Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Orban l-a numit pe Berbeceanu prefect la Capitală în locul Cojanu, care a devenit inspector guvernamental la SGG /

Breaking News:
 

Parlamentul a adoptat Legea privind amânarea ratelor la bănci, fără „dobândă la dobândă”

Camera Deputaților – for decizional – a adoptat, joi, cu 208 voturi „pentru”, 103 voturi „împotrivă” și 8 abțineri, Legea privind modificarea OUG 37/2020 de amânare a ratelor la bănci.

Astfel, modificările prevăd amânarea ratelor fără „dobândă la dobândă” – capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată -, chiar și pentru restanțierii persoane fizice sau juridice.

„Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit”, se arată în actul normativ adoptat.

„Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare”, mai prevede legea.

Totodată, au fost introduși la beneficiarii amânării creditelor și producătorii agricoli.

„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor”, mai prevede legea adoptată.

Download (PDF, 672KB)

Bonificație prelungită la impozitul pe venit

Camera Deputaților a amendat și OUG 33/2020, cu 313 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, astfel că acele companii care își plătesc impozitul pe venit până pe 25 iulie, pentru trimestrul II, și până pe 25 octombrie, pentru trimestrul III, vor beneficia de o bonificație de 10% din acest impozit.

„Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art.41 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculate asupra impozitului pe profit datorat”, prevede legea adoptată

Ambele acte normative urmează să fie transmise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, dar pot fi și atacate la Curtea Constituțională.

6 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv