Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

TTIP, acordul de liber schimb care va schimba lumea

România, printre țările care profită de negocierile dintre SUA și UE

Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (cunoscut sub acronimul TTIP, în engleză), este probabil subiectul de actualitate care va marca cel mai mult viața și bunăstarea cetățenilor europeni și americani în următoarele decenii, dar cu toate acestea este foarte puțin prezent în dezbaterea publică. Poate și din cauza complexității sale extreme, tratatul de liber schimb negociat de Uniunea Europeană și Statele Unite este analizat mai ales de experți și de politiceni, aceștia din urmă exprimând o poziție mai ales atunci când le este util din punct de vedere electoral.

Cecilia Malmstrom, Member of the EC in charge of Trade gives a statement on TTIP
Cecilia Malmstrom, Member of the EC in charge of Trade gives a statement on TTIP

Poate tocmai de aceea, dinspre societatea civilă europeană se fac auzite proteste împotriva lipsei de transparență a discuțiilor la nivel înalt și sunt trase semnale de alarmă privind riscul pe care TTIP l-ar putea reprezenta pentru democrație, drepturile sociale și protecția mediului. De partea cealaltă, se situează cei care văd în TTIP un adevărat panaceu, care va scoate Vestul din criză prin creșterea investițiilor, înmulțirea oportunităților de pe piața muncii și redefinirea standardelor comerciale.

Negocierile bat pasul pe loc

În tabăra UE, Franța și Germani sunt „greii” care conduc ostilitățile cu negociatorii americani, fiind și statele cu cele mai mari mize în joc. Tocmai din cauza intereselor economice ale marilor puteri europene, pe de o parte, și ale americanilor, de cealaltă parte, discuțiile se află în acest moment în impas. „Practic, negocierile stagnează!”, a declarat recent vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel. În opinia sa, motivul stagnării ar fi “interesele economice înveterate” ale ambelor părţi. “Europa este reticentă faţă de deschiderea pieţelor agrare, iar SUA nu vor să liberalizeze piaţa serviciilor publice”, a explicat Sigmar Gabriel.

În acest context, România joacă un rol marginal în negocieri, însă opinia analiștilor este că, în siajul marilor puteri, economia românească va avea de câștigat pe termen lung. TTIP urmează a fi implementat pe deplin în 2027, iar efectul pozitiv al acordului de liber schimb asupra economiei românești este estimat la 0,25% din PIB anual, potrivit unei analiza realizate de Centrul Român pentru Politici Economice (CRPE).

În traducere liberă, „suplimentul” de creștere economică adus de TTIP poate fi estimat la 400-500 de milioane de dolari anual, relațiile comerciale ale României cu SUA urmând să înregistreze o creștere de 25-30%. Mai mult, potrivit experților CRPE, TTIP ar putea reprezenta șansa unei noi industrializări pentru România, acordul de liber schimb urmând să elimine obstacolele comerțului între filialele transatlantice ale aceleiași companii.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv