Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Punctul de pensie a crescut la 1.265 de lei, de la 1.100 de lei

Punctul de pensii a crescut de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, începând cu 1 septembrie, potrivit noii Legi a pensiilor, adoptată în Parlament cu 197 voturi “pentru” și 70 de abțineri din partea PNL și USR, fiind promulgată, zece zile mai târziu, de președintele Klaus Iohannis, care inițial a criticat-o.

Guvernul Dăncilă a făcut o șmecherie anul acesta: nu a indexat pensiile cu 9% la 1 ianuarie, așa cum prevede legislația actuală, astfel că pensionarii vor pierde, pentru că majorarea de 15% va fi doar pentru 4 luni.

De la 1 ianuarie 2020 punctul de pensie ar urma să crească la 1.775 lei.
 
tot potrivit noii legi, punctul de pensie  va fi majorat la 1.875 lei în anul 2021, adică sumă aferentă valorii punctului de referință (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții.
 
Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat.
 
Vârsta de pensionare: 65 de ani pentru bărbaţi şi 63  pentru femei

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.

Legea va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, de 24,8 miliarde de lei în anul 2020, de 58,1 miliarde de lei în anul 2021 și de 81,1 miliarde de lei în anul 2022.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv