Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cîrstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:

Profit OMV de 10,3 miliarde lei (+260%) în 2022, dar și contribuții de 20 miliarde la statul român

Profitul net al OMV a fost de de 10,3 miliarde de lei, anul trecut, cu 260% mai mare față de 2021, iar contribuțiile la statul român s-au ridicat la nivelul de 20 de miliarde de lei, potrivit cifrelor prezentate joi, într-o conferință de presă, de conducerea companiei.

Așadar, Guvernul PNL-PSD-UDMR, marele câștigător al scumpirilor pe spinarea românilor, face un singur lucru cu sumele uriașe obținute: crește lefurile aleșilor și ale bugetarilor care îi votează.

DOCUMENT. Guvernul Ciucă le face un nou cadou baronior locali, inclusiv penalilor Alexe și Chirica: 50% în plus la leafă

Directorul financiar al companiei, Alina Popa „În anul 2022, am avut contribuţii record la bugetul de stat al României, de 20 miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde lei. Contribuţiile la bugetul de stat al României au fost cele mai mari înregistrate vreodată, cu 19 miliarde de lei din taxe şi un miliard de lei din dividende. (…) Contribuţia noastră la bugetul de stat, prin impozite directe şi indirecte, a crescut de la 12 miliarde lei în anul 2021 la peste 19 miliarde de lei în anul 2022. Cea mai mare creştere a fost reprezentată de impozitele directe şi contribuţiile din sectorul energetic, care au crescut de aproape 4 ori, la aproximativ 10 miliarde lei. Din această sumă, contribuţiile specifice din sectorul energetic au reprezentat 7,3 miliarde lei. Acestea includ impozitarea suplimentară pe gaze naturale şi electricitate, în valoare de 4,8 miliarde lei, de 4 ori mai mare faţă de valoarea de un miliard de lei din anul 2021. Redevenţele din petrol şi gaze naturale s-au dublat în anul 2022, atingând 2,1 miliarde lei. Impozitarea specifică industriei include noi contribuţii introduse în 2022, în valoare de două miliarde lei, reprezentând contribuţiile de solidaritate la fondul de tranziţie energetică, în valoare de 1,5 miliarde lei, şi contribuţia voluntară la reducerea preţurilor carburanţilor, de 0,4 miliarde lei. În ceea ce priveşte impozitele indirecte, acestea au însumat 9,5 miliarde lei în 2022, uşor mai ridicate faţă de anul 2021″, a explicat Alina Popa.

Directorul financiar a mai anunţat că directoratul OMV Petrom propune un dividend de bază în valoare brută de 0,0375 lei pe acţiune pentru anul financiar 2022, ceea ce se transpune într-o creştere anuală a dividendului pe acţiune de 10%, iar statului român, care deţine 20,07% din acţiunile companiei, îi revine aproximativ jumătate de miliard de lei.

Totodată, Directoratul OMV Petrom are intenţia de a propune suplimentar distribuirea unui dividend special în anul 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunţată la jumătate a anului 2023.

Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom: „Pentru 2023 investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022, iar Neptun Deep se află în centrul strategiei companiei “şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”.

 

Cifrele din 2022

La nivelul grupului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 12,2 miliarde lei, cu contribuţii în creştere de la toate segmentele de activitate, „reflectând contextul de piaţă fără precedent al preţurilor crescute şi volatile ale mărfurilor”, iar investiţiile au crescut cu 26%, la aproape 3,6 miliarde lei, se menţionează în comunicatul OMV Petrom.

În sectorul de Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 5,4 miliarde lei (1,8 miliarde în 2021), determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil (dolar mai puternic faţă de leu), parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări.

Producţia a scăzut cu 7,9%, la 43,5 milioane barili echivalent petrol, din cauza vânzărilor de active de producţie din Kazahstan, a transferului de zăcăminte marginale către Dacian Petroleum şi a declinului natural din zăcămintele principale, parţial contrabalansate de contribuţia din lucrările de reparaţii capitale şi sonde noi.

Costul de producţie a crescut uşor, la 13 dolari/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare şi a cheltuielilor crescute, parţial contrabalansate de cursul de schimb favorabil şi de impactul pozitiv din T2/22 al unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

Pe partea de Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a ridicat la 4 miliarde lei (2 miliarde lei în 2021), ca urmare a marjei de rafinare îmbunătăţite şi a creşterii cererii de carburanţi. Rata de utilizare a rafinăriei de 95%, comparativ cu 97% in 2021, a reflectat oprirea planificată din aprilie 2022.

Volumele vânzărilor cu amănuntul la nivel de Grup au fost mai mari cu 3%, fiind susţinute în principal de creşterea robustă a cererii pe tot parcursul anului, cu excepţia trimestrului al treilea.

În sectorul de gaze Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 2,9 miliarde lei (0,8 miliarde lei în 2021), reflectând performanţa excelentă atât a segmentului de gaze naturale, cât şi a celui de energie electrică, rezultat afectat, însă, de cadrul fiscal şi de reglementare, subliniază reprezentanţii companiei.

Volumele de vânzări de gaze naturale au totalizat 46,1 TWh, fiind cu 6% mai mici, ca urmare a unui context de piaţă volatil, dar producţie netă de energie electrică a înregistrat nivelul record de 5 TWh (4,8 TWh în 2021), reprezentând 9% din mixul de producţie al României.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv