Comisia Europeană a suspendat din cererea de plată nr. 3 din PNRR, până la îndeplinirea jaloanelor, suma de 869 milioane de euro, din care 814 milioane euro reprezintă grant și restul împrumut.
Banii blocați vizează următoarele jaloane:
- operaţionalizarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP);
- desemnarea administratorilor în companiile din energie;
- modificarea legislaţiei privind pensiile speciale pentru magistraţi.
România a primit o păsuire de şase luni de la CE, până pe 28 noiembrie, pentru implementarea măsurilor necesare deblocării integrale a cererii de plată nr. 3.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă, marţi, că România a primit aproximativ 1,3 miliarde de euro din această cerere de plată, pentru ţintele şi jaloanele îndeplinite integral. Din total, 622 milioane de euro este aferentă componentei de grant, iar 657 milioane de euro, componentei de împrumut.
Subliniem că această etapă procedurală suspendare parţială a fondurilor nu presupune pierderea niciunui euro din suma alocată României pentru cererea de plată nr. 3. Sumele suspendate rămân în continuare alocate României şi vor fi încasate după ce toate cerinţele vor fi îndeplinite”, au precizat oficialii MIPE.
Potrivit acestora, valoarea netă a cererii de plată nr. 3 este de 2,02 miliarde de euro, în urma deducerii prefinanţării deja încasate de ţara noastră.
Ministrul Marcel Boloş își aduce singur laude: „Încasarea sumei de 1,3 miliarde de euro reprezintă recunoaşterea eforturilor depuse de Guvernul României şi marchează un pas clar în direcţia deblocării integrale a cererii de plată nr. 3. Actualul Guvern este în continuare concentrat pentru a soluţiona şi a debloca integral cererea de plată nr. 3. În paralel, renegociem PNRR pentru a putea înlocui investiţiile care au un ritm de implementare încetinit cu altele, finanţate din bugetul de stat sau din programe naţionale. Această renegociere vizează în primul rând protejarea intereselor noastre financiare: atragerea unei sume cât mai mari din PNRR şi evitarea eventualelor penalităţi pentru neimplementarea investiţiilor sumate prin PNRR”.
Suma totală încasată de România din fondurile alocate pentru implementarea PNRR a ajuns la 10,74 miliarde euro. Anterior, România a încasat 9,44 miliarde euro, reprezentând: 3,79 miliarde euro – prefinanţare, 0,29 miliarde euro – prefinanţare aferentă capitolului REPowerEU, 2,56 miliarde euro – cererea de plată nr. 1 şi 2,80 miliarde euro – cererea de plată nr. 2.
Suma alocată României pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.