Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

CCR: Numirile șefilor interimari la TVR și Radio sunt neconstituționale / POLITICĂ: Noul Avocat al Poporului va fi votat în Parlament miercurea viitoare / Orban: Coaliția va avea un singur candidat / ANM / Codul Galben de ploi se mută în sud-vestul țării, apoi în Dobrogea /

Breaking News:

Taximetriștii cer ANAF să colecteze bani de la aplicațiile de ridesharing, pentru a acoperi „gaura” din buget

Taximetriștii cer ANAF să colecteze bani de la aplicațiile de ridesharing pentru a acoperi „gaura” din buget, acuzând că firmele de transport alternativ au activa pe piață fără să plătească taxe și impozie către statul român.

Termenul de intrare în legalitate a firmelor de ridesharing a fost 1 noiembrie, potrivit OUG 49/2019, însă o lege adoptată recent în Parlament l-a prorogat cu 4 luni, până la 1 febriarie 2020.

Numai că legea nu a ajuns la promulgare la președintele Klaus Iohannis – evident, pe motiv de campanie electorală.

Coaliția pentru Economia Digitală invocă „lipsa capacității administrative” din partea autorităților pentru eliberarea tuturor documentelor necesare firmelor pentru a opera pe piața de transport alternativ la 1 noiembrie.

Taximetriștii de la COTAR recomandă însă Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să înceapă colectarea banilor de la firmele de ridesharing, pentru a acoperi „gaura” din bugetul de stat.

Coaliția pentru Economia Digitală a comentat controalele declanșate, în 6 noiembrie, de Poliția Rutieră, la operatorii de transport alternativ. Cătălin Codreanu, președintele Asociației Coaliția pentru Economia Digitală, a asigurat că „toți operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condițiilor necesare” și că lege care prelungește termenul de conformitate până în februarie 2020 “va ajunge pe masa Președintelui României pentru promulgare în această săptămână și suntem convinși că publicarea în Monitorul Oficial este o chestiune de zile”.

Codreanu cere însă “până la soluționarea acestui aspect, o soluție” din partea noului ministru al Internelor, care să “acționeze în interesul cetățenilor”, adică să închidă ochii.

Taximetriștii de la COTAR au transmis replica, în comunicatul transmis redacției:

«Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) atrage atenția noului Guvern PNL că marea „gaură” de la bugetul statului ar putea fi acoperită în mare măsură cu banii pe care ANAF îi poate recupera de la firmele de ridesharing, în conformitate cu legislația în vigoare.

Companiile de ridesharing – nesatisfăcute de blocarea modificărilor legislației românești create special pentru a-i avantaja pe cei care nu au plătit taxe și impozite către statul român în ultimii cinci ani – încearcă acum să forțeze noul guvern PNL să le dea tot ce au cerut. Deja s-au lansat în mass-media declarații, precum cele ale domnului Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală, cum că lipsa capacităţii administrative a făcut ca, în pofida eforturilor făcute de autorităţile de reglementare, eliberarea tuturor documentelor necesare autorizării şoferilor care fac ridesharing sau e-hailing să nu fie finalizată la 1 noiembrie, deşi toţi operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condiţiilor necesare. Acesta este un fals. Adevărul este că operatorii de așa-zis ridesharing nu au respectat nici măcar legea făcută special pentru ei, refuzând în continuare să intre în legalitate, apoi au mai cerut o amânare de încă patru luni, peste cei patru ani și jumătate în care au funcționat în ilegalitate.

Le reamintim actualilor membri ai guvernului că legislația din România prevede confiscarea câștigurilor provenite din activități neautorizate – ceea ce nu s-a aplicat în cazul persoanelor fizice sau juridice care au obținut venituri din actățile neautorizate și nelicențiate de transport – precum „ridesharing”. Confiscarea acestor venituri ar putea ajuta actualul guvern să acopere gaura de  11 miliarde de lei pe care a descoperit-o ministrul Finanțelor. Dacă ANAF va aplica legea, România ar putea renunța și la împrumuturile externe, în următoarea perioadă.  

Listele primite de ANAF din Olanda arată, fără echivoc, faptul că atât persoane fizice, cât și firme care își desfășoară activitatea pe teritoriul României au avut încasări uriașe, fără a plăti nicio taxă către statul român. Una dintre firmele controlate recent fraudase bugetul cu aprope cinci miloane de lei. Cu toate acestea, se poate observa, în continuare, că politicienii care s-au grăbit, în Parlament, să trecă „pe repede înainte” OUG privind transportului alternativ, în care apare o nouă prevedere, introdusă de către cei care susțin activitatea de „ridesharing”, respectiv prelungirea legală a posibilității de a frauda statul român încă 4 luni, de acum înainte, în condițiile în care statul român se împrumută săptămânal, pentru a-și putea onora plățile».

64 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv