Noul Consiliu de Administrație al BNR, care îl are ca membru și pe PNL-istul (susținut de Tăriceanu – ALDE pentru funcția de viceguvernator) Dan Radu Rușanu, votat de Parlament în 3 iulie, după ce acesta a fost achitat definitv în dosarul de corupție, și-a intrat în pâine, vineri.
Cu o avere de 60 de milioane de dolari (Forbes, 2006) bugetarul Ruşanu a fost ales parlamentar pe listele PNL în 4 mandate: de 3 ori deputat (2000-2004, 2004-2008, 2012 – 2013) și o dată senator (2008 – 2012).
În anul 2013, în timpul alianței USL, Rușanu a fost numit şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
După un an, în 2014, procurorii DNA i-au deschis dosar penal pentru fapte de corupție în dosarul “Carpatica Asig”. Rușanu a fost arestat preventiv timp de 4 luni și în arest la domiciliu alte 3 luni.
DNA l-a trimis în judecată pentru 11 fapte, printre care constituirea unui grup infracţional organizat şi influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
După trei ani de proces, Rușanu a fost achitat definitiv, printr-o decizie a ÎCCJ. Sentința a fost influențată și de faptul că judecătorii Curții Constituționale au decis că un act normativ reprezintă OPORTUNITATEA politică la un moemnt dat, care nu poate fi comentată și, mai ales, nu poate fi anchetată de DNA.
Rușanu a dat în judecată statul român, cerând despăgubiri de 6,5 milioane de lei. El a cerut, totodată, ca procurorii care l-au anchetat să fie pedepsiți. Însă nu procurorii l-au arestat preventiv, ci judecătorii, pe baza probelor depuse la dosar.
Procurorii au spus doar că “Suspectul Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Acesta a întocmit, în fapt, proiectul OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, şi a avizat, în calitate de preşedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de Guvern (Ponta) din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial în 18.10.2013″.
Noul CA al BNR va funcționa pe o perioadă de 5 ani. Iată componența, așa cum a fost afișată de BNR:
- Mugur Isărescu – preşedintele CA şi guvernator al BNR (susținut de ALDE), căruia i s-a înnoit mandatul;
- Florin Georgescu – vicepreşedinte al CA şi prim-viceguvernator (susținut de PSD), căruia i s-a înnoit;
- Leonardo Badea – membru al CA şi viceguvernator (fost președinte al ASF și susținut de PSD) – la primul mandat;
- Eugen Nicolăescu – membru în CA şi viceguvernator al BNR (susținut de PNL), căruia i s-a înnoit mandatul;
- Csaba Balint – membru al CA (susținut de UDMR), la primul mandat;
- Gheorghe Gherghina – membru al CA (susținut de PSD), căruia i s-a înnoit mandatul;
- Cristian Popa – membru (fost director de investiţii al NN Pensii, susținut de USR) – la primul mandat;
- Dan-Radu Ruşanu – membru (susținut de ALDE)
- Virgiliu-Jorj Stoenescu – membru al CA (susținut de PNL), căruia i s-a înnoit mandatul de 5 ani.