Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Miercuri se încheie sesiunea parlamentară extraordinară / Legea privind carantinarea și izolarea este blocată la Senat / Comisia juridică reia marți dezbaterile / CORONAVIRUS: Grecia impune test Covid-19 înainte de la intrarea în țară / Este obligatoriu și formularul completat online /     

 

Breaking News:
 
Cartel Alfa și BNS cer 100 de lei în plus la salariu, așa cum anunțase Guvernul Dăncilă în octombrie, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură

Negocierile dintre Orban și sindicate pe majorarea salariului minim au eșuat

Negocierile purtate, marți, de premierul Ludovic Orban și sindicate pe tema majorării salariului minim au eșuat, după ce sindicaliștii au cerut 100 de lei în plus la salariu, așa cum anunțase Guvernul Dăncilă în octombrie, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură.

Orban i-a invitat la Palatul Victoria pe reprezentanţii federațiilor sindicale și a anunţat, în debutul întâlnirii, că Executivul îşi doreşte ”o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore îmn economie”.

La finalul discuțiilor, liderii Cartel Alfa – Bogdan Hossu – şi Blocului Naţional Sindical – Dumitru Costin – au arătat că nu agreează formulele 2 şi 3 de calcul pentru stabilirea salariului minim şi au recomandat corecţii pentru prima variantă.

Liderul BNS a propus o corectare a variantei 1, ”care ne va permite de acum încolo, ca parteneri sociali, de la an la an, să facem ajustările necesare.

”Formula domniilor voastre în varianta 1 presupunea corectarea salariului minim brut pe economie cu rata inflaţiei octombrie 2019, raportat la octombrie 2018 şi cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată 2018 – raportat la 2017. Formula de calcul pe care o propunem este aceea de a corecta salariul minim brut pe economie actual cu rata inflaţiei medii anuale 2020, nivelul estimat, corectată cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată pentru 2020, raportat la 2019, nivel estimat, şi corectat cu jumătate din rata de creştere a salariului real 2020/2019 – nivel estimat”, a explicat el.

Dumitru Costin a atras atenţia că ”există riscul uriaş ca din 1 ianuarie 2023, ţinând cont de prevederile legii de salarizare în sectorul public, care este legată în ansamblul său de valoarea salariului minim, să condamnăm salariul minim pe economie să rămână încremenit în proiect ani de zile, ca valoare, întrucât impactul salarizării în sectorul public va fi unul devastator, greu de susţinut”.

”Dacă aplic coeficienţii de multiplicare, efectiv explodează costurile pe care va trebui să le suportăm. Trebuie să găsim o soluţie rezonabilă, astfel încât să avem o politică corectă de salarizare şi în sectorul public din România, dar să nu blocăm pe ani de zile evoluţia salariului minim în mediul economic concurenţial. (…) Această creştere de salariu minim pe care o propuneţi, de exemplu, aduce 80 de lei pe net la un salariat cu salariul minim, iar – mă refer la domnia voastră – 1.000 de lei net. La un parlamentar înseamnă un plus de 789 de lei. La un primar de oraş mare – nu la Bucureşti – 687 de lei”, a explicat el.

De asemenea, Dumitru Costin a recomandat ca în perioada următoare să fie încheiat un acord tripartit Guvern – patronate – sindicate, în cadrul căruia să fie asumat un calendar de creştere a salariului minim.

Bogdan Hossu a propus ca în formula de calcul a salariului minim să fie introdusă, ca factor de corecţie, şi valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent.

“Formula dumneavoastră, pentru că nu este legată de fondul de investiţii sau stimularea fondului de investiţii, dă o curbură – şi asta se poate calcula – aplatizată. Ea are ca măsură efectivă că într-o anumită perioadă de timp îngheaţă salariul minim pe economie în România. Pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri scăzute nu este luat în considerare. Şi, în acest sens, pentru perspectiva de viitor, ar trebui ca pe formula numărul 1 – pentru că pe formulele 2 şi 3 avem obiecţii, deoarece nu sunt stimulatoare nici măcar pentru mediul economic – să fie introdus un factor de corecţie în funcţie de coşul de trai decent”, a afirmat el.

Hossu a propus ca de la 1 ianuarie salariul minim să aibă o valoare de 2.260 de lei, aşa cum a fost anunţat încă din luna septembrie.

“Astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, de la 1 ianuarie. Legat tocmai de diferenţa de parametri de calcul, noi vă propunem să ne reîntoarcem la ceea ce este relativ acceptat de partenerii sociali şi predictibil, pentru că a fost anunţat din septembrie: ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie garantat în plată brut să fie de 2.260 de lei”, a precizat el.

39 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv