Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, vot în Camera Deputaților / JUSTIȚIE: Chesnoiu a demisionat, DNA îl acuză de abuz în serviciu / 

Breaking News:

Scumpiri după demiterea Guvernului Cîțu: Carburanții au „sărit” de 7 lei, iar indicele ROBOR – la 2,07%

Prețul carburanților premium au „sărit” de 7 lei în București, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,07% pe an – veste proastă pentru românii cu rate la bănci.

Acestea sunt efectele demiterii prin moțiune de cenzură a Guvernului Cîțu.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Astfel, miercuri, prețul benzinei premium a sărit de 7 lei, în București, iar celelalte tipuri de motorină și benzină nu se mai găsesc sub 6 lei/litru în benzinării.

În ceea ce privește indicele ROBOR, pe baza căruia se se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 2,07% pe an, de la 1,81% pe an cât a fost marţi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 3,19%. Pe data de 4 ianuarie 2021, indicele ROBOR la 3 luni era de 2,01%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 2,16%, de la 1,89% în şedinţa anterioară, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 2,22%, de la 1,98%.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,08% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2021, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,25%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv