamente de înaltă calitate constituie de asemenea o bază pentru dezvoltarea unor sisteme de management al informaţiilor mai performante, care ar contribui de asemenea la îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor şi la utilizarea mai eficientă a banilor publici”, a declarat Mona Movileanu (foto), Directorul Echipei de Servicii de Consultanţă de Contabilitate, PwC România.

“Managementul performanței ar trebui să ajute oficialii guvernamentali să determine în ce măsură şi-au îndeplinit obiectivele în privinţa calităţii servicilor publice în aşa fel încât să-şi satisfacă cetăţenii. Scopul final este de a oferi un serviciu public mai bun și de a obține finanțare publică sustenabilă, lăsând astfel o moştenire durabilă pentru generația viitoare”, a adăugat ea.

Guvernele care au răspuns la sondaj au indicat, de asemenea, că printre prioritățile lor pentru următorii 5 ani sunt incluse şi unul sau mai multe dintre următoarele proiecte:

  • implementarea contabilității de angajamente (în funcție de IPSAS sau standarde similare)
  • modernizarea și o mai bună integrare a sistemelor IT
  • consolidarea capacității instituţionale
  • o îmbunătățire a sistemelor de gestionare a informațiilor.

Raportul Towards a new era in government accounting and reporting” (ediția a 2-a), este disponibil pentru descărcare la adresa de internet http://www.pwc.com/ipsassurvey.

Datele sondajului au fost colectate într-o perioadă de 12 luni, încheiată în martie 2015, prin interviuri realizate faţă în faţă și prin telefon, sau prin intermediul unui chestionar on-line.

În total, 120 de țări sunt incluse în studiul global PwC. 

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv