Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, s-a disculpat miercuri, într-o conferință de presă, că ar fi alocat pe criterii politice banii din Programul Național de Dezvoltare Locală I (PNDL I), ci pe principiul “primul venit, primul servit”, iar acuzațiile privind fondurile enorme date județului Teleorman pentru un stadion le-a respins afirmând că “vorbim despre un complex sportiv”.
Autoritățile din Teleorman au primit fonduri uriașe, de peste 12,5 milioane de euro, pentru complexul sportiv, iar Shhaideh susține că suma a fost solicitată de Federaţia Română de Fotbal şi de Federația Română de Atletism.
“În primul rând, nu vorbim de un stadion. Vorbim de un complex sportiv care are, pe lângă partea de teren de fotbal, tot ceea ce ține de practicarea sporturilor: pistă de atletism și alte sporturi legate de zona aceasta. În momentul în care discutăm de inițierea, oportunitatea și necesitatea unui obiectiv de asemenea anvergură, cu toate că toată lumea se pricepe la fotbal (…), cred că cei mai în măsură să vorbească pe acest subiect sunt cele două federații: Federația Română de Fotbal și Federația Română de Atletism”, a spus Shhaideh.
Ea a precizat că cele două federații susțin un asemenea complex sportiv pentru practicarea tuturor sporturilor de atletism.
“Federația Română de Fotbal “fundamentează existența de stadioane în Alexandria și insistă pentru organizarea de activități fotbalistice într-o rază de sub 100 de km de București”,a adăugat Shhaideh.
Investiţia în stadionul de la Alexandria este de 55,7 milioane de lei (12,2 milioane de euro), care va fi derulată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Contribuţia Primăriei Alexandria va fi de doar 1,38 milioane de lei (puţin peste 300.000 de euro), se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern.
Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de mp, și se va construi în 18 luni.
Stadionul din Craiova a primit aviz ISU înainte de tragedia Colectiv
Despre stadionul din Craiova, Shhaideh a spus că s-a primit avizul ISU înainte de tragedia de la Colectiv, eveniment după care s-au modificat cerinţele.
În presă au apărut informații că stadionul a fost construit greșit și că nu există recepția lucrării din cauză că nu a fost dată autorizația de la ISU, Shhaideh a răspuns că modificările structurale nu au impus modificări bugetare.
“Indicatorii tehnico-economici ai stadionului de la Craiova au fost adoptați în anul 2014. În baza acestor indicatori s-a organizat procedura de achiziție publică și au început lucrările. După cum bine știți, după tragedia de la Colectiv, legislația în domeniul autorizațiilor emise de ISU s-a modificat. (…) Să nu uităm ce s-a întâmplat cu Arena București, un obiectiv foarte important, recepționat, și a stat un an de zile fără activitatea sportivă tocmai pentru a îndeplini toate condițiile impuse de ISU. Trebuia să facem cu stadionul de la Craiova la fel? Să-l recepționăm și apoi să-l închidem și să stăm să avizăm din nou proiectul ca să obținem autorizațiile?”, a afirmat Shhaideh.
“Modificările structurale nu au impus modificări bugetare. Vorbim despre indicatori tehnici. Sperăm să obţinem toate avizele”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Shhaideh: Nu există în procedeul de decontare decât principiul “primul venit, primul servit”
Sevil Shhaideh a respins, totodată, criticile referitoare la alocarea pe criterii politice a fondurilor din PNDL I și a arătat că prim-ministrul Mihai Tudose nu i-a reproşat nimic personal.
“Absolut toate discuţiile purtate s-au referit la perioade, criterii, regulamente. Nu cred că domul primul ministru şi-a exprimat public nemulţumirile. Dânsul nu mi-a reproşat personal nimic”, a declarat ea, răspunzând la o întrebare a ziariştilor privind informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la o posibilă demitere a acesteia din funcţia de ministru.
Cât despre fondurile din PNDL I, ea a arătat că “informația publică vehiculată nu se referă la alocări; ne referim la plăți”.
“În acest moment, PNDL, etapa I, are un buget alocat ca și formă de uzanță cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Deci, nu există în procedeul de decontare decât principiul ‘primul venit, primul servit’. Există un sistem foarte riguros de înregistrare a tuturor solicitărilor, a tuturor facturilor. Acele localități care au contractele de finanțare în derulare nu le-a împiedicat absolut nimeni să vină să deconteze aceste lucrări”, a declarat ministrul Dezvoltării.
“Nu este normal să repartizăm egal cei 30 mld lei din PNDL II “
Sevil Shhaideh a arătat că “nu este normal ca cei 30 de miliarde de lei din PNDL II să-i fi repartizat în mod egal la cele 41 de județe”.
“Nu ne este indiferent dacă avem cinci localități într-un județ sau 200. Cu cât numărul este mai mare, reprezintă mai multe colectivități și mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafața județului (…). Nu ne este indiferentă populația județului respectiv. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă, canal și alta este să vorbim de 1.000 de locuitori. Și nu ne sunt indiferente veniturile autorităților locale”, a explicat ea.
Prin PNDL II, județele Suceava, Caraș-Severin, Vaslui și Teleorman vor beneficia de cele mai mari sume, respectiv 928,5 milioane de lei, 883,2 milioane de lei, 882,2 milioane de lei și 875,8 milioane de lei. La polul opus se află Harghita (516,3 milioane de lei), Covasna (392,2 milioane de lei), Ilfov (374,6 milioane de lei) și București (166,2 milioane de lei).